Demosthenes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ateenalaista oraattoria. Peloponnesolaissodan sotapäälliköstä kertoo Demosthenes (sotilas).
Demostheneen rintakuva Louvressa.

Demosthenes (m.kreik. Δημοσθένης, Dēmosthenēs; 383322 eaa.) oli kreikkalainen valtiomies, joka luetaan kymmenen attikalaisen puhujan joukkoon. Hän oli Ateenan itsenäisyyden lämmin puolustaja Ateenaa uhannutta makedonialaista valtauspolitiikkaa vastaan. Hän koetti nostattaa niin sanotuilla filippolaisilla puheilla ateenalaiset taisteluun Makedoniaa vastaan.

Demosthenes harjoittelee puhetaitoa. Jean-Jules-Antoine Lecomte du Nouÿ, 1870.

Ennen taitavaksi puhujaksi tuloaan Demosthenes kärsi puhevioista. Hän harjoitteli legendan mukaan puhumista meren rannalla huutamalla aaltojen pauhun yli suu täynnä kiviä. Pitkällisen ja peräänantamattoman harjoituksen tuloksena puheviastaan aiemmin pilkatusta Demosthenesta tuli aikansa merkittävin puheiden pitäjä.

Demosthenes tuomittiin lahjusten otosta ja hän joutui pakenemaan Aiginalle. Hänet kutsuttiin takaisin vuonna 323 eaa. Hän surmasi itsensä myrkyllä välttyäkseen joutumasta makedonialaisten käsiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakala, Matti; Virtanen, Tarja: Koululaisen uusi tietosanakirja ja lisätietojen pikkujättiläinen, s. 804. Porvoo: WSOY, 1975. ISBN 951-0-05827-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.