Arvoliberalismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arvoliberalismi tarkoittaa liberalismin ei-taloudellisia puolia. Niihin kuuluvat muun muassa ihmisoikeudet: sananvapaus, uskonnonvapaus, yhdistymisvapaus, yleensäkin ihmisten oikeus päättää itse omista ei-taloudellisista asioistaan.lähde? Arvoliberalismi on yhteistä klassiselle sekä markkina- ja sosiaaliliberalismille ja libertarismille. Arvoliberalismin vastakohta on arvototalitarismi.[1]

Liberalismin suuntaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvoliberalismi on yksi liberalismin eri suuntauksista ja sijoittuu poliittiseen keskustaan. Arvoliberalismilla on kuitenkin erilaisia suuntauksia. Arvoliberalismin ihannetta kuvastaa yhteiskunnallinen konsensus ja liberaali demokratia.

Vasemmistolainen liberalismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasemmistolaista liberalismia kuvastaa yhteiskunnallisen vapauden kunnioittaminen ja hyvinvointi. Vasemmistossa vierastetaan hallitsematonta markkinataloutta demokraattisen yhteiskunnan kustannuksella. Perinteisiä vasemmiston suuntauksia ovat vasemmistolibertarismi ja sosiaaliliberalismi.

Keskustalainen liberalismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskustalaista liberalismia kuvastaa perinteisin liberalistinen ajattelu, klassinen liberalismi ja liberaaliin demokratiaan tähtääminen. Sekä sosiaaliliberalismille ja markkinaliberalismille löytyy jalansijaa. Yksi keskustalaisen liberalismin suuntaus on kansallisliberalismi.

Oikeistolainen liberalismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikeistolaista liberalismia kuvastaa julkisen markkinatalouden rajoittamattomuus ja palveluiden riippumattomuus. Oikeistossa kannatetaan julkisen sektorin yksityistämistä talouskasvun aikaan saamiseksi. Perinteisiä oikeiston suuntauksia ovat liberaalikonservatismi ja markkinaliberalismi.

Arvoliberalismi Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liberaalipuolue – Vapaus valita on liberalistinen puolue Suomessa, tämän lisäksi arvoliberalismia on kannatettu muidenkin puolueiden piirissä. Erityisesti Vihreä liitto ja Suomen ruotsalainen kansanpuolue ovat katsoneet edustavansa arvo- ja sosiaaliliberalismia, osittain myös Suomen Sosialidemokraattinen Puolue ja Kansallinen Kokoomus, joissa on omat liberalismin kannattajakuntansa.[2][3][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arvototalitarismi Liberalismi.net. Viitattu 21.4.2018. (suomeksi)
  2. Ihmisoikeudet ja yksilönvapaudet arvokonservatiivien tulilinjalla, Ville Niinistö 9.7.2010
  3. Vasemmalla vai oikealla? kasvi.org 26.10.2006.
  4. Kaikkien puolueiden persut, Jarkko Tontti, Vihrealanka.fi 23.11.2009
  5. Rkp yrittää pelastaa itsensä viikonloppuna, Vihrealanka.fi 10.6.2010

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]