Alexis de Tocqueville

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alexis de Tocqueville
Théodore Chassériaun muotokuva Tocquevillestä Versailles’n palatsissa (1850).
Théodore Chassériaun muotokuva Tocquevillestä Versailles’n palatsissa (1850).
Henkilötiedot
Syntynyt29. heinäkuuta 1805
Verneuil-sur-Seine, Ranska
Kuollut16. huhtikuuta 1859 (53 vuotta)
Cannes, Ranska
Koulutus ja ura
Koulukunta liberalismi, liberaalikonservatismi
Tunnetut työt Demokratia Amerikassa (1835/1840)

Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville (29. heinäkuuta 1805 Verneuil-sur-Seine16. huhtikuuta 1859 Cannes) oli ranskalainen filosofi ja historioitsija. Häntä pidetään yhtenä kansalaisyhteiskunnan tärkeimmistä tutkijoista.[1]

Tunnetuimpia Tocquevillen teoksia ovat Demokratia Amerikassa (ransk. De la démocratie en Amerique), joka julkaistiin kahtena osana vuosina 1835 ja 1840, sekä vuonna 1856 julkaistu L’Ancien Régime et la Révolution, joka liittyi Ranskan kuningasvallan kaatumiseen ja vallankumoukseen.[1] Hän on vaikuttanut niin konservatiiviseen kuin liberaaliinkin ajatteluun.

Tocqueville oli normandialaista aatelissukua. Poliittiselta ajattelultaan Tocqueville oli lähinnä liberaali ja ajatteli esimerkiksi, että hyväntekeväisyys olisi valtion apua parempi muoto sosiaalipolitiikalle. Tocqueville matkusti Yhdysvaltojen lisäksi myös muun muassa Britanniassa ja Algeriassa ja kirjoitti näistä matkoista havaintojaan. Ranskan siirtomaavaltaa Algeriassa Tocqueville arvosteli sen assimilaristisesta mallista ja piti parempana brittiläistä epäsuoraa siirtomaahallintoa.

Demokratia Amerikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alexis de Tocqueville lähetettiin vuonna 1831 Ranskan valtion edustajana tutustumaan Yhdysvaltojen vankilajärjestelmään. Tocqueville matkusti yhdessä Gustave de Beaumontin kanssa yhdeksän kuukauden ajan Yhdysvalloissa tarkkaillen paitsi vankilajärjestelmää, myös yhdysvaltalaista yhteiskuntaa yleisesti. Palattuaan Ranskaan helmikuussa 1832 Tocqueville ja Beaumont luovuttivat raporttinsa vankilajärjestelmästä.

Tocqueville kiinnostui matkalla myös Yhdysvaltojen poliittisesta järjestelmästä, mikä innoitti hänet kirjoittamaan teoksen Demokratia Amerikassa.[1] Hän pohtii teoksessa Yhdysvaltojen edustuksellisen demokratian toimintaa ja etsii syitä siihen, miksi Yhdysvalloissa demokratia toimi, kun taas Ranskassa se oli epäonnistunut. Hänen näkemyksensä mukaan Yhdysvallat edusti 1800-luvun Ranskan keskitetylle hallinnolle vaihtoehtoista mallia, jossa ihmiset kokivat itsensä kansalaisiksi alamaisten sijaan.[1] Hän huomioi myös uskonnon suuren merkityksen yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa ja arveli se johtuneen kirkon ja valtion erosta. Tocqueville näki, että demokratian keskeinen uhka on enemmistön tyrannia, joka johtaa ajatuksellisen vapauden vähenemiseen.

Demokratia Amerikassa on muodostunut tärkeäksi teoreettiseksi työksi kansalaisyhteiskunnan tutkijoille.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Du système pénitentaire aux États-Unis et de son application en France (1833; yhdessä Gustave de Beaumontin kanssa)
  • De la démocratie en Amérique (1835/1840)
  • L’Ancien Régime et la Révolution (1856)
  • Recollections (1893; kokoelma Tocquevillen töitä, jotka hänen vaimonsa ja ystävänsä de Beaumont julkaisivat)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Kankainen, Tomi: Tocqueville, Alexis de Kansalaisyhteiskunnan tutkimusportaali. Jyväskylän yliopisto. Viitattu 9.10.2014.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Œuvres Complètes. Paris: Gallimard, 1951–2002. (ranskaksi)
  • Laine, Jermu: Alexis de Tocqueville: Demokratian ja vapauden moderni yhteensovittaja. Helsinki: Edita, 1999. ISBN 951-37-2741-6.
  • Mayer, J. P.: Alexis de Tocqueville: Massojen aikakauden ennustaja. (Alexis de Tocqueville: Prophet des Massenzeitalters, 1954). Suomentanut J. A. Hollo. Helsinki: Otava, 1956.
  • Tocqueville, Alexis Clérel de: Demokratia Amerikassa. (De la démocratie en Amérique I–II, 1835/1840). Suomentanut Sami Jansson. Helsinki: Gaudeamus, 2006. ISBN 951-662-900-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]