Jean-Baptiste Say

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-Baptiste Say
Henkilötiedot
Syntynyt5. tammikuuta 1767
Lyon
Kuollut15. marraskuuta 1832 (65 vuotta)
Pariisi
Koulutus ja ura
Instituutti Conservatoire des Arts et Métiers
College de France
Tutkimusalue taloustiede
Tunnetut työt Sayn laki

Jean-Baptiste Say (5. tammikuuta 1767 Lyon - 15. marraskuuta 1832 Pariisi) oli ranskalainen klassinen taloustieteilijä.[1] Hänellä oli liberalistisia näkemyksiä, ja hän puolusti kilpailua, vapaakauppaa ja yritysten rajoitusten poistamista. Sayn mukaan tuotteiden luonnetta sääntelevät aina yhteiskunnan halut, ja valtion interventio lainsäädännön keinoin on aivan tarpeetonta[2].

Say tunnetaan Sayn laista, joka yksinkertaistettuna kuuluu "tarjonta luo kysyntää".[3] Hänen mukaansa tuotteiden tuottaminen luo tuottajille automaattisesti niiden hintaa vastaavan tulon, jonka he välittömästi syöttävät talouteen luoden tuotteille yhtä suuren kysynnän. Täten tuotannosta vastaa lähinnä tarjonta eikä kysyntä. Työvoiman, maan tai muiden resurssien alikäyttö on mahdollista vain vapaaehtoisesti tai jonkinlaisen esteen myötä. Say itse ei muotoillut iskulausetta "tarjonta luo kysynnän", vaan sen teki John Maynard Keynes, joka kuitenkin oli ymmärtänyt väärin monia Sayn periaatteita.[4]

Say oli myös ensimmäinen, joka huomautti rahan olevan talouden kannalta täysin neutraali ja sitä tarvittavan vain välinearvon takia tavaroiden ostamiseen, ei itsensä takia. Kierrossa olevan rahan lisääminen lisäisi tuotteiden hintaa rahaan nähden (aiheuttaen inflaatiota), mutta ei lisäisi tuotteiden arvoa eikä tuotannon määrää.[4] Taloustieteilijät kehittivät tämän argumentin pohjalta rahan kvantiteettiteorian.

Sayn ajatukset vaikuttivat omalta osaltaan uusklassisen taloustieteen syntyyn 1800-luvun lopulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. J. B. Say Encyclopedia Britannica. Viitattu 28.2.2015.
  2. Say. Treatise, s. 144.
  3. Jean-Baptiste Say The Concise Encyclopedia of Economics. Viitattu 28.2.2015.
  4. a b Edward W. Younkins: Jean-Baptiste Say's Law of Markets: A Fundamental Conceptual Integration Rebirth of Reason. Viitattu 28.2.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jean-Baptiste Say.