Mary Wollstonecraft

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mary Wollstonecraft
Länsimainen filosofia
1700-luvun filosofia
Mary Wollstonecraft
Mary Wollstonecraft
Syntynyt 27. huhtikuuta 1759 Spitalfields, Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Kuollut 10. syyskuuta 1797 (38 vuotta) Lontoo, Englanti Yhdistynyt kuningaskunta
Koulukunta feministinen filosofia
Tunnetut työt Naisten oikeuksien puolustus
Naisten oikeuksien puolustus (A Vindication of the Rights of Woman, 1792).

Mary Wollstonecraft (27. huhtikuuta 1759 Spitalfields, Lontoo, Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta10. syyskuuta 1797 Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta)[1] oli eräs varhaisimmista brittiläisistä naisasianaisista.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wollstonecraft kirjoitti naisasiaa käsittelevän teoksen Naisten oikeuksien puolustus (A Vindication of the Rights of Woman) vuonna 1792. Teoksessaan hän esittää, että oikeuksien, jotka koskevat miehiä, tulee koskea myös naisia. Jo vuoden 1790 teoksessa A Vindication of the Rights of Men Wollstonecraft oli puolustanut Ranskan suuren vallankumouksen arvoja, erityisesti ajatusta tasa-arvosta ja ihmisten yleisistä oikeuksista, jotka käyvät yli kuninkaiden ja aatelin perittyjen oikeuksien. Näiden oikeuksien tuli hänen mukaansa koskea paitsi miehiä myös naisia, koska molemmat ovat järjellisiä olentoja; näin Wollstonecraftia voidaan pitää yleispätevien ihmisoikeuksien muotoilijana. Osa Ranskan vallankumouksen aatteiden kannattajista piti Wollstonecraftin järkeilyä pitävänä, mutta monille vallankumouksellisillekin hänen ajatuksensa naisten aseman parantamisesta olivat liian pitkälle meneviä.

Wollstonecraft oli toiminut erityisesti kasvattajana, niin yksityisopettajana kuin perustamalla koulun Islingtoniin, sekä kirjoittamalla ja toimittamalla erityisesti tytöille suunnattua oppimateriaalia. Wollstonecraft esittääkin, että juuri naisten koulutuksen ja itsenäistymisen kautta yhteiskunta voi kehittyä. Suuri epäkohta on epätasa-arvoinen koulutus, joka pitää naiset tietämättöminä ja muista riippuvaisina, jotta he pysyisivät kotona ja kiinnittäisivät huomiota vain ulkonäköönsä. Wollstonecraftin mukaan käsitys naisista romanttisina rakkauteen ja tunteisiin suuntautuvina olentoina on miehisen vallankäytön tulosta; niinpä naisten on vapauduttava oman järkensä avulla. Wollstonecraft piti avioliittoa esteenä naisten oikeuksien toteutumiselle, koska avioliitossa naisesta tuli ajan lainsäädännön mukaan miehen omaisuutta; kuuluisa on Wollstonecraftin lausahdus, jonka mukaan ”avioliitto on laillistettua prostituutiota”.

Mary Wollstonecraftin aviomies William Godwin oli aikansa tunnetuimpia ateisteja ja anarkistisen liikkeen esikuvia. Heidän tyttärensä oli Mary Wollstonecraft ShelleyFrankensteinin kirjoittaja. Wollstonecraft kuoli lapsivuoteeseen Maryn synnytettyään.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Thoughts on the Education of Daughters: With Reflections on Female Conduct, in the More Important Duties of Life (1787)
  • Mary: A Fiction (1788)
  • An Historical and Moral View of the French Revolution; and the Effect It Has produced in Europe (1793)
  • A Vindication of the Rights of Men, in a Letter to the Right Honourable Edmund Burke (1790)
  • Naisten oikeuksien puolustus. (A Vindication of the Rights of Woman with Strictures on Moral and Political Subjects, 1792.) Suomentanut Ville-Juhani Sutinen. Savukeidas, 2011. ISBN 978-952-5500-90-5.
  • Kirjeitä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vietetyltä ajalta. (Letters Written During a Short Residence in Sweden, Norway and Denmark, 1796.) Suomentanut Ville-Juhani Sutinen. Savukeidas, 2011. ISBN 978-952-5500-88-2.
  • The Wrongs of Woman, or Maria (1798)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Moore, Jane (toim.): Mary Wollstonecraft. International Library of Essays in the History of Social and Political Thought. Farnham: Ashgate, 2012. ISBN 978-0-7546-2743-2.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mary Wollstonecraft. Spartacus Educational. Viitattu 18.7.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]