Thomas Paine

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Paine
Thomas Paine.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 29. tammikuuta 1737
Thetford, Englanti
Kuollut 8. kesäkuuta 1809 (72 vuotta)
New York, Yhdysvallat
Muut tiedot
Allekirjoitus
Allekirjoitus

Thomas Paine (29. tammikuuta 1737 Thetford, Englanti8. kesäkuuta 1809 New York, Yhdysvallat) oli yksi Yhdysvaltain perustajaisistä. Häntä on kutsuttu ”koulutukseltaan korsetintekijäksi, ammatiltaan journalistiksi ja kutsumukseltaan propagandistiksi”[1]. Paine emigroitui Pohjois-Amerikkaan vuonna 1774 ja ehti juuri osallistua Amerikan vallankumoukseen. Hänen merkittävin panoksena vallankumoukseen oli kaikkien aikojen myydyimmän amerikkalaisen kirjan julkaiseminen eli pamfletin nimeltä Common Sense (1776). Pamfletissa vaaditiin Pohjois-Amerikan siirtokuntien irtaantumista Isosta-Britanniasta. Paine on myös tunnettu deismin edustaja.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruudesta Amerikkaan lähtöön saakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paine kasvoi Thetfordissa Norfolkin kreivikunnassa yksinkertaisissa oloissa. Vuoteen 1750 saakka hän kävi viisi vuotta paikkakunnan kansakoulua. 12-vuotiaana hänet erotettiin koulusta ja sen jälkeen hän oppi isänsä luona korsetintekijäksi. Tätä ammattia hän harjoitti kaksitoista vuotta. 30-vuotiaana eli vuonna 1762 Thomas pääsi verovirkailijaksi (excise officer) Granthamiin. Kolmen vuoden virassa olon aikana hänet erotettiin kaksi kertaa väärinkäytösten takia ja lopullisesti vuonna 1765.

Lontoossa hän hankki kotiopettajana toimeentulonsa ja laajensi itseopiskelulla tietojaan filosofian, matematiikan ja tähtitieteen aloilla. Hänet otettiin 1768 jälleen tullin palvelukseen Lewesissä (Sussex). Toisen vaimonsa kanssa hänellä oli siellä sivutoimenaan tupakka- ja rihkamakauppa. Hänestä tuli keskusteluklubin jäsen ja hän halusi anomusjulkaisullaan ”Tullivirkailijoitten asema” (Petition) työtovereilleen parempaa palkkaa.

Hän meni 1773 jälleen Lontooseen tullivirkailijoitten edustajana: siellä hän tapasi Benjamin Franklinin. Vuonna 1774 hänet jälleen erotettiin tullivirasta, hänen tilansa Lewesissä laitettiin huutokauppaan ja hän erosi vaimostaan. Franklinin suosituksilla hän muutti vuoden 1774 lopulla Amerikkaan.

Julkaistut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Common Sense, julkaistu 1776.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Padover, Saul K.: Jefferson: A Great American's Life and Ideas, New York: The New American Library, 1952, s. 32.
  2. Thomas Painen elämäkerta Groningenin yliopisto. Viitattu 9.12.2006. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.