Kolmas tie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolmas tie viittaa erilaisiin poliittisiin näkökulmiin, jotka yrittävät yhteensovittaa näennäisesti vasemmisto-oikeisto-vastakkainasettelussa vasemmistolaista ja oikeistolaista politiikkaa rakentamalla erilaisia synteesejä oikeiston talousnäkemyksistä ja vasemmiston yhteiskunnallisista näkemyksistä[1] tai olemaan vaihtoehto kapitalismin ja kommunismin tai sosiaalidemokratian ja uusliberalismin välillä.[2]

Ideologinen määrittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas tie on poliittiseen kirjoon kuuluva poliittinen ryhmä. Se ei siis ole yhtenäinen aate tai liike, vaan sisältää useita eri ideologisia suuntauksia.

Kolmas tie haluaa muuttaa kansakunnan osuutta maailmanpoliitiikassa. Nykyistä tilannetta ei enää haluta sellaiseksi että siinä voisi esiintyä niin puhtaita markkinoita.[3] Kolmannen tien politiikkassa valtiovallalla on mukana mahdollisuus osallistua merkittävästi kansalaisyhteiskunnan uudistamiseen.[3] Kolmas tie eroaa perinteisestä vasemmistosta siten että se käsittää kansalaisaktivismin vähentymisen ja lain kunnioituksen vähenemisen uhkakuvan olevan totta.[3] Valtiovalta voi tarttua suoraan kyseisiin asioihin uudistamalla yhteiskuntaa. Yhteiskuntatason huomioon ottaminen näyttäisi joidenkin tahojen mukaan olevan vastoin globalisaation aiheuttamia muutoksia.[3] Kolmannen tien malli eroaa huomattavasti sosiaalidemokratiasta ja uusliberalismista.

Kolmannen tien pääideologina pidetään sosiologi Anthony Giddensiä.[4]

Käsitteitä joita on yhdistetty kolmanteen tiehen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bobbio, Norberto & Cameron, Allan: Left and right: the significance of a political distinction. University of Chicago Press, 1997. ISBN 978-0-226-06245-7.
  2. Jäske, Petri: Suomalaiset ja länsimaiset poliittiset ideologiat (Pro gradu -tutkielma. Sivu 29) 2010. Tampereen yliopisto. ”Kapitalismille ei ole järkevää vaihtoehtoa.” Viitattu 4.6.2018, 17.12.2022.
  3. a b c d Kolmannen tien viittoja Suomen kuvalehti. Viitattu 16.4.2018. (suomeksi)
  4. Kolmas tie vie pohjoismaiseen malliin Stakes. [vanhentunut linkki]
  5. Hyvinvointivltion kehitys OAMK. ”Hyvinvointivaltion kehitys on aina ollut kiihkeän poliittisen taistelun kohteena.” Viitattu 4.6.2018. (suomeksi)
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.