Demokraattinen sosialismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Demokraattista sosialismia ei pidä sekoittaa sosialistiseen demokratiaan eikä sosiaalidemokratiaan.

Demokraattinen sosialismi on ideologia, joka korostaa kansanvaltaan perustuvaa valtiojärjestystä sosialistisen talouspolitiikan rinnalla.

Berliinin muurin murruttua 1989 Saksan demokraattisen tasavallan hallitseva kommunistipuolue Saksan sosialistinen yhtenäisyyspuolue (saks. Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, lyh. SED) luopui marxismi-leninismistä ja muutti nimensä muotoon Saksan sosialistinen yhtenäisyyspuolue – Demokraattisen sosialismin puolue (SED-PDS). Seuraavana vuonna Saksojen yhdistyttyä SED nimettiin uudelleen Demokraattisen sosialismin puolueeksi (Partei des demokratischen Sozialismus, PDS).[1]

Merkittäviä puolueita, jotka ilmoittavat kannattavansa tätä ideologiaa, ovat Venezuelan yhdistynyt sosialistinen puolue[2], Britannian Työväenpuolue[3] , Espanjan Podemos ja Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue.[4] Suomalaisista puolueista ideologiaa kannattaa Vasemmistoliitto. Yhdysvalloissa aatetta kannattaa Bernie Sanders, joka on pitkään ollut sitoutumaton, mutta liittyi vuonna 2015 Yhdysvaltain demokraattiseen puolueeseen osallistuakseen vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Sanders on sittemmin ottanut osaa vuoden 2020 presidentinvaaleja edeltävään demokraattien esivaaliin.

Jotkut pitävät termiä sosiaalidemokratian synonyyminä. Jotkut demokraattiset sosialistit ilmoittavat vastustavansa sosiaalidemokratiaa, koska se perustuu kapitalistiseen tuotantomuotoon.[5]

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demokraattiselle sosialismille on annettu hyvin erilaisia määritelmiä. Jotkut kutsuvat demokraattiseksi sosialismiksi kaikkea pyrkimystä luoda sosialismia ilman vallankumousta. Tässäkin ongelmaksi jää sosialismin määritelmä: jotkut määrittelevät sen siten, että se on yhteensopivaa kapitalismin kanssa (vrt. hyvinvointivaltio sekä Joseph Schumpeterin Capitalism, Socialism and Democracy (1941), jonka mukaan monissa liberaaleissa kapitalistisissa valtioissa oli kehitystä kohti demokraattista sosialismia).

Toisaalta demokraattiseksi sosialismiksi on kutsuttu myös uudistettua neuvostomallia, esimerkiksi Mihail Gorbatšov sanoi perestroikaa tavaksi rakentaa ”uusi, humaani ja demokraattinen sosialismi”.[6] Jotkin entiset kommunistipuolueet ovat brändänneet itsensä uudelleen ”demokraattisiksi sosialisteiksi” kuten Saksan Demokraattinen sosialistipuolue PDS.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Junnila, s. 144
  2. http://www.psuv.org.ve/temas/biblioteca/libro-rojo/#.Vnbj0qbUgic
  3. Labour Party constitution, 1995: Clause 4: "The Labour Party is a democratic socialist party."
  4. Puolueohjelman ensimmäinen luku: "DEN DEMOKRATISKA SOCIALISM" [1]
  5. Social Democracy Versus Revolutionary Democratic Socialism, USA:n sosialistipuolue (J. David Edelstein)
  6. Paul T. Christensen “Perestroika and the Problem of Socialist Renewal” Social Text 1990.