Demokraattinen sosialismi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Demokraattinen sosialismi on monien sosialististen liikkeiden itsestään käyttämä, merkitykseltään epämääräinen termi, jolla ne haluavat korostaa demokraattisuuttaan.kenen mukaan?

Merkittäviä puolueita, jotka ilmoittavat kannattavansa tätä ideologiaa, ovat Venezuelan yhdistynyt sosialistinen puolue[1], Britannian Työväenpuolue[2] , Espanjan Podemos ja Ruotsin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue.[3]

Jotkut pitävät termiä sosiaalidemokratian synonyyminä. Jotkut demokraattiset sosialistit ilmoittavat vastustavansa sosiaalidemokratiaa, koska se perustuu ”kapitalistiseen tuotantomuotoon[4]

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demokraattiselle sosialismille on annettu hyvin erilaisia määritelmiä. Jotkut kutsuvat demokraattiseksi sosialismiksi kaikkea pyrkimystä luoda sosialismia ilman vallankumousta. Tässäkin ongelmaksi jää sosialismin määritelmä: jotkut määrittelevät sen siten, että se on yhteensopivaa kapitalismin kanssa (vrt. hyvinvointivaltio sekä Joseph Schumpeterin Capitalism, Socialism and Democracy (1941), jonka mukaan monissa liberaaleissa kapitalistisissa valtioissa oli kehitystä kohti demokraattista sosialismia).

Toisaalta demokraattiseksi sosialismiksi on kutsuttu myös uudistettua neuvostomallia, esimerkiksi Mihail Gorbatšov sanoi perestroikaa tavaksi rakentaa ”uusi, humaani ja demokraattinen sosialismi”.[5] Jotkin entiset kommunistipuolueet ovat brändänneet itsensä uudelleen ”demokraattisiksi sosialisteiksi” kuten Saksan Demokraattinen sosialistipuolue PDS.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.psuv.org.ve/temas/biblioteca/libro-rojo/#.Vnbj0qbUgic
  2. Labour Party constitution, 1995: Clause 4: "The Labour Party is a democratic socialist party."
  3. Puolueohjelman ensimmäinen luku: "DEN DEMOKRATISKA SOCIALISM" [1]
  4. Social Democracy Versus Revolutionary Democratic Socialism, USA:n sosialistipuolue (J. David Edelstein)
  5. Paul T. Christensen “Perestroika and the Problem of Socialist Renewal” Social Text 1990.