Imre Nagy

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee poliitikkoa. Urheilijasta kerrotaan artikkelissa Imre Nagy (nykyaikainen viisiottelija) ja sotilaasta artikkelissa Imre Kémeri Nagy.
Imre Nagyn rintakuva Mátészalkassa, Unkarissa.

Imre Nagy [ˈimrɛ nɒɟ] (7. kesäkuuta 189616. kesäkuuta 1958) oli unkarilainen poliitikko, joka toimi maansa pääministerinä loka-marraskuussa vuoden 1956 kansannousun aikana.

Nagy syntyi maalaisperheeseen ja oli lukkosepän oppipoikana ennen ensimmäistä maailmansotaa, jossa hän taisteli Itävalta-Unkarin joukoissa itärintamalla ja joutui sotavangiksi vuonna 1915. Hän liittyi Venäjän kommunistiseen puolueeseen ja Puna-armeijaan. Nagy palasi Unkariin sodan loputtua ja palveli Béla Kunin lyhytkestoisessa neuvostohallituksessa. Vuonna 1929 Nagy matkusti Neuvostoliittoon, päätyi harjoittamaan maatalouteen liittyvää tutkimusta ja toimi Kominternin Unkarin-jaostossa.

Vuonna 1944 Nagy palasi jälleen Unkariin ja toimi muun muassa kommunistihallituksen maatalousministerinä.

Nagy toimi pääministerinä ensin vuosina 1953–1955 ja onnistui muuttamaan maan poliittisen ilmapiirin vapaammaksi. Monet poliittiset vangit vapautettiin, internointileirit lakkautettiin ja sensuuria lievennettiin. Kollektiivitiloja vähennettiin 25,6 prosentista 15,6 prosenttiin. Hinnat laskivat ja uudessa viisivuotissuunnitelmassa ei enää annettu sijaa raskaalle teollisuudelle. Vuonna 1955 Nagy sai sydänkohtauksen, joka pakotti hänet pitkälle toipumislomalle.

Unkarin kansannousu alkoi 23. lokakuuta mielenosoituksena, joka johti tilanteen kärjistymiseen. 24. lokakuuta kello 8.30 radio ilmoitti Nagyn olevan muodostamassa hallitusta. Nagyn allekirjoittama sotatilan julistus vaikeutti hänen asemaansa. Hän menetti luottamusta kansan silmissä. 29. lokakuuta kapinallisten ja hallituksen välillä solmittiin aselepo. Samana päivänä venäläiset hyökkäsivät ja nostivat valtaan János Kádárin hallituksen. Nagy ilmoitti 1. marraskuuta Unkarin jäsenyyden Varsovan liitossa päättyneen. 3. marraskuuta unkarilainen valtuuskunta kutsuttiin neuvotteluihin neuvostojoukkojen evakuoimisesta. Unkarilaiset kuitenkin pidätettiin ja Neuvostoliitto murskasi Unkarin kansannousun.

Nagy sai turvapaikan Jugoslavian lähetystöstä. Hän lähti sieltä 22. marraskuuta, kun Kádár oli kirjallisesti myöntänyt hänelle vapaan poistumisoikeuden. KGB:n miehet kuitenkin pidättivät hänet ja hänet kuljetettiin Romaniaan, josta hänet myöhemmin palautettiin takaisin Unkariin. Kesäkuussa 1958 hänet tuomittiin salaisen oikeudenkäynnin jälkeen kuolemaan ja teloitettiin hirttämällä yhdessä Pál Maléterin ja Miklós Gimesin kanssa.

Rehabilitointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Unkarin kommunistihallinto ei sallinut Nagyn kuoleman muistoa kunnioitettavan eikä päästänyt ketään hänen haudalleen, Pariisin Père-Lachaisen hautausmaalle pystytettiin hänelle kenotafi.

Vuonna 1989 Imre Nagy rehabilitoitiin ja hänen maalliset jäännöksensä haudattiin uudestaan samaan paikkaan hänen kuolemansa 31. vuosipäivänä. Hautajaiset järjestivät hallintoa vastustavat tahot.[1] Paikalla arvioitiin olleen yli 100 000 ihmistä. Hautajaiset vauhdittivat Unkarin kommunistihallinnon alasajoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kamm, Henry: Hungarian Who Led ’56 Revolt Is Buried as a Hero The New York Times. 17.6.1989. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]