Pál Maléter

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pál Maléter

Pál Maléter (s. 4. syyskuuta 1917, Eperjes, Itävalta-Unkari — k. 16. kesäkuuta 1958, Unkari) oli unkarilainen sotilasjohtaja. Hän syntyi unkarilaisperheeseen Eperjesin kaupungissa historiallisen Unkarin pohjoisosissa, nykyisessä Slovakiassa. Hänestä tuli sotilasjohtaja Unkarin kansannousussa vuonna 1956.

Maléter opiskeli lääketiedettä Kaarlen yliopistossa, Prahassa, ennen kuin muutti Budapestiin 1938, jossa hän meni sotilasakatemiaan ja yleni everstiksi. Hän taisteli itärintamalla jääden puna-armeijan vangiksi. Hänestä tuli kommunisti, harjoitteli sabotaaseja ja hänet lähetettiin Unkariin.

Hän toimi varuskunnan komentajana Budapestissa 1956. Maléter oli lähetetty kukistamaan levottomuuksia, mutta hän ottikin yhteyttä vallankumouksellisiin Unkarin kansannousussa. Hän järjesti puolustuksen Kilianin kasarmeilta venäläisiä vastaan. Maléter nimitettiin kenraaliksi ja puolustusministeriksi 3. marraskuuta 1956. Hänen johtamansa unkarilainen valtuuskunta kutsuttiin neuvottelemaan neuvostotukikohtaan, jossa KGB:n miehet pidättivät heidät kansainvälisten sopimusten vastaisesti ja veivät vankeuteen.

Hänet tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin hirttämällä yhdessä Miklós Gimesin ja Imre Nagyn kanssa vuonna 1958.