Ferenc Szálasi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unkarin johtoon kohonnut Szálasi lokakuussa 1944.

Ferenc Szálasi (s. 6. tammikuuta 1887 Kassa, Itävalta-Unkari12. maaliskuuta 1946 Budapest, Unkari) oli unkarilainen poliitikko, Nuoliristin johtaja ja Unkarin pääministeri 1944–1945.

Szálasi värväytyi nuorena armeijaan ja taisteli ensimmäisessä maailmansodassa. Hän toimi 1930-luvulla Unkarin armeijan pääesikunnassa ja lähti 1930-luvulla mukaan politiikkaan. Hän perusti 1935 kansallisen tahdon puolueen, jonka ohjelmaan kuului rasismi ja unkarilainen kiihkoisänmaallisuus. Hallitus kielsi puolueen, mutta 1937 Szálasi perusti uuden, Unkarin kansallissosialistisen puolueen. Turvallisuuspoliisi pidätti Szálasin. 1940 Szálasi vapautui vankilasta ja nousi Nuoliristin johtajaksi. Nuoliristi kaappasi vallan lokakuussa 1944 ja aloitti terrorikampanjan, joka oli suunnattu juutalaisia ja toisinajattelijoita vastaan. Nuoliristillä oli läheiset yhteydet muun muassa Adolf Eichmanniin, joka siirrätti satojatuhansia juutalaisia Puolan alueelle perustetuille keskitysleireille.

Kun venäläiset valtasivat Unkarin alkuvuodesta 1945, Nuoliristi hävisi, ja osa sen johtomiehistä pakeni. Szálasi pidätettiin sodan lopussa Saksassa, kuljetettiin Unkariin ja asetettiin kansantuomioistuimen eteen Budapestissa. Hänet tuomittiin kuolemaan sotarikoksista ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan ja hirtettiin maaliskuussa 1946.