Ferenc Szálasi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ferenc Szálasi
Unkarin johtoon kohonnut Szálasi lokakuussa 1944.
Unkarin johtoon kohonnut Szálasi lokakuussa 1944.
Kansakunnan johtaja - valtionhoitajan tehtävät
Edeltäjä Miklós Horthy
Seuraaja Kansallisneuvosto
Unkarin pääministeri
Edeltäjä Géza Lakatos
Seuraaja Béla Miklós
Henkilötiedot
Syntynyt6. tammikuuta 1887 Kassa, Unkarin kuningaskunta
Kuollut12. maaliskuuta 1946 (59 vuotta)
Budapest, Unkari
Ammatti Upseeri, poliitikko
Puoliso Gizella Lutz
Tiedot
Huomautukset

Valtaannousu vallankaappauksella eli valtionhoitaja Horthyn ja pääministeri Lakatosin vangitseminen. Szalasin valta päättyi puna-armeijan vallatessa Unkarin. Siirtyi maanpakolaisuuteen Saksaan ennen amerikkalaisten takaisin siirtoa Unkariin tuomittavaksi.

Ferenc Szálasi (s. 6. tammikuuta 1887 Kassa, Itävalta-Unkari12. maaliskuuta 1946 Budapest, Unkari) oli unkarilainen poliitikko, natsien tukeman Nuoliristin johtaja ja Unkarin pääministeri 1944–1945.[1]

Szálasi värväytyi nuorena armeijaan ja taisteli ensimmäisessä maailmansodassa. Hän toimi 1930-luvulla Unkarin armeijan pääesikunnassa ja lähti 1930-luvulla mukaan politiikkaan. Hän perusti 1935 kansallisen tahdon puolueen, jonka ohjelmaan kuului rasismi ja unkarilainen kiihkoisänmaallisuus. Hallitus kielsi puolueen, mutta 1937 Szálasi perusti uuden, Unkarin kansallissosialistisen puolueen. Turvallisuuspoliisi pidätti Szálasin.

Juuri vallan ottanut Nuoliristi-puolueen johtaja Ferenc Szálasi Budapestissä.

1940 Szálasi vapautui vankilasta ja nousi Nuoliristin johtajaksi. Nuoliristi kaappasi vallan lokakuussa 1944 ja aloitti terrorikampanjan, joka oli suunnattu juutalaisia ja toisinajattelijoita vastaan. Nuoliristillä oli läheiset yhteydet muun muassa Adolf Eichmanniin, joka siirrätti satojatuhansia juutalaisia Puolan alueelle perustetuille keskitysleireille.

Kun venäläiset valtasivat Unkarin alkuvuodesta 1945, Nuoliristi hävisi, ja osa sen johtomiehistä pakeni. Szálasi pidätettiin sodan lopussa Saksassa, kuljetettiin Unkariin ja asetettiin kansantuomioistuimen eteen Budapestissa. Hänet tuomittiin kuolemaan sotarikoksista ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan ja hirtettiin maaliskuussa 1946.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ferenc Szálasi Encyclopaedia Britannica. Viitattu 3.7.2021.
  2. Szalasi, Ferenc Yad Vasham. Shoah Resource Center, The International School for Holocaust Studies. Viitattu 3.7.2021.