Luettelo Unkarin pääministereistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Unkarin pääministereistä (unk. Magyarország miniszterelnöke, kirjaimellisesti Unkarin ministeri-presidentti). Unkarin ensimmäinen pääministeri oli Lajos Batthyány, joka astui virkaan 1848 (Unkarin vallankumouksen aikana 1848. Pääministeri on Unkarin hallituksen päämies.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unkarin kuningaskunta (1848-1849)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
1 Barabas-batthyany.jpg Lajos Batthyány
(1807–1849)
17 .maaliskuuta 1848-2 .lokakuuta 1848 Oppositio puolue
Adam Rétsey.jpg Ádám Récsey
(1775–1852)
3 .lokakuuta 1848-7 .lokakuuta 1848 Keisarillinen armeija
2 Vastagh Portrait of Lajos Kossuth.jpg Lajos Kossuth
(1802–1894)
de facto
2 .lokakuuta 1848-14. huhtikuuta 1849 Oppositio puolue

Unkarin valtio (1849)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
3 Vastagh Portrait of Lajos Kossuth.jpg Lajos Kossuth
(1802–1894)
de facto
14. huhtikuuta 1849-1. toukokuuta 1849 Oppositio puolue
4 SzemereBertalan.jpg Bertalan Szemere
(1812–1869)
2. huhtikuuta 1849-11. elokuuta 1849

Pyhän Tapanin kruunun maat (1867–1918)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
5 Benczur-andrassy gyula.jpg Gyula Andrássy
(1823–1890)
17 .helmikuuta 1867-14 .marraskuuta 1871 Deák
6 Lónyay Menyhért Albuminabzug.jpg Menyhért Lónyay
(1822–1884)
14 .marraskuuta 1871-4 .joulukuuta 1872
7 Szlavy Jozsef.jpg József Szlávy
(1818–1900)
4 .joulukuuta 1872-21 .maaliskuuta 1874
8 Bitto Istvan.jpg István Bittó
(1822–1903)
21 .maaliskuuta 1874-2 .maaliskuuta 1875
9 Wenckheim Bela.jpg Béla Wenckheim
(1811–1879)
2 .maaliskuuta 1875-20 .lokakuuta 1875 Liberaalipuolue
10 Tisza Kálmán Horowitz.jpg Kálmán Tisza
(1830–1902)
20 .lokakuuta 1875-13 .maaliskuuta 1890
11 Szapáry Gyula Koller.jpg Gyula Szapáry
(1832–1905)
13 .maaliskuuta 1890-17 .marraskuuta 1892
12 Wekerle Sándor Benczúr.jpg Sándor Wekerle
(1848–1921)
1. kausi
17 .marraskuuta 1892-14 .tammikuuta 1895
13 Bánffy Dezső Ellinger.jpg Dezső Bánffy
(1843–1911)
14 .tammikuuta 1895-26 .helmikuuta 1899
14 Széll Kálmán.jpg Kálmán Széll
(1843–1915)
26 .helmikuuta 1899-27 .kesäkuuta 1903
15 Khuen-Héderváry Károly.jpg Károly Khuen-Héderváry
(1849–1918)
1. kausi
27 .kesäkuuta 1903-3 .marraskuuta 1903
16 Istvan Tisza.jpg István Tisza
(1861–1918)
1. kausi
3 .marraskuuta 1903-18 .kesäkuuta 1905
17 Fejérváry Géza Ellinger.jpg Géza Fejérváry
(1833–1914)
18 .kesäkuuta 1905-8 .huhtikuuta 1906 sitoutumaton
18 Wekerle Sándor Benczúr.jpg Sándor Wekerle
(1848–1921)
2. kausi
8 .huhtikuuta 1906-17 .tammikuuta 1910 Kansallinen perustuslaillinen puolue
19 Khuen-Héderváry Károly.jpg Károly Khuen-Héderváry
(1849–1918)
2. kausi
17 .tammikuuta 1910-22 .huhtikuuta 1912 Kansallisen työnpuolue
20 Lukács László.jpg László Lukács
(1850–1932)
22 .huhtikuuta 1912-10 .kesäkuuta 1913
21 Istvan Tisza.jpg István Tisza
(1861–1918)
2. kausi
10 .kesäkuuta 1913-15 .kesäkuuta 1917
22 Esterházy Móric.jpg Móric Esterházy
(1881–1960)
15 .kesäkuuta 1917-20 .elokuuta 1917 sitoutumaton
23 Wekerle Sándor Benczúr.jpg Sándor Wekerle
(1848–1921)
3.kausi
20 .elokuuta 1917-30 .lokakuuta 1918 Kansallinen perustuslaillinen puolue
24 Hadik Janos.jpg János Hadik
(1863–1933)
30 .lokakuuta 1918-31 .lokakuuta 1918
25 Mihaly-karolyi--outlawsdiary00tormuoft.jpg Mihály Károlyi
(1875–1955)
31 .lokakuuta 1918-16 .marraskuuta 1918

Unkarin demokraattinen tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
26 Mihaly-karolyi--outlawsdiary00tormuoft.jpg Mihály Károlyi
(1875–1955)
väliaikainen valtionpäämies
16. marraskuuta 1918-11. tammikuuta 1919 Itsenäisyyspuolue
Berinkey Dénes.jpg Dénes Berinkey
(1871–1944)
11.tammikuuta 1919 -19. tammikuuta 1919 (vt.) Radikaali kansanpuolue
27 19. tammikuuta 1919-21. maaliskuuta 1919

Unkarin neuvostotasavalta (1919)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
28 Garbai Sándor (1919) (cropped).jpg Sándor Garbai
(1879–1947)
de facto
21. maaliskuuta 1919-1 .elokuuta 1919 Unkarin kommunistinen puolue
30 Peidl Gyula.jpg Gyula Peidl
(1873–1943)
väliaikainen valtionpäämies
1 .elokuuta 1919-6 .elokuuta 1919
(syrjäytettiin)
Unkarin sosialidemokraattinen puolue

Vastavallankumouksellinen hallitus (1919)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
KarolyiGyula.jpg Gyula Károlyi
(1871–1947)
5 .toukokuuta 1919-31 .toukokuuta 1919 Sitoutumaton
31 .toukokuuta 1919-12 .heinäkuuta 1919
P Abraham Dezso.jpg Dezső Pattantyús-Ábrahám
(1875–1973)
12 .heinäkuuta 1919-12 .elokuuta 1919

Unkarin tasavalta (1919–1920)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
István Friedrich Hungarian Prime Minister.jpg István Friedrich
(1883–1951)
väliaikainen valtionpäämies
7 .elokuuta 1919-15 .elokuuta 1919 (vt.) Sitoutumaton
31 15 .elokuuta 1919-24 .marraskuuta 1919 Kristillinen kansallinen unionipuolue
32 Huszar Karoly.jpg Károly Huszár
(1882–1941)
väliaikainen valtionpäämies
24 .marraskuuta 1919-15. maaliskuuta 1920

Unkarin kuningaskunta (1920–1946)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
33 Simonyi-Semadam.jpg Sándor Simonyi-Semadam
(1864–1946)
15 .maaliskuuta 1920 19 .heinäkuuta 1920 Kristillinen kansallinen unionipuolue
34 Pál Teleki 01.jpg Pál Teleki
(1879–1941)
1. kausi
19 .heinäkuuta 1920 14 .huhtikuuta 1921
35 RetratoIstvanBethlen.jpg István Bethlen
(1874–1946)
14 .huhtikuuta 1921 2 .helmikuuta 1922
2 .helmikuuta 1922 24 .elokuuta 1931 Yhtenäisyyden puolue
36 KarolyiGyula.jpg Gyula Károlyi
(1871–1947)
24 .elokuuta 1931 1 .lokakuuta 1932
37 Gombos Gyula.png Gyula Gömbös
(1886–1936)
1 .lokakuuta 1932 6 .lokakuuta 1936
(kuoli virassa)
38 Bundesarchiv Bild 183-E05367A, Johann von Daranyi.jpg Kálmán Darányi
(1886–1939)
6 .lokakuuta 1936
vt.
12 .lokakuuta 1936
vt.
12 .lokakuuta 1936 14 .toukokuuta 1938
40 Bundesarchiv Bild 183-E05369A, Bela von Imredy.jpg Béla Imrédy
(1891–1946)
14 .toukokuuta 1938 16 .helmikuuta 1939
41 Pál Teleki 01.jpg Pál Teleki
(1879–1941)
2. kausi
16 .helmikuuta 1939 3 .huhtikuuta 1941
(kuoli virassa)
Keresztes-FischerFerenc.jpg Ferenc Keresztes-Fischer
(1881–1948)
vt.
3 .huhtikuuta 1941
42 Bundesarchiv Bild 146-1984-018-35A, Laszlo von Bardossy.jpg László Bárdossy
(1890–1946)
3 .huhtikuuta 1941 7 .maaliskuuta 1942
Keresztes-FischerFerenc.jpg Ferenc Keresztes-Fischer
(1881–1948)
vt.
7 .maaliskuuta 1942 9 .maaliskuuta 1942
43 Kallay Miklos 1942.jpg Miklós Kállay
(1887–1967)
9 .maaliskuuta 1942 22 .maaliskuuta 1944
(syrjäytettiin)
44 Sztojay-official portrait 1944.jpg Döme Sztójay
(1883–1946)
22 .maaliskuuta 1944 29 .elokuuta 1944 Sitoutumaton
45 LakatosGéza Portrait 1940s.jpg Géza Lakatos
(1890–1967)
29 .elokuuta 1944 16 .lokakuuta 1944
(syrjäytettiin)

Kansallisen yhtenäisyyden hallitus (1944–1945)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
46 Ferenc Szálasi.jpg Ferenc Szálasi
(1897–1946)
valtionpäämies
16.lokakuuta 1944-28. maaliskuuta 1945 Nuoliristi-puolue

Väliaikainen hallitus (1944–1946)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
47 Béla Miklós de Dálnok 1944.jpg Béla Miklós
(1890–1948)
22 .joulukuuta 1944-15 .marraskuuta 1945 Sitoutumaton
48 Tildy Zoltán-MTI 1946.jpg Zoltán Tildy
(1889–1961)
15 .marraskuuta 1945-1 .helmikuuta 1946 Itsenäisten pientalonpoikien ja maalaistyöläisten kansalaispuolue
Rákosi Mátyás portré02.png Mátyás Rákosi
(1892–1971)
vt.
1 .helmikuuta 1946-4 .helmikuuta 1946 Unkarin komministinen puolue

Unkarin toinen tasavalta (1946–1949)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
49 Nagy Ferenc-MTI 1946.jpg Ferenc Nagy
(1903–1979)
4 .helmikuuta 1946-31 .toukokuuta 1947 Itsenäisten pientalonpoikien ja maalaistyöläisten kansalaispuolue
Rákosi Mátyás portré02.png Mátyás Rákosi
(1892–1971)
31 .toukokuuta 1947 (vt.) Unkarin komministinen puolue
50 Dinnyés Lajos 1930s.jpg Lajos Dinnyés
(1901–1961)
31 .toukokuuta 1947-10 .joulukuuta 1948 Itsenäisten pientalonpoikien ja maalaistyöläisten kansalaispuolue
51 Dobi István 1948-06.jpg István Dobi
(1898–1968)
10 .joulukuuta 1948- 20 .elokuuta 1949
Unkarin komministinen puolue

Unkarin kansantasavalta (1949–1989)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unkarin kansantasavallan ministerineuvosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
52 Dobi István 1948-06.jpg István Dobi
(1898–1968)
20 .elokuuta 1949-14 .elokuuta 1952 Unkarin työväenpuolue
53 Rákosi Mátyás portré02.png Mátyás Rákosi
(1892–1971)
14 .elokuuta 1952-4 .heinäkuuta 1953
54 Nagy Imre igazolványkép.jpg Imre Nagy
(1896–1958)
1. kausi
4 .heinäkuuta 1953-18 .huhtikuuta 1955
55 András Hegedüs 1956 (crop).jpg András Hegedüs
(1922–1999)
18 .huhtikuuta 1955-24 .lokakuuta 1956
56 Nagy Imre igazolványkép.jpg Imre Nagy
(1896–1958)
2. kausi
24 .lokakuuta 1956-3 .marraskuuta 1956
3 .marraskuuta 1956-4 .marraskuuta 1956 Unkarin sosialistinen työväenpuolue
57 János Kádár (fototeca.iiccr.ro).jpg János Kádár
(1912–1989)
1. kausi
4 .marraskuuta 1956-28 .tammikuuta 1958
58 Münnich Ferenc 1921.jpg Ferenc Münnich
(1886–1967)
28 .tammikuuta 1958-13 .syyskuuta 1961
59 János Kádár (fototeca.iiccr.ro).jpg János Kádár
(1912–1989)
2. kausi
13 .syyskuuta 1961- 30 .kesäkuuta 1965
60 Kállai Gyula 1964.jpg Gyula Kállai
(1910–1996)
30 .kesäkuuta 1965-14 .huhtikuuta 1967
61 Jenő Fock 1972.jpg Jenő Fock
(1916–2001)
14 .huhtikuuta 1967-15 .toukokuuta 1975
62 Lázár György (PM 1975-1987).jpg György Lázár
(1924–2014)
15 .toukokuuta 1975-25 .kesäkuuta 1987
63 Grósz Károly 1986.jpg Károly Grósz
(1930–1996)
25 .kesäkuuta 1987-24 .marraskuuta 1988
64 Németh Miklós Fortepan 124978.jpg Miklós Németh
(1948–)
24 .marraskuuta 1988-7 .lokakuuta 1989
7 .lokakuuta 1989-23 .lokakuuta 1989 Unkarin sosialistinen puolue

Unkarin tasavalta (1989–nykyaika)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri
(Syntynyt–Kuollut)
Virkakausi Puoluekanta
Németh Miklós Fortepan 124978.jpg Miklós Németh
(1948–)
väliaikainen
23 .lokakuuta 1989-23 .toukokuuta 1990 Unkarin sosialistinen puolue
65 Portrait of József Antall, Jr.tif József Antall
(1932–1993)
23 .toukokuuta 1990-12 .joulukuuta 1993
(kuoli virka-aikana)
Unkarin demokraattinen foorumi
Péter Boross 2014.JPG Péter Boross
(1928–)
12 .joulukuuta 1993-21 .joulukuuta 1993 (vt.)
66 21 .joulukuuta 1993-15 .heinäkuuta 1994
67 Gyula Horn (2007).jpg Gyula Horn
(1932–2013)
15 .heinäkuuta 1994-6 .heinäkuuta 1998 Unkarin sosialistinen puolue
68 Viktor Orbán 2018.jpg Viktor Orbán
(1963–)
1. kausi
6 .heinäkuuta 1998-27 .toukokuuta 2002 Fidesz
69 Medgyessy in August 2014 (cropped).JPG Péter Medgyessy
(1942–)
27 .toukokuuta 2002-29 .syyskuuta 2004
(erosi)
Sitoutumaton
70 Ferenc Gyurcsány, Davos 2.jpg Ferenc Gyurcsány
(1961–)
29 .syyskuuta 2004-9 .kesäkuuta 2006 Unkarin sosialistinen puolue
9 .kesäkuuta 2006 – 14. huhtikuuta 2009
(erosi)
71 Bajnai Jerusalem.jpg Gordon Bajnai
(1968–)
14 .huhtikuuta 2009 – 29 .toukokuuta 2010 sitoutumaton
72 Viktor Orbán 2018.jpg Viktor Orbán
(1963–)
2. kausi
29 .toukokuuta 2010 - virassa Fidesz