József Antall

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
József Antall
Unkarin pääministeri
23. toukokuuta 1990–12. joulukuuta 1993
Edeltäjä Miklós Németh
Seuraaja Péter Boross
Henkilötiedot
Syntynyt8. huhtikuuta 1932
Budapest, Unkari
Kuollut12. joulukuuta 1993 (61 vuotta)
Budapest, Unkari
Puoliso Fülepp Klára
Tiedot
Puolue Unkarin demokraattinen foorumi

József Antall (8. huhtikuuta 193212. joulukuuta 1993) oli Unkarin ensimmäinen demokraattisesti valittu pääministeri kommunistivallan päättymisen jälkeen.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antall kuuluu vanhaan alemman aatelin sukuun. Hänen isänsä József Antall vanhempi oli aikoinaan ministerinä sekä ennen ja jälkeen sodan, ja Pienviljelijöiden, maataloustyöläisten ja kansanpuolueen perustajajäsen (1931), sekä toisen maailmansodan aikana hallituksen pakolaiskomitean puheenjohtaja.[2]

József Antall nuorempi opiskeli unkarin kieltä ja kirjallisuutta Budapestin yliopistossa. Hän menetti opettajantyönsä osallistuttuaan vuoden 1956 kansannousun aikana Pienviljelijöiden puolueen uudelleenperustamiseen ja työskenteli myöhemmin kirjastonhoitajana. Hän kiinnostui myöhemmin lääketieteen historiasta ja kirjoitti 80 lääkärin elämäkerrat. Hän sai myös kansainvälistä tunnustusta työlleen.

Antall valittiin 1989 Magyar Demokrata Fórum -puolueen johtoon. MDF voitti vuoden 1990 vaalit, ja hänestä tuli pääministeri. Siirtymä markkinatalouteen oli vaikea talouden romahtaessa ja rikollisuuden räjähtäessä. Antall kiisteli liberaaleja edustaneen presidentti Árpád Gönczin kanssa sekä hallituksen sisällä aikomuksestaan ottaa katolinen usko osaksi kouluopetusta.

Antall kuoli syöpään joulukuussa 1993, ennen pääministerikautensa loppua. Hänen lyhytaikaiseksi seuraajakseen ennen vaaleja tuli sisäministeri Péter Boross.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. József Antall Encyclopaedia Britannica. Viitattu 1.7.2021.
  2. The Life of József Antall The Antall József Knowledge Centre. Viitattu 1.7.2021.