Zoltán Tildy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zoltán Tildy
Zoltán Tildy vuonna 1946.
Zoltán Tildy vuonna 1946.
Unkarin presidentti
Edeltäjä Kansallisneuvosto
Seuraaja Árpád Szakasits
Unkarin pääministeri
Edeltäjä Béla Miklós
Seuraaja Ferenc Nagy
Henkilötiedot
Syntynyt18. marraskuuta 1889 Mosonmagyaróvár, Itävalta-Unkari
Kuollut3. elokuuta 1961 (71 vuotta)
Budapest, Unkari
Ammatti opettaja
Puoliso Erzsébet Gyenis
Tiedot
Puolue Unkarin pienviljelijäpuolue
Uskonto kalvinismi
Huomautukset

Unkarin toisen tasavallan ensimmäinen presidentti.

Zoltán Tildy (18. marraskuuta 1889 Mosonmagyaróvár3. elokuuta 1961 Budapest)[1] oli unkarilainen valtiomies, joka toimi maansa pääministerinä vuosina 1945–1946 ja presidenttinä 1946–1948.

Tildy oli koulutukseltaan protestanttinen pappi ja hän oli opiskellut teologiaa Belfastissa Pohjois-Irlannissa. Unkarissa hän työskenteli aluksi opettajana ja sitten pastorina. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Tildy siirtyi politiikkaan ja osallistui myöhemmin poliittista keskustaa edustaneen Itsenäisten pientilallisten puolueen (FKGP) perustamiseen. Hänet valittiin Unkarin parlamenttiin vuonna 1936. Tildy kohosi puolueensa puheenjohtajaksi vuonna 1945.[1] Puolue sai enemmistön parlamenttiin ensimmäisissä toisen maailmansodan jälkeisissä vaaleissa marraskuussa 1945, jolloin Tildystä tuli pääministeri. Seuraavan vuoden tammikuussa hänet valittiin presidentiksi.

Neuvostoliiton vahvistaessa otettaan Unkarin politiikasta Tildyn asema kävi vaikeaksi. Hän joutui eroamaan presidentin virasta vuonna 1948 sen jälkeen kun hänen vävynsä oli tuomittu maanpetoksesta. Kommunistivallan aikana Tildy oli kotiarestissa aina vuoden 1956 Unkarin kansannousuun asti. Kansannousun aikana hän toimi viikon ajan ministerinä Imre Nagyn hallituksessa. Kansannousun kukistamisen jälkeen Tildy tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen, mutta hänet vapautettiin vuonna 1959.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Zoltán Tildy Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 11.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]