Mihail Suslov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mihail Suslov

Mihail Andrejevitš Suslov (ven. Михаи́л Андре́евич Су́слов, 21. marraskuuta 1902 Šahovskoje, Venäjä25. tammikuuta 1982 Moskova, Neuvostoliitto) oli neuvostoliittolainen valtiomies ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (NKP) pääideologi. Suslov oli NKP:n politbyroon ja sihteeristön jäsen.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suslov liittyi 16-vuotiaana NKP:n nuorisojärjestö Komsomoliin ja itse puolueeseen vuonna 1921. Hän opiskeli taloutta Plehanovin instituutissa ja Punaprofessoreiden instituutissa, myöhemmin hän opetti Moskovan yliopistossa ja Teollisuusakatemiassa.

Osallistuminen puhdistuksiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Stalinin terrori

Suslov valittiin puoluekoneiston kouluttajaksi 1931. Suslov valittiin keskuskomitean valvoman komission tarkastajaksi. Hänen tehtävänään oli keskittyä lukuisiin ”henkilökysymyksiin”, puuttua poikkeamiin puolueen yleisestä linjasta ja tarvittaessa erottaa henkilöitä puolueesta.

Suslov ohjasi komission aloittamaa puhdistusta puolueessa Uralin ja Tšernigovin provinsseissa vuosina 1933–1934. Lazar Kaganovitš oli Puoluevalvontatoimikunnan puheenjohtajana 1930-luvun alkupuolella, eikä hän koskaan ottanut huomioon tiedostavia työntekijöitä komissiossaan.selvennä

Suslovin roolia uusiutuvissa puhdistuskampanjoissa 1937 ja 1938 ei ole dokumentoitu, vaikka on selvää että puhdistukset, jotka poistivat suurimman osan puolueaktivisteista, avasivat tien hänen nopealle ylenemiselleen. Suslovista tuli Stavropolin puoluekomitean ensimmäinen sihteeri ja jäsen keskuskomitean tarkastuskomiteassa (GPSU) vuonna 1939. Hän oli ehdolla keskuskomitean täysjäseneksi 1941.

Toisen maailmansodan aikana Suslov oli toteuttamassa tšetšeenien ja muiden muslimivähemmistöjen karkotusta Kaukasukselta.

Toisen maailmansodan jälkeinen aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1944–1946 Suslov oli perustamassa neuvostohallintoa Liettuaan. Suslov karkotti kokonaisia kyliä vankileireille Siperiaan ja oli Samizdat-kirjallisuuden vastustustyössä.[1] Stalin antoi Susloville viran Orgbyrossaselvennä 1946 ja asetti hänet työskentelemään keskuskomiteaan. Suslov valittiin puolueen sihteeristöön 1947 ja politbyroon jäseneksi vuonna 1949. Hän oli lähes keskeytyksettä politbyroon jäsen kuolemaansa 1982 asti.

Suslov toimi puoluelehden Pravdan päätoimittajana vuosina 1949–1951. Suslov oli hetkellisesti epäsuosiossa Stalinin kuoleman jälkeen ja hänet erotettiin politbyroon täysjäsenyydestä 1953. Hänet valittiin Neuvostoliiton ulkoministeriön komission puheenjohtajaksi 1954.

Suslov valittiin uudelleen politbyroon täysjäseneksi 1955. Suslov ryhmittyi Nikita Hruštšovin taakse kesäkuussa 1957 vastustaakseen ”puolueenvastaista ryhmää”, jota johtivat Georgi Malenkov, Vjatšeslav Molotov ja Lazar Kaganovitš. Suslov oli myöhemmin merkittävässä roolissa Hruštšovin poistamisesta vallasta ja Leonid Brežnevin nostamisessa valtaan lokakuussa 1964. Suslovia kutsuttiin usein ”harmaaksi eminenssiksi”.

Hän muotoili NKP:n ideologiaa puolueen sihteeristössä. Hänen kuolemansa oli alkua valtataistelulle Brežnevin seuraajaksi pyrkineiden Juri Andropovin, Andrei Kirilenkon ja Konstantin Tšernenkon välillä.[2]

Suslov oli poliittinen esikuva Juri Andropoville ja Mihail Gorbatšovillelähde? sekä vähemmän tunnetuille kommunistivirkamiehille Boris Ponomarjoville ja Aleksei Jepiševille.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suslov asui Moskovassa 26. Kutuzovski prospektilla, samassa rakennuksessa Brežnevin ja Andropovin kanssa. Suslovilla oli myös datša Sosnovka-1, 11,5 hehtaarin maatila ja yksityinen ranta Moskvajoen rannalla. Hänellä oli vaimo ja kaksi lasta, poika ja tytär, jotka ovat asuneet Itävallassa vuodesta 1990 lähtien.[3]

Suslov kuoli aivoverenvuotoon 25. tammikuuta 1982. Hänet haudattiin valtiollisin kunniamenoin Stalinin viereen Kremlin muuriin.

Suomennettuja teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suslov, M. A.: Puhe NKP:n XX edustajakokouksessa helmikuun 16 pnä 1956. Petrozavodsk: Karjalais-suomalaisen SNT:n valtion kustannusliike, 1956. OCLC 58124317.
  • Suslov, M. A.: Marxismi-leninismi: Työväenluokan kansainvälinen oppi. Suomentanut Robert Kolomainen. Moskova: Edistys, 1975. OCLC 58014610.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suslovin rooli Liettuassa englanniksi. Viitattu 29.01.2010[vanhentunut linkki]
  2. Serge Petroff,"The Red Enimenence:A Biograpohy of Mikhail A.Suslov,1988
  3. Suslov Britannica. Viitattu 29.1 2010.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mikhail Suslov