François-Noël Babeuf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
François-Noël Émile Babeuf

François-Noël Émile Babeuf[1] [babö'f] (23. marraskuuta 1760 Saint-Quentin27. toukokuuta 1797 Vendôme), eli Gracchus Babeuf, oli ranskalainen vallankumousmies, siviiliammatiltaan maanmittari[1]. Hän käytti Gracchus-nimeä roomalaisten 100-luvulla eaa. eläneiden köyhälistön etua ajaneiden Gracchuksen veljesten mukaan.

Ranskan suuren vallankumouksen puhjetessa Babeuf kävi innolla käsiksi sosiaalisiin kysymyksiin. Hänen pyrkimyksenään oli muuttaa Ranskan vallankumous poliittisesta taistelusta sosiaaliseksi, ja hän vaati omaisuuksien ja tuotannon saattamista yhteiseen omistukseen sekä niiden jakamista kullekin tarpeitten mukaan[1]. Babeufin oppi, jota hän esitti lehdessään Le Tribun du Peuple, oli eräänlaista kommunismia; siitä käytetään nimitystä babouvismi. Kommunismi-sanaa ei Babeufin elinaikana tunnettu, kuten ei myöskään anarkisti- ja sosialisti-nimityksiä, mutta näitä kaikkia kolmea on myöhemmin käytetty kuvaamaan Babeufin ajatuksia ja toimintaa. Englannin kielessä kommunismi-sana esiintyi mahdollisesti ensimmäisen kerran John Goodwyn Barmbyn kuvatessa Babeufin opin kannattajia vuonna 1840.

Babeuf perusti ns. tasa-arvoisten eli Panthéonin klubin[1]. Sen jäsenet muodostivat nk. "tasa-arvoisten salaliiton", jonka tarkoituksena oli väkivalloin kumota silloinen hallitus, direktorio. Hanke paljastettiin toukokuussa 1796, ja Babeuf ja useat hänen kannattajansa tuomittiin huomiota herättäneessä oikeudenkäynnissä kuolemaan. Babeuf yritti tehdä itsemurhan, mutta epäonnistui ja hänet teloitettiin giljotiinilla.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Advielle (1884): Histoire de Gracchus Babeuf et du Babouvisme
  • Sencier (1912): Le Babouvisme après Babeuf
  • A. Prigožin (1924): Grakkh. Babeuf
  • Ilja Ehrenburg (1928): Die Verschwörung d. Gleichen
  • Ph. Buonarroti (1957): Conspiration pour l'égalité dite de Babeuf etc.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Aubry, Octave: Ranskan suuri vallankumous II - Tasavallan aika, s. 572. Porvoo: WSOY, 1962.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]