Rosa Luxemburg

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee henkilöä. Elokuvaa käsittelee Rosa Luxemburg.
Rosa Luxemburg
Rosa Luxemburg (1895)
Rolf Bieblen tekemä Rosa Luxemburgin patsas
Rosa Luxemburgin hautajaiskulkue.

Rosa Luxemburg (puolaksi kirjoitettuna Róża Luksemburg 5. maaliskuuta 187115. tammikuuta 1919) oli puolalais-saksalainen vasemmistopoliitikko, sosialistinen filosofi ja vallankumouksellinen. Hän perusti yhdessä Karl Liebknechtin kanssa marxilaisen ryhmän, joka 1. tammikuuta 1919 tuli tunnetuksi nimellä Saksan kommunistinen puolue (KPD).

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosa Luxemburg syntyi juutalaiseen perheeseen Zamośćissa, lähellä Lublinia nykyisessä Puolassa. Paettuaan uhkaavaa pidätystä Sveitsiin, hän opiskeli Zürichin yliopistossa muiden ajan sosialististen vaikuttajien, kuten Anatoli Lunatšarski ja Leo Jogiches, kanssa. Vuonna 1897 Luxemburg väitteli Zürichissä tohtoriksi tutkimuksellaan Polens industrielle Entwicklung (Puolan teollinen kehitys).

Sosialistinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luxemburg perusti yhdessä Leo Jogichesin ja Julian Marchlewskin kanssa 1893 lehden "Sprawa Robotnicza" (Työläisen asia) vastustamaan Puolalaisen sosialistipuolueen PPS:n nationalismia. Hän uskoi, että Puola voi itsenäistyä ainoastaan, mikäli Saksassa, Itävalta-Unkarissa ja Venäjällä tehdään vallankumous. Kuitenkin Luxemburg piti taistelua kapitalismia vastaan itsenäisyyttä tärkeämpänä. Lenin katsoi kansallisen vapautusliikehdinnän sosialismin esiasteena ja sen vuoksi tuettavana. Luxemburg puolestaan katsoi kansojen itsemääräämisoikeuden voivan toteutua vasta sen jälkeen kun monarkia ja kapitalismi on voitettu koko Euroopassa.

Luxemburg perusti yhdessä Karl Liebknechtin kanssa internationalistisen ryhmän, josta tuli vuonna 1915 Spartakistiliitto. Tämä vastaavasti oli ensin sosiaalidemokraattisen puolueen (SPD) ja myöhemmin Itsenäisen sosiaalidemokraattipuolueen vasen siipi, ennen muuttumistaan kommunistisen puolueen ytimeksi.

28. kesäkuuta 1916 Luxemburg ja Liebknecht tuomittiin kahden vuoden vankeusrangaistukseen. Tuomionsa aikana hän kirjoitti useita artikkeleita, mukaan lukien Venäjän vallankumouksesta. Huolimatta bolsevikkeihin kohdistamastaan arvostelusta Luxemburg pysyi uskollisena Leninin ja bolsevikkien kannattajana.

Spartakistikapina ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luxemburg oli aktiivinen 1918 saksalaisessa vallankumouksessa, mutta hän vastusti niin sanottua spartakistikapinaa, koska piti sitä uhkarohkeana yrityksenä. Hän vastustilähde? myös kommunistisen puolueen perustamista 1. tammikuuta 1919, sillä hänestä se oli ennenaikaista, vaikka puolue tulikin Liebknechtin ja Luxemburgin johtoon ja Luxemburg luonnosteli sen ohjelman 31. joulukuuta 1918.

Hallitsevan sosiaalidemokraattisen puolueen johtaja Friedrich Ebertin ja puolustusministeri Gustav Nosken käskystä sotaveteraaneista koostuvat vapaajoukot (Freikorps) kukistivat marxilaisten spartakistikapinan ja surmasivat sen johtajat, Karl Liebknechtin ja Rosa Luxemburgin 15. tammikuuta 1919 kuulusteltuaan ja pahoinpideltyään heidät. [1]

Muistomerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kommunistisen Itä-Saksan hallitus nimitti Rosa Luxemburgin mukaan Berliinin historiallisessa keskustassa sijaitsevan aukion Rosa-Luxemburg-Platziksi. Saksalaisen Vasemmisto-puolueen taustasäätiö kantaa hänen nimeään.

Samoin Neuvostoliitossa nimettiin mm. laivoja hänen mukaansa. Malliesimerkki on Petroskoissa vuonna 1942 haltuunotettu matkustajalaiva Rosa Luxemburg joka suomalaisten hallussa kantoi nimeä Äänislinna.

Margarethe von Trotta on ohjannut vuonna 1986 valmistuneen palkitun elämäkertaelokuvan Rosa Luxemburg.

Suomennettu tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sosialidemokratian kriisi: Junius-pamfletti. Otava 1973, Helsinki.
  • Yhteiskunnallinen uudistustyö vai vallankumous, suom. Brita Polttila. Tammi 1971, Helsinki.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barth, Reinhard: Historian suurnaiset. (Frauen, die Geschichte machten. Von Hatschepsut bis Indira Gandhi. Suomennos Tuulikki Virta, Katja Zöllner. Alkusanat Kaari Utrio. Helsinki: Ajatus Kirjat, 2005. ISBN 951-20-6762-5.
  • Eskelinen, Teppo: Sorron rajat. Rosa Luxemburg poliittisen liikkeen, talouden ja siirtomaavallan teoreetikkona. Tutkijaliitto, 2015. ISBN 978-952-5169-96-6.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rosa Luxemburg.

Tuotanto verkossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carlos Caballero Jurado, Ramiro Bujeiro (2001). The German Freikorps 1918-23: 1918-23. Osprey Publishing. ISBN 1841761842.