João Goulart

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
João Goulart

João Belchior Marques Goulart (1. maaliskuuta 19186. joulukuuta 1976) oli vasemmistolainen presidentti Brasiliassa (1961–31.3.1964).

Vanhana estancieirona (suurtilallinen) Goulart, lempinimeltään "Jango", opiskeli lakia Porto Alegressa. Hänet valittiin Rio Grande do Sulin osavaltion lainsäädäntöelimeen Brasilian työväenpuolueen (Partido Trabalhista Brasileiro, PTB) edustajana. Hän toimi myöhemmin oikeus- ja sisäministereinä. Getúlio Vargas nimitti hänet 1953 työ-, teollisuus- ja kauppaministeriksi. Varallisuudestaan huolimatta Goulart nautti suurta alaluokkien kannatusta ja solmi yhteyksiä ammattiliittoihin.

Jango valittiin 1956 Juscelino Kubitschekin varapresidentiksi, ja uudestaan hänet valittiin 1960.[1] Tällä kertaa presidenttinä kuitenkin oli Jânio Quadros, toisen puolueen jäsen. (Tuolloin oli mahdollista äänestää sekä presidentistä että varapresidentistä erikseen.) Quadros erosi 1961. Joidenkin lähteiden mukaan kyseessä oli vallankaappausyritys. Vallankaappausyrityksen epäonnistuttua Goulart nousi presidentiksi kymmenpäiväisen kriisin jälkeen. Sotilasvallankaappaus kaatoi hänen hallintonsa 1964.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Huovinen, Pentti ja Siikala, Kalervo (toim.): Maailmanpolitiikan kasvot, s. 66. Helsinki: Weilin & Göös, 1963.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]