Afonso Pena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Afonso Augusto Moreira Pena (portugali: [aˈfõsu awˈɡustu moˈrejrɐ ˈpenɐ]; 30. marraskuuta 184714. kesäkuuta 1909) oli brasilialainen poliitikko, joka toimi Brasilian presidenttinä vuosina 1906 - 1909. Ennen poliittista uransa Pena oli asianajaja, oikeustieteilijä ja Brasilian korkeimman oikeuden jäsen.[1] Hän oli ensimmäinen presidentti joka kuoli kesken virkakautensa.

Pena aloitti poliittisen uransa vuonna 1874 keisarillisen Brasilian parlamentissa. Sen jälkeen kun Brasiliasta tuli tasavalta, hän oli Minais Geraisin kuvernööri 1892-1894. Hänen kaudellaan päätettiin, että Belo Horizontesta tulee osavaltion pääkaupunki (joka oli aiemmin Ouro Preto).[2] Hän osallistui presidentinvaaleihin vuonna 1894, mutta hävisi suurella äänten erolla Prudente de Moraisille.

Vuonna 1902 Penasta tuli Francisco de Paula Rodrigues Alvesin varapresidentti. Seuraavissa vaaleissa vuonna 1906 hänet valittiin presidentiksi ja siinä virassa hän toimi kuolemaansa asti vuonna 1909.

Afonso Pena oli ensimmäinen Brasilian presidentti, joka pyrki puuttumaan kansainväliseen kahvitalouteen. Liittovaltion hallitus alkoi ostaa tuotannon ylijäämää pitääkseen yllä korkeaa kahvin hintaa kansainvälisillä markkinoilla. Pena myös edisti rautateiden laajentamista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Afonso Pena - BrasilEscola (Portugali)
  2. a b Afonso Augusto Moreira Pena UOL. Viitattu 20.8.2016. (portugaliksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Afonso Pena