Ouro Preto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ouro Preto
Mapa minasgerais ouropreto.png
vaakuna sijainti
Sijainti 20°22′15″S, 43°30′36″W
Valtio Brasilia
Osavaltio Minas Gerais
Perustamisvuosi 1600-luvun lopulla
Väkiluku 66 277
Pinta-ala 1 245 km²
Väestötiheys as./km²
Korkeus 1 116 m


Ouro Preto (suom. Musta kulta) on kaupunki Brasiliassa, Minas Geraisin osavaltiossa. Tässä entisessä siirtomaa-ajan kaivoskaupungissa on 56 292 ja koko kunnan alueella 66 277 asukasta. Ouro Preto valittiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi barokkiarkkitehtuurinsa ansiosta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1600-luvun lopussa perustettu Ouro Preto oli Brasilian kultaryntäyksen keskipisteitä 1700-luvulla.

Ouro Preto on säilyttänyt hyvin siirtomaa-aikaisen asunsa. Kaupungista löytyy vain vähän merkkejä nykyaikaisesta kaupunkiasutuksesta. Kullalla koristellut kirkot ja brasilialaisen arkkitehdin ja kuvanveistäjän Aleijadinhon työt tekivät kaupungista kuuluisan matkailukohteen. Ouro Preton taide olikin siirtomaa-ajalla kehittynyt ja siellä vaikuttivat Aleijadinhon lisäksi muiden muassa taidemaalari Mestre Athayde, Lobo de Mesquitan säveltäjäperhe ja runoilija Thomas Gonzaga.

Vuonna 1789 Ouro Pretosta käynnistyi niin sanottu Inconfidência Mineira -liike, jonka tarkoituksena oli muodostaa Brasilian tasavalta ja irtautua emämaasta Portugalista. Vuonna 1876 kaupunkiin perustettiin Escola de Minas (kaivostekniikkakoulu), joka asetti pohjan monille kaivosalan keksinnöille maassa. Ouro Preto oli osavaltionsa pääkaupunki vuodesta 1822 vuoteen 1897, jolloin pääkaupunki siirtyi Belo Horizonteen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ouro Preto.
Tämä Etelä-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.