Anthony Giddens

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anthony Giddens
Anthony Giddens vuonna 2004.
Anthony Giddens vuonna 2004.
Henkilötiedot
Syntynyt18. tammikuuta 1938
Lontoo, Britannia
Kansalaisuus britti
Koulutus ja ura
Tutkinnot University of Hull (BA), LSE (MA), Cambridgen yliopisto (PhD)
Instituutti University of Leicester, Cambridgen yliopisto, London School of Economics
Tutkimusalue sosiologia

Anthony Giddens (s. 18. tammikuuta 1938, Lontoo, Britannia) on brittiläinen sosiologi. Giddens varttui Itä-Lontoossa alempaan keskiluokkaan kuuluvassa perheessä ja oli perheensä ensimmäinen jäsen, joka suoritti yliopistollisen tutkinnon. Hän valmistui maisteriksi London School of Economicsissa ja väitteli tohtoriksi vuonna 1974 Cambridgen yliopistossa.

Giddens tunnetaan strukturaatioteoriastaan ja holistisesta yhteiskuntakäsityksestään. Hänen modernisuutta ja yhteiskuntateoriaa käsittelevät kirjansa lukeutuvat alan tunnetuimpiin viime vuosikymmenien julkaisuihin.kenen mukaan? Giddens on julkaissut 34 kirjaa, joita on käännetty noin 28 kielelle. Häntä on luonnehdittu Britannian tunnetuimmaksi yhteiskuntatieteilijäksi John Maynard Keynesin jälkeen.

Giddens on toiminut myös Tony Blairin neuvonantajana, ja häntä pidetäänkin yhtenä Britannian työväenpuolueen 1990-luvulla omaksuman niin sanotun kolmas tie -ideologian keksijöistä.[1][2] Kirjassaan Over to You, Mr Brown – How Labour Can Win Again (2007), Giddens käsittelee Britannian työväenpuolueen tulevaisuutta.

Akateeminen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Giddens opiskeli Hullin yliopistossa, London School of Economicsissa ja Cambridgen yliopistossa. Hän työskenteli sittemmin Leicesterin yliopistossa, Cambridgen yliopistossa sekä London School of Economicsissa, jonka johdossa hän toimi vuosina 1996–2003. Leicesterissä työskennellessään Giddens tutustui Norbert Eliasiin, mikä vaikutti hänen teoreettisiin näkemyksiinsä.

Giddensin lähti akateemisella urallaan liikkeelle klassikkojen kriittisestä uudelleentulkinnasta. Giddensin uran alkuvaiheen tunnetuimmat teokset, joissa hän pyrki näkemään sosiologian menetelmät ja teorian uudella tavalla, ovat Capitalism and Modern Social Theory (1971) ja New Rules of Sociological Method (1976).

Teokset, jotka tekivät Anthony Giddensistä kansainvälisesti tunnetun sosiologin, ajoittuvat 1980-luvun vaihteeseen. Tunnetuimmat teokset tältä aikakaudelta ovat Yhteiskuntateorian keskeisiä ongelmia (1979) ja The Constitution of Society (1984). Viime aikoina Anthony Giddens on tullut tunnetuksi teoksista, jotka käsittelevät moderniteettia, globalisaatiota ja politiikkaa. Hän on esittänyt kriittisiä näkemyksiä postmodernismista.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Giddens, Anthony: Yhteiskuntateorian keskeisiä ongelmia: Toiminnan, rakenteen ja ristiriidan käsitteet yhteiskunta-analyysissä. (Central problems in social theory: Action, structure and contradiction in social analysis, 1979). Suomentanut Pasi Andersson ja Ilkka Heiskanen. Helsinki: Otava, 1984. ISBN 951-1-08121-7.
  • Beck, Ulrich & Giddens, Anthony & Lash, Scott: Nykyajan jäljillä: Refleksiivinen modernisaatio. (Reflexive modernization: Politics, tradition and aesthetics in the modern social order, 1994.) Lisäpainos 1996. Suomentanut Leevi Lehto. Tampere: Vastapaino, 1995. ISBN 951-9066-92-6.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ks. etenkin Giddens, Anthony (1998) The Third Way. The Renewal of Social Democracy. Cambridge: Polity Press. sekä Giddens, Anthony (2000) The Third Way and Its Critics. Cambridge : Polity Press.
  2. Kolmas tie vie pohjoismaiseen malliin Stakes.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]