Gloria Steinem

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gloria Steinem lehdistökokouksessa. Women's Action Alliance, 12. tammikuuta 1972.

Gloria Marie Steinem (s. 25. maaliskuuta 1934) on yhdysvaltalainen feministi, journalisti ja naisasianainen. Hän on Ms. -aikakauslehden perustaja ja alkuperäinen kustantaja sekä naisten politiikkaan osallistumisen edistäjä.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gloria Steinem syntyi Toledossa, Ohiossa. Isä Leo Steinem oli yhdysvaltainjuutalainen kiertävä antiikkikauppias[1]. Glorian äiti oli skotlantilaista alkuperää oleva presbyteeri, mutta Gloria sai teosofiaan pohjautuneen kasvatuksen.[1] Sittemmin hänet kastettiin 10-vuotiaana kongregationalistisen kirkon jäseneksi.[1] Steinem isoäiti Ruth Nuneviller oli syntynyt Saksassa, mutta tämä sukuhaara on alkujaan Venäjältä.[1] Eniten Gloria tunsi kuitenkin vetoa juutalaisuuteen, erityisesti sen feministisiin piirteisiin.[1] Hän ei koskaan ole kokenut itseään kristiyksi, vaan halunnut puolustaa juutalaisia, jos hän on nähnyt sen tarpeelliseksi.[1] Perhe jakautui vuonna 1944 isän muuttaessa Kaliforniaan etsimään työtä Glorian asuessa äitinsä Ruthin kanssa Toledossa. Hän huolehti lapsena Toledossa sairaasta äidistään ja auttoi perhettään yhdessä siskonsa Susannen kanssa. Vuosia myöhemmin Steinem kuvasi suhdettaan äitiinsä keskeiseksi yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden ymmärtämisessä. 34-vuotiaana Ruth kärsi hermoromahduksen minkä johdosta hänestä tuli invalidi, joka kärsi harhakuvitelmista jotka toisinaan kääntyivät väkivaltaisiksi. Hän ei kyennyt työntekoon ja pelkäsi yksinoloa. Ruth vietti kuukausia henkisesti häiriintyneille tarkoitetuissa parantoloissa. Ennen sairauttaan hän oli valmistunut Oberlin Collegesta, työskennellyt sanomalehtitoimittajana ja jopa opettanut vuoden laskentoa college-tasolla. Steinemin isä kuitenkin vaati että Ruth luopuu urastaan ja erosi hänestä Ruthin sairastuttua. Seurannut lääkäreiden apaattisuus ja ammattisuuntautuneiden naisten sosiaalinen syrjintä vakuutti Gloria Steinemin siitä, että naiset tarvitsivat kipeästi sosiaalista ja poliittista yhdenvertaisuutta.

Gloria Steinem kävi Waite High Schoolia Toledossa, valmistui Western High Schoolista Washingtonissa ja kävi Smith Collegea, missä hän on edelleen aktiivinen.

Poliittinen herätys ja aktivismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gloria Steinem (oikealla) ja Alice Walker vuonna 2009

Vuonna 1963 Steinem työskenteli Playboy Bunnyna ("puputyttönä") New Yorkin Playboy Clubilla tehdäkseen paljastuskirjoituksen siitä, miten naisia kohdeltiin klubeilla. Artikkelista tuli sensaatio ja Steinemista kysytty kirjoittaja.

Julkkishaastatteluiden jälkeen Steinem pääsi lopulta raportoimaan politiikkaa, George McGovernin presidentinvaalikampanjaa, mikä johti New York -aikakauslehteen töihin. Hänestä tuli poliittisesti aktiivi feminismiliikkeessä ja media näytti pitävän häntä jonkinlaisena feministijohtajana. Steinem toi muita huomattavia feministejä esille, kiersi maata lakimies Florynce Rae "Flo" Kennedyn kanssa ja oli vuonna 1971 perustamassa poliittisia naisjärjestöjä National Women's Political Caucus ja Women's Action Alliance.

Vuonna 1972 hän oli perustamassa feminismiä esiintuovaa Ms. -aikakauslehteä. Heinäkuussa 1972 julkaistu 300 000 kappaleen kokeilupainos myytiin maanlaajuisesti loppuun kahdeksassa päivässä. Se sai hämmästyttävät 26 000 tilaajaa ja yli 20 000 lukijakirjettä muutamassa viikossa. Steinem tulisi kirjoittamaan lehteen niin kauan kuin se myytiin vuonna 1987.

Steinem on osallistunut aktiivisesti politiikkaan ja presidentinvaalikampanjoihin aina vuoden 1952 Adlai Stevensonin kampanjan tukemisesta lähtien.

Vuonna 2000 Steinem meni naimisiin David Balen kanssa. He olivat naimisissa vain kolme vuotta Balen kuoltua aivolymfoomaan 30. joulukuuta 2003.

Feministiset näkökannat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steinemin asenne ja näkökannat feministisiin kysymyksiin ovat vaihdelleet vuosien mittaan. Hän kannattaa oikeutta aborttiin ja vastustaa pornografiaa (erotuksena erotiikasta). Steinemin naisten sukupuolielinten silpomista käsittelevä artikkeli toi aiheen amerikkalaisten tietoisuuteen. Hän tuomitsi transsukupuolisuuden "kirurgiset leikkaukset omalla kehollaan". Tunnettu on Steinemin lause: "If the shoe doesn't fit, must we change the foot?", 'Jos kenkä ei sovi, pitääkö jalkaa muuttaa?'.

Carolyn Heilbrun julkaisi vuonna 1995 Steinemin elämäkerran The Education of A Woman: The Life and Times of Gloria Steinem.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Thousand Indias (1957)
  • The Beach Book (1963)
  • Outrageous Acts and Everyday Rebellions (1983)
  • Marilyn: Norma Jean (1986)
  • Revolution from Within (1992)
  • Moving beyond Words (1993)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Gloria Steinem | Jewish Women's Archive jwa.org. Viitattu 8.2.2017. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gloria Steinem