American Civil Liberties Union

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
American Civil Liberties Union
New ACLU Logo 2017.svg
Motto Because Freedom Can't Protect Itself
Perustettu 19. tammikuuta 1920 (101 vuotta sitten)
Perustaja
 • Helen Keller
 • Roger Baldwin
 • Crystal Eastman
 • Walter Nelles
 • Morris Ernst
 • Albert DeSilver
 • Arthur Garfield Hays
 • Jane Addams
 • Felix Frankfurter
 • Elizabeth Gurley Flynn
Tyyppi Yleishyödyllinen yhteisö
Päämaja Yhdysvallat New York City, New York
Toiminta-alue Yhdysvallat
Jäsenet 1,2 miljoonaa (2017)
Puheenjohtaja Susan N. Herman
Aiheesta muualla
Sivusto

American Civil Liberties Union (ACLU) on yhdysvaltalainen on vuonna 1920 perustettu järjestö, joka puolustaa perustuslain takaamia kansalaisoikeuksia ja -vapauksia.lähde?

ACLU antaa lakiapua tapauksissa, joissa se katsoo kansalaisvapauksien olevan vaarassa. Useat sen oikeusjutut ovat olleet merkittävässä osassa vaikuttamassa Yhdysvaltain perustuslain tulkintaan.lähde?

Järjestön pääperustajat olivat Roger Baldwin, Crystal Eastman ja Albert DeSilver. Roger Nash Baldwin nousi vuonna 1917 National Civil Liberties Bureaun (NCLB) johtoon. NCLB oli kasvanut American Union Against Militarism -järjestöstä, joka vastusti osallistumista ensimmäiseen maailmansotaan. NCLB avusti aseistakieltäytyjiä ja vakoilulakien ja valtion arvostelun kieltävän lain (Sedition Act of 1918) perusteella tuomittuja. Vuonna 1920 NCLB muutti nimensä ACLU:ksi.lähde?

Järjestön merkittäviä tapauksia olivat Scopesin oikeudenkäynti, anarkistien Sacco ja Vanzetti puolustus sekä pyrkimys kumota James Joycen Odysseus-romaanin kielto.lähde?

Baldwin oli kommunisti. Hän vieraili 1927 Neuvostoliitossa ja kirjoitti kirjan Liberty Under the Soviets. Myöhemmin hän alkoi arvostella Neuvostoliittoa ja vuonna 1940 ACLU puhdisti riveistään kaikki kommunistit. Kielto kumottiin 1967. Baldwin jätti järjestön johdon 1950.lähde?

Republikaanit ja konservatiivit ovat usein arvostelleet järjestöä. Vuoden 1988 presidentinvaaleissa George H. W. Bush leimasi Michael Dukakisin laitavasemmistolaiseksi hänen ACLU-jäsenyytensä vuoksi.lähde?

Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen säädetyn Patriot Act -lain tultua voimaan ACLU:n jäsenmäärä kasvoi viidenneksellä 330 000 jäseneen. Järjestön jäsenmäärä jatkoi nopeasti kasvuaan ja oli elokuussa 2008 yli puoli miljoonaa, jonka jälkeen jäsenmäärän nousu tasaantui.lähde?

Tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ACLU ilmoittaa suojelevansa:[1]

Se pyrkii myös laajentamaan naisten, vähemmistöjen, ja vammaisten oikeuksia.

ACLU tukee valtion ja kirkon eroa, ja siten vastustaa valtiollisia uskonnollisia seremonioita, virallisia rukoustilaisuuksia ja uskonnollisia symboleja julkisissa rakennuksissa.[2] Se tukee aborttia ja vastustaa kuolemanrangaistusta.[3][4]

Jotkin ACLU:n ajamat tapaukset ovat herättäneet kiistaa. ACLU on esimerkiksi puolustanut eräiden uusnatsiryhmien ja Westboron baptistikirkon sananvapautta, ja se edusti poikien seksuaalisen hyväksikäytön laillistamista ajavaa Nambla -järjestöä, kun järjestön internetsivujen sisällön väitettiin yllyttäneen lapsen murhaan. ACLU:n mukaan Nambla ei kehota laittomaan toimintaan, ja vaikka se niin tekisikin, niin sekin olisi Yhdysvaltain perustuslain turvaamaa sananvapautta.[5][6][7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. About the ACLU ACLU. Viitattu 22.9.2012. (englanniksi)
 2. The ACLU and Freedom of Religion and Belief ACLU. Viitattu 22.9.2012. (englanniksi)
 3. Abortion ACLU. Viitattu 22.9.2012. (englanniksi)
 4. Capital Punishment ACLU. Viitattu 22.9.2012. (englanniksi)
 5. ACLU Statement on Defending Free Speech of Unpopular Organizations ACLU. Viitattu 22.9.2012. (englanniksi)
 6. ACLU Sues for Anti-Gay Group That Pickets at Troops' Burials 23.7.2006. The Washington Post Company. Viitattu 22.9.2012. (englanniksi)
 7. Finucane, Martin: ACLU To Represent Nambla Washington Post. 31.8.2000. Viitattu 14.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]