Jesse Helms

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jesse Helms tunnettiin yhtenä Yhdysvaltain historian konservatiivisimmista senaattoreista.

Jesse Alexander Helms, Jr. (18. lokakuuta 1921 Monroe, Pohjois-Carolina4. heinäkuuta 2008 Raleigh, Pohjois-Carolina) oli yhdysvaltalainen republikaanisen puolueen poliitikko. Maansa modernin kristillisen oikeiston johtohahmoihin luettu Helms istui yhtämittaisesti vuosina 19732003 Yhdysvaltain senaatin jäsenenä Pohjois-Carolinasta. Terveyssyistä hän ei ollut ehdolla enää vuonna 2002.

Helms tuki voimakkaasti kotiosavaltionsa tupakanviljelyä ja tupakkateollisuus puolestaan häntä. Hän vastusti 1983 Martin Luther Kingin päivän julistamista juhlapäiväksi, koska Kingillä oli yhteyksiä kommunisteihin.

Vuonna 1987 Helms sai aikaan "Helmsin lisäyksen" lakiin, joka kehotti presidenttiä lisäämään HIV:n niiden sairauksien joukkoon, joiden kantajia ei päästetä matkustamaan tai muuttamaan USA:han. Helms vastusti erityisesti AIDSin tutkimusta ja hoitoa sillä perusteella että tautitapaukset johtuvat sodomiasta.

Hänellä oli läheiset suhteet elsalvadorilaiseen antikommunistiseen konservatiivipoliitikkoon Roberto D'Aubuissoniin ja hänen ARENA-puolueeseensa. Helms puolusti kuolemanpartioiden johtamisesta syytettyä D'Aubuissonia sanomalla että hän on uskonnollinen ja yritysystävällinen mies. Helms tuki myös vahvasti Chilen Augusto Pinochetia[1]. Vuonna 1996 hän ajoi läpi Dan Burtonin kanssa ns. Helms-Burton Actin, joka vahvisti Kuuban kauppasaartoa myös ulkomaisiin yhtiöihin, jotka tekivät kauppaa Kuuban kanssa ja hyötyivät Kuuban 1959 kansallistamasta yhdysvaltalaisesta omaisuudesta.

Vuoden 1994 vaalien jälkeen Helms valittiin senaatin ulkoasiainkomitean johtoon ja hän sai jäädytettyä USA:n YK:n jäsenmaksut, jollei järjestöä uudistettaisi.

Ikääntynyt Helms kärsi vaskulaarisesta dementiasta. Hän oli kuollessaan 86-vuotias.

Helms-viittauksia populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Todd Rundgren on kirjoittanut Helmsistä laulun "Jesse".
  • Loudon Wainwright III kirjoitti Helmistä kappaleen "Jesse don't like it".
  • Hip-hop-artisti MC Hawking julkaisi MP3-muodossa kappaleen nimeltä "Why Won't Jesse Helms Just Hurry Up and Die?"
  • Vuonna 1993 Roy Zimmerman Foremen-yhtyeestä sisällytti laulun "Jesse Helms" albumille Folk Heroes.
  • 1998 itsekin pohjoiscarolinalainen, avoimesti homoseksuaali elokuvantekijä Tim Kirkman kirjoitti ja ohjasi Dear Jesse -nimisen dokumentaarisen "kirjeen" senaattori Helmsille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.