Raleigh (Pohjois-Carolina)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raleigh
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Raleigh map.png

Raleigh

Koordinaatit: 35°46′N, 78°38′W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Pohjois-Carolina
Piirikunta Wake, Durham
Hallinto
 – Pormestari Nancy McFarlane
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 370 km²
 – Sisävesi 2,6 km² (0,84 %)
Korkeus 96 m
Väkiluku (2013) 431 746
 – Tiheys 1 175,1 as./km²
 – Metropolialue 1 214 516 [1]
Aikavyöhyke UTC-5
Lempinimi: City of Oaks

Raleigh [ˈrɑːli] on kaupunki Pohjois-Carolinan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Se on osavaltion pääkaupunki ja toiseksi suurin kaupunki Charlotten jälkeen. Kaupunki tunnetaan lempinimellä City of Oaks monien tammipuidensa johdosta[2]. United States Census Bureaun järjestön mukaan vuonna 2013 kaupungin väkiluku oli 431 746 ja pinta-ala 370 neliökilometriä[3], joten näin ollen Raleigh on Yhdysvaltain 43. suurin kaupunki sekä yksi vireimmistä ja nopeimmin kasvavimmista yhteisöistä[4]. Kaupunki on nimetty Sir Walter Raleigh’n mukaan.

Raleigh muodostaa osavaltion tärkeimmän talousalueen yhdessä naapurikaupunkien Chapel Hillin ja Durhamin kanssa. 1990-luvulla talouslehti Forbes nimesi Raleigh’n ”älyköiden pääkaupungiksi”, sillä tohtorikoulutettujen osuus kaupungin väestöstä oli poikkeuksellisen suuri.[5] Raleigh’n korkeakouluja ovat Saint Augustine’s University, Shaw University, Living Arts College, Strayer University, William Peace University ja Wake Technical Community College. Raleigh’n naapurissa Durhamissa toimii vuonna 1959 perustettu Research Triangle Park, joka käsittää parisataa korkean teknologian yritystä ja tutkimuslaitosta ja työllistää 40 000 korkeasti koulutettua. Tätä osaamiskeskittymää täydentävät läheiset korkeakoulut, Etelä-Carolinan osavaltionyliopisto Chapel Hillissä sekä Duke University ja North Carolina Central University Durhamissa.[6][7] Myös Wake Forest University toimi vuoteen 1956 saakka Raleigh’n lähellä Wake Forestissa, kunnes se vuonna 1956 siirrettiin 160 kilometriä länteen Winston-Salemiin.

Terveydenhoidon, koulutuksen ja julkishallinnon ohella Raleigh’n suurimpia työllistäjiä ovat vähittäiskauppaketjut Wal-Mart (16 000) ja Target (8 000) sekä IT-jätit IBM (10 000), SAS Institute (5 600) ja Cisco Systems (5 000 työntekijää v. 2018).[8]

Raleigh

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

United States Census Bureaun mukaan Raleigh’n kaupungista 297 neliökilometriä on kuivaa aluetta, josta 2,6 neliökilometriä eli 0,84 prosenttia on vesistöä.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carolina sijaitsee ilmastoltaan kostealla ja subtrooppisella vyöhykkeellä, ja sen lämpötilat vaihtelevat syksyisin ja keväisin, jolloin päivät ovat lämpimiä ja yöt viileitä. Kesä sen sijaan on pitkä ja lämmin, ja talvet ovat lieviä. Talven lämpötila Raleigh’ssa vaihtelee 8–12 celsiusasteen välillä, mutta myös lämpimiä 16 asteen talvipäiviä on vuosittain. Kaupungin pakkasennätys on −23 °C, joka mitattiin tammikuussa 1985. Kesäpäivän lämpötilat sen sijaan kulkevat hieman yli kolmessakymmenessä asteessa, ja yötkin kahdessakymmenessä asteessa. Sateisempia kuukausia ovat tammi- ja maaliskuu, kun taas kuivimpia kuukausia ovat huhti- ja marraskuu[9].

Vuosittain Raleigh’ssa sataa lunta vain hieman yli viisitoista senttimetriä, ja talvisin kohdataankin enemmän vesi- ja räntäsateita kuin lunta. Talvisin myös jäiset ja kylmät vesimyrskyt aiheuttavat kaupungissa vahinkoa. Raleigh’ssa on toisinaan myös selviä kuivuuskausia, jonka aikana kaupungin asukkaiden käytettäviä vesimääriä myös säännöstellään. Kesän ja syksyn vaihteessa Raleigh kokee toisinaan myös hurrikaaneja, mutta edellisen kerran mittavia vahinkoja kaupungissa aiheuttanut hurrikaanitapaus sattui vuonna 2003.

Urheilukulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammattilaisurheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carolina Hurricanes juhlii NHL:n mestaruutta Raleigh’ssa 2006.

National Hockey Leaguessa (NHL) pelaava jääkiekkojoukkue Carolina Hurricanes siirtyi Raleigh'n kaupunkiin vuonna 1997 Hartfordista, jossa se oli toiminut aiemmin nimellä Hartford Whalers. Seura pelaa kotiottelunsa PNC Arenalla (aiemmin RBC Center). Hurricanes on koko Pohjois-Carolinan osavaltion ainoa ammattisarjassa (NHL, NFL, NBA ja MLB) pelaava seura, joka on voittanut mestaruuden omassa lajissaan, sillä Hurricanes voitti NHL:n Stanley Cup-mestaruuden vuonna 2006. Myös NHL:n tähdistöottelu järjestettiin Raleigh’ssa vuonna 2011.

Hurricanesin lisäksi jalkapalloseura Carolina RailHawks FC, joka pelaa North American Soccer Leaguessa, on lähtöisin Raleigh’sta. Baseball-seurat Carolina Mudcats sekä Durham Bulls ovat alun perin lähtöisin kaupungista. Vuosien varrella Carolinassa on toiminut myös ammattilaisseuroja monien muiden lajien parissa Arena Football League-, World League of American Football- sekä United States Basketball League-sarjoissa

Tunnettuja asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Metropolitan and Micropolitan Statistical Areas U.S. Census Bureau. Viitattu 31.1.2015. (englanniksi)
  2. Population & Census Information Raleigh’n kaupungin verkkosivusto. Viitattu 26.4.2012. (englanniksi)
  3. Raleigh (city), North Carolina U.S. Census Bureau. Viitattu 31.1.2015. (englanniksi)
  4. Cary third fastest growing city in '08; Raleigh is 8th, Durham 16th WRAL.com. Viitattu 26.4.2012. (englanniksi)
  5. Sutinen, Teija: Carolina on Yhdysvaltain uusi kasvukeskus. Helsingin Sanomat, 18.7.1994, s. 18. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  6. 2019 Best Colleges in the Raleigh Area niche.com. Viitattu 25.2.2019. (englanniksi)
  7. Colleges & Universities in Raleigh, N.C. Visit Raleigh -sivusto. 2019. Raleigh, NC. Viitattu 25.2.2019. (englanniksi)
  8. Major Employers raleighchamber.org.
  9. Average weather for Raleigh, NC Weather.com. Viitattu 26.4.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.