Jim Rogers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jim Rogers vuonna 2010.

James Beeland Rogers, Jr. (s. 19. lokakuuta 1942) on yhdysvaltalainen sijoittaja ja kirjailija, joka asuu vakituisesti Singaporessa. Hän toimii Rogers Holdings- ja Beeland Interests, Inc. -yhtiöiden hallituksen puheenjohtajana, hän oli toinen Quantum Fund -hedgerahaston perustajista yhdessä George Sorosin kanssa ja on myös Rogers International Commodity Indexin luoja.

Rogers on vapaiden markkinoiden puolestapuhuja, joka ei kuitenkaan pidä itseään minkään tietyn taloudellisen koulukunnan edustajana. Hän on kuitenkin tunnustanut, että hänen näkemyksensä vastaavat parhaiten itävaltalaisen koulukunnan oppeja.[1][2]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rogers syntyi Baltimoressa Marylandin osavaltiossa Yhdysvalloissa ja kasvoi Demopoliksen kaupungissa Alabaman osavaltiossa. Hän aloitti liiketoiminnan viiden vuoden ikäisenä myymällä pähkinöitä ja keräämällä tyhjiä pulloja, joita fanit olivat jättäneet jälkeen baseball-otteluiden aikana. Ensimmäinen varsinainen työpaikka Wall Streetillä Rogersille avautui Dominick & Dominick LLC -nimisessä sijoitusyhtiössä Yalen yliopistossa suoritetun kandidaatin tutkinnon jälkeen vuonna 1964. Rogers hankki toisen kandidaatin tutkinnon filosofiasta, politiikasta ja kansantaloustieteestä Oxfordin yliopiston Balliol Collegesta ja valmistui vuonna 1966.

Vuonna 1970 Rogers liittyi Arnhold and S. Bleichroeder -yhtiön työntekijöihin. Hän perusti vuonna 1973 yhdessä George Sorosin kanssa Quantum Fund -hedgerahaston. Seuraavan kymmenen vuoden aikana Quantum Fund sai rahoilleen 4 200 prosentin tuoton, kun samaan aikaan S&P-indeksi tuotti noin 47 prosenttia.[3] Quantum Fund oli yksi ensimmäisistä aidosti kansainvälisistä rahastoista.

Vuonna 1980 Rogers jäi virallisesti eläkkeelle ja kiersi moottoripyörällä maailmaa. Sen jälkeen hän toimi vierailevana rahoituksen professorina jatko-opiskelijoille Columbia University Graduate School of Business -yliopistossa.

Vuosina 1989 ja 1990 Rogers toimi moderaattorina WCBS-TV-kanavan The Dreyfus Roundtable- ja FNN-kanavan The Profit Motive with Jim Rogers -ohjelmille. Vuosina 1990 ja 1992 hän matkusti jälleen Kiinaan sekä myös maailman ympäri moottoripyörällä, kaikkiaan yli 160 000 km:n matkan läpi kuuden mantereen, mikä kirjattiin saavutettuna ennätyksenä Guinnessin suureen ennätyskirjaan. Hän kertoo matkastaan, seikkailuistaan ja maailmanlaajuisista sijoituksistaan myyntimenestyskirjassaan Investment Biker.

Vuonna 1998 Rogers perusti hyödykeindeksin Rogers International Commodity Index. Vuonna 2007 indeksi ja sen kolme alaindeksiä liitettiin yhdeksi pörssin kautta noteerattavaksi finanssituotteeksi, symbolin Elements alla. Finanssituote seuraa tuotoiltaan kaikkien näiden kolmen indeksin yhteenlaskettua tuottoa ja tarjoaa helpon tavan sijoittaa indeksin edustamiin hyödykkeisiin. Rogers on puhunut voimakkaasti elintarvikemarkkinoihin sijoittamisen puolesta.

1. tammikuuta 1999 ja 5. tammikuuta 2002 välisenä aikana Rogers teki toisen Guinnessin ennätyskirjaan päätyneen matkan, 245 000 kilometriä läpi 116 maan, mukanaan vaimonsa Paige Parker ja matkaa varten muokattu Mercedes. Matka alkoi Islannista juuri ennen Leif Erikssonin Amerikkaan tekemän matkan tuhatvuotisjuhlia. 5. tammikuuta 2002 pariskunta palasi New Yorkiin ja kotiinsa Riverside Drive -kadulla. Tämä reitti maailman ympäri on dokumentoitu Rogersin virallisella nettisivustolla[4]. Kirjassaan Adventure Capitalist hän kertoo tästä matkasta ja seikkailusta maailman ympäri. Teoksesta tuli Rogersin myydyin teos.

Paluunsa myötä vuonna 2002 Rogersista tuli vakituinen vieras Fox News -uutiskanavan ohjelmaan Cavuto on Business.[5] Vuonna 2005 Rogers kirjoitti kirjan Hot Commodities: How Anyone Can Invest Profitably in the World's Best Market. Tässä teoksessaan Rogers viittaa Financial Analysts Journal -lehden akateemiseen artikkeliin Facts and Fantasies about Commodity Futures, jonka tekijänä on Yale School of Management -yliopiston professori Geert Rouwenhorst. Rogersin mukaan tämä artikkeli osoittaa, kuinka hyödykesijoitukset ovat kaikkien aikojen parhaita sijoitusluokkia.

Joulukuussa 2007 Rogers myi huvilamaisen asuntonsa New Yorkista 16 miljoonan Yhdysvaltain dollarin hinnasta ja muutti Singaporeen. Hänen on siteerattu sanoneen: ”Jos olit fiksu vuonna 1807, muutit Lontooseen, ja jos olit fiksu vuonna 1907, muutit New Yorkiin, ja jos olet fiksu vuonna 2007, muutat Aasiaan.”

CNBC-talouskanavan Maria Bartiromon haastattelussa vuonna 2008 Rogers sanoi, että kiinalaiset ovat erittäin motivoituneita ja kunnianhimoisia, ja hän haluaa olla sen kaltaisessa ilmapiirissä, jotta myös hänen tyttäristään kasvaisi motivoituneita ja kunnianhimoisia. Hän viittasi myös siihen, että aikaisemmin Eurooppa ja Amerikka olivat olleet samankaltaisia. Rogers ei halunnut muuttaa Hongkongiin eikä Shanghaihin niiden saasteongelmien vuoksi ja päätyi Singaporeen.

Rogers on myös suositellut sijoittamista tiettyihin pienempiin Aasian pioneerimarkkinoihin, kuten Sri Lanka ja Kambodža, ja hän toimii nykyisin myös Leopard Capital -sijoitusfirman Leopard Sri Lanka Fund -rahaston sijoitusneuvonantajana.[6] Hän ei kuitenkaan ole optimistinen kaikkien Aasian maiden suhteen vaan suhtautuu epäilevästi esimerkiksi Intian tulevaisuuteen: ”Intia sellaisena kuin me sen tunnemme ei tule säilymään 30:a tai 40:ä vuotta”.[7]

Vuonna 2008 Rogers antoi tukensa Ron Paulille Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa.[8]

Rogersilla on Paige Parkerin kanssa kaksi tytärtä. Jim Rogersin kirja A Gift To My Children (2009) sisältää hänen tyttärilleen antamiaan opetuksia elämästä sekä myös sijoitusneuvoja.

Vuonna 2010 Oxfordin yliopiston Balliol Collegessa pitämässään puheessa Rogers kehotti oppilaita hylkäämään ajatukset urasta Wall Streetillä tai Cityssä Lontoon finanssikeskuksessa ja sen sijaan opiskelemaan maataloutta ja kaivosteollisuutta. ”Valta on jälleen siirtymässä finanssikeskuksista oikeiden hyödykkeiden tuottajille. Oikea paikka on olla mukana hyödykkeissä, raaka-aineissa, luonnonvaroissa.”[9]

Helmikuussa 2011 Rogers ilmoitti aloittaneensa uuden indeksin, joka keskittyy ”huippuyrityksiin maataloustuotannon, kaivosteollisuuden, metallien ja energiasektorin suhteen, kuin myös vaihtoehtoisen energian lähteisiin, mukaan lukien aurinko-, tuuli-, ja vesivoima.”[10] Indeksiä kutsutaan nimellä The Rogers Global Resources Equity Index, ja Rogersin mukaan siihen pääsevät mukaan vain parhaat ja kaikkein likvideimmät yritykset.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1995: Investment Biker: Around the World with Jim Rogers. - ISBN 1-55850-529-6
 • 2003: Adventure Capitalist: The Ultimate Road Trip. - ISBN 0375509127
 • 2004: Hot Commodities: How Anyone Can Invest Profitably in the World's Best Market. - ISBN 140006337X
 • 2007: A Bull in China: Investing Profitably in the World's Greatest Market. - ISBN 1400066166
 • 2009: A Gift to My Children: A Father's Lessons For Life And Investing. - ISBN 1400067545
 • 2013: Street Smarts: Adventures on the Road and in the Markets. – ISBN 0-307-98607-1

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Drobny, Steven (2006). "11: The Pioneer", Inside the House of Money: Top Hedge Fund Traders on Profiting in the Global Markets. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., 230. ISBN 978-0471794479. 
 2. accessdate=2011-06-23 Jim Rogers: Schlarbaum Prize 2010 blog.mises.org. 10.2.2010.
 3. James Rogers undated. streetstories.com. Viitattu 26.7.2007.
 4. jimrogers.com jimrogers.com
 5. Benjamin Scent, "Six more hard years tipped for subprime fallout", The Standard, November 19, 2007.
 6. "Rogers Joins Leopard Capital to Advise on Sri Lanka"[vanhentunut linkki] FINalternatives, February 9, 2010.
 7. "India" (Arkistoitu – Internet Archive). - JimRogers.com.
 8. http://www.youtube.com/watch?v=MK3aVikBUdM
 9. "Bernanke ‘Doesn’t Understand’ Economics, Rogers Says" Bloomberg News, 11/5/2010.
 10. Commodities Bull Market is Still in Place: Rogers 27 February 2011. CNBC. Viitattu 2 March 2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jim Rogers.