Jim Rogers

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jim Rogers

James Beeland Rogers, Jr. (s. 19. lokakuuta 1942) on yhdysvaltalainen sijoittaja ja kirjailija, joka asuu vakituisesti Singaporessa. Hän toimii Rogers Holdings ja Beeland Interests, Inc. yhtiöiden hallituksen puheenjohtajana, hän oli toinen Quantum Fund hedge-rahaston perustajista yhdessä George Soroksen kanssa, ja Rogers on myös Rogers International Commodities Index indeksin luoja.

Rogers on vapaiden markkinoiden puolestapuhuja, joka ei kuitenkaan pidä itseään minkään tietyn taloudellisen koulukunnan edustajana. Rogers on kuitenkin tunnustanut, että hänen näkemyksensä vastaavat parhaiten itävaltalaisen koulukunnan oppeja.[1][2]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rogers syntyi Baltimoressa, Marylandin osavaltiossa Yhdysvalloissa, ja kasvoi Demopoliksen kaupungissa, Alabaman osavaltiossa. Hän aloitti liiketoiminnan viiden vuoden ikäisenä myymällä pähkinöitä ja keräämällä tyhjiä pulloja, joita fanit olivat jättäneet jälkeen baseball-otteluiden aikana. Ensimmäinen varsinainen työpaikka Wall Streetillä Rogersille avautui Dominick & Dominick LLC nimisessä sijoitusyhtiössä, Yalen yliopistossa suoritetun kandidaatin tutkinnon saamisen jälkeen, vuonna 1964. Rogers hankki toisen kandidaatin tutkinnon filosofiasta, politiikasta, ja kansantaloustieteestä Balliol College ja Oxford University yliopistoista, valmistuen vuonna 1966.

Vuonna 1970 Rogers liittyi Arnhold and S. Bleichroder työntekijöihin, mutta vuonna 1973 hän, yhdessä George Soroksen kanssa, perusti Quantum Fund hedge-rahaston. Seuraavan 10 vuoden aikana Quantum Fund rahasto saavutti 4 200 %:n tuoton rahoilleen, kun samaan aikaan S&P-indeksi tuotti noin 47 %.[3] Quantum Fund oli yksi ensimmäisistä aidosti kansainvälisistä rahastoista.

Vuonna 1980 Rogers päätti jäädä ”eläkkeelle”, viettäen aikaa matkustaen moottoripyörällään ympäri maailman. Sen jälkeen hän toimi myös vierailevana rahoituksen professorina jatko-opiskelijoille Columbia University Graduate School of Business yliopistolla.

Vuosina 1989 ja 1990, Rogers toimi moderaattorina WCBS-TV kanavan The Dreyfus Roundtable ja FNN-kanavan The Profit Motive with Jim Rogers ohjelmille. Vuosina 1990 ja 1992, hän matkusti jälleen Kiinaan, kuin myös maailman ympäri moottoripyörällä, kaikkiaan yli 160 000 km:n matkan läpi kuuden mantereen, joka kirjattiin saavutettuna ennätyksenä Guinness Book of World Records kirjaan. Hän kertoo matkastaan, seikkailuistaan, ja maailmanlaajuisista sijoituksistaan kirjassa Investment Biker, joka on bestseller statuksen saanut kirja.

Vuonna 1998, Rogers perusti Rogers International Commodity Index hyödykeindeksin. Vuonna 2007, indeksi ja sen kolme ala-indeksiä liitettiin yhdeksi pörssin kautta noteerattavaksi finanssituotteeksi, symbolin ELEMENTS alla. Finanssituote seuraa tuotoiltaan kaikkien näiden kolmen indeksi yhteenlaskettua tuottoa, tarjoten helpon tavan sijoittaa indeksin edustamiin hyödykkeisiin. Rogers on puhunut voimakkaasti elintarvikemarkkinoihin sijoittamisen puolesta.

1. tammikuuta 1999 ja 5. tammikuuta 2002 välisenä aikana Rogers teki toisen Guinness World Record ennätysmatkan, matkaten läpi 116:sta maan, kattaen matkana 245 000 kilometriä, mukanaan vaimonsa Paige Parker, ja matkaa varten kustomoitu Mercedes. Matka alkoi Islannista, juuri ennen maan tuhatvuotisjuhlia Leif Erikssonin matkasta Amerikkaan. Tammikuun 5., 2002, pariskunta palasi New Yorkiin ja kotiinsa Riverside Drive kadulla. Tämä reitti maailman ympäri on dokumentoitu Rogersin virallisella nettisivustolla, jimrogers.com. Hän kirjoitti Adventure Capitalist kirjan, joka kertoo tästä matkasta ja seikkailusta maailman ympäri, ja tästä teoksesta tulikin Rogersin parhaiten myynyt teos.

Paluunsa myötä vuonna 2002, Rogerista tuli vakituinen vieras Fox News uutiskanavan Cavuto on Business ohjelmalle.[4] Vuonna 2005 Rogers kirjoitti kirjan Hot Commodities: How Anyone Can Invest Profitably in the World's Best Market. Tässä teoksessaan Rogers viittaa Financial Analysts Journal akateemiseen paperiin Facts and Fantasies about Commodity Futures, jonka tekijänä on Yale School of Management yliopiston professori Geert Rouwenhorst. Rogersin mukaan tämä paperi osoittaa kuinka hyödykesijoitukset ovat yksi parhaista sijoitusluokista yli ajan.

Joulukuussa 2007 Rogers myi huvilamaisen asuntonsa New York Cityn kaupungissa 16 miljoonan Yhdysvaltain dollarin hinnasta, ja muutti Singaporeen. Hänen on siteerattu sanoneen: ”Jos olit fiksu vuonna 1807, muutit Lontooseen, ja jos olit fiksu vuonna 1907, muutit New Yorkiin, ja jos olet fiksu vuonna 2007, muutat Aasiaan.”

CNBC-talouskanavan haastattelussa Maria Bartiromon kanssa toukokuun 5, 2008, Rogers sanoi että kiinalaiset ovat erittäin motivoituneita ja kunnianhimoisia, ja hän haluaa olla sen kaltaisessa ilmapiirissä, jotta myös hänen tyttäristään kasvaisi motivoituneita ja kunnianhimoisia. Hän viittasi myös siihen, että aikaisemmin Eurooppa ja Amerikka olivat olleet samankaltaisia. Rogers päätti olla muuttamatta kiinalaisiin kaupunkeihin kuten Hongkong tai Shanghai, johtuen niiden saasteongelmista, päätyen Singaporeen.

Rogers on myös suositellut sijoittamista tiettyihin pienempiin Aasian pioneerimarkkinoille, kuten Sri Lanka ja Kambodža, ja hän toimii nykyisin myös sijoitusneuvonantajana Leopard Capitals sijoitusfirman Leopard Sri Lanka Fund rahastolle.[5] Hän ei kuitenkaan ole optimistinen kaikkien Aasian maiden suhteen, vaan hän on skeptinen esimerkiksi Intian tulevaisuuden suhteen - ”Intia, kuten me tunnemme sen, ei tule säilymään toista 30:tä tai 40:tä vuotta”.[6]

Vuonna 2008 Rogers antoi tukensa Ron Paulille Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa.[7]

Rogersilla on kaksi tytärtä Paige Parkerin kanssa, joista Hilton Augusta (lempinimeltään Happy) syntyi vuonna 2003, ja heidän toinen tyttärensä, Beeland Anderson, syntyi vuonna 2008. Jim Rogersin viimeisin kirja, A Gift To My Children, joka julkaistiin vuonna 2009, sisältää oppitunteja elämästä hänen tyttärilleen, kuin myös sijoitusneuvoja.

Marraskuun 4, 2010, Oxford University yliopiston Balliol Collegessa pitämässään puheessa Rogers kehotti oppilaita hylkäämään ajatukset urasta Wall Streetillä tai Cityssä, Lontoon finanssikeskuksessa, ja sen sijaan opiskelemaan maataloutta ja kaivosteollisuutta sen sijaan. ”Valta on jälleen siirtymässä finanssikeskuksista oikeiden hyödykkeiden tuottajille. Oikea paikka on olla mukana hyödykkeissä, raaka-aineissa, luonnonvaroissa.”[8]

Helmikuussa 2011 Rogers ilmoitti aloittaneensa uuden indeksin, joka keskittyy ”huippuyrityksiin maataloustuotannon, kaivosteollisuuden, metallien, ja energiasektorin suhteen, kuin myös vaihtoehtoisen energian lähteisiin, mukaan lukien aurinko-, tuuli-, ja vesivoima.”[9] Indeksiä kutsutaan The Rogers Global Resources Equity Index nimellä, ja Rogersin mukaan siihen pääsevät mukaan vain parhaat ja kaikkein likvideimmät yritykset.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1995: Investment Biker: Around the World with Jim Rogers. - ISBN 1-55850-529-6
 • 2003: Adventure Capitalist: The Ultimate Road Trip. - ISBN 0375509127
 • 2004: Hot Commodities: How Anyone Can Invest Profitably in the World's Best Market. - ISBN 140006337X
 • 2007: A Bull in China: Investing Profitably in the World's Greatest Market. - ISBN 1400066166
 • 2009: A Gift to My Children: A Father's Lessons For Life And Investing. - ISBN 1400067545
 • 2013: Street Smarts: Adventures on the Road and in the Markets. – ISBN 0-307-98607-1

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Drobny, Steven (2006). "11: The Pioneer", Inside the House of Money: Top Hedge Fund Traders on Profiting in the Global Markets. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., 230. ISBN 978-0471794479. 
 2. accessdate=2011-06-23 Jim Rogers: Schlarbaum Prize 2010 10.2.2010.
 3. James Rogers undated. streetstories.com. Viitattu 26.7.2007.
 4. Benjamin Scent, "Six more hard years tipped for subprime fallout", The Standard, November 19, 2007.
 5. "Rogers Joins Leopard Capital to Advise on Sri Lanka" FINalternatives, February 9, 2010.
 6. "India". - JimRogers.com.
 7. http://www.youtube.com/watch?v=MK3aVikBUdM
 8. "Bernanke ‘Doesn’t Understand’ Economics, Rogers Says" Bloomberg News, 11/5/2010.
 9. Commodities Bull Market is Still in Place: Rogers 27 February 2011. CNBC. Viitattu 2 March 2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkeleita