Mike Huckabee

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mike Huckabee

Mike Huckabee by Gage Skidmore 2.jpg

Arkansas'n kuvernööri

15. heinäkuuta 1996 – 8. tammikuuta 2007

Varakuvernööri Winthrop Paul Rockefeller
Edeltäjä Jim Guy Tucker
Seuraaja Mike Beebe
Tiedot
Syntynyt 24. elokuuta 1955 (ikä 62)
Hope, Arkansas, Yhdysvallat
Puolue Republikaanit
Puoliso Janet Huckabee
Uskonto Baptisti
Allekirjoitus Mike Huckabee Signature.svg

Michael Dale "Mike" Huckabee (s. 24. elokuuta 1955 Hope, Arkansas, Yhdysvallat) on Yhdysvaltojen republikaanista puoluetta edustava poliitikko. Hän oli Arkansas'n kuvernööri 1996–2007. Vuonna 2008 Huckabee oli Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa republikaanien esivaaliehdokkaana. Myöhemmin hän on juontanut omaa televisio-ohjelmaansa Fox News Channel -kanavalla.

Huckabee astui virkaan 15. heinäkuuta 1996 Jim Guy Tuckerin erottua Whitewater-skandaalin vuoksi. Huckabee valittiin täydelle nelivuotiskaudelle marraskuussa 1998 ja uudelleen 2002. Arkansas'n laki rajoittaa kaudet kahteen täyteen kauteen. Time-lehti nimesi hänet 2005 yhdeksi osavaltioiden viidestä parhaasta kuvernööristä.

Huckabee kuuluu etelän baptisteihin ja on ollut pastorina useissa kirkoissa. Hänet valittiin vuosiksi 1989–1991 Arkansas Baptist State Conventionin johtoon. Huckabee uskoo Raamatun erehtymättömyyteen ja on sanonut ettei usko darwinistiseen teoriaan. Hän on 1992 sanonut pitävänsä homoseksuaalisuutta syntinä ja epänormaalina[1]. Huckabeen konservatiiviset mielipiteet eivät ole tästä muuttuneet ja vaalikampanjansa aikana hän rinnasti homoseksuaalisuuden eläimiinsekaantumiseen ja abortin orjuuteen. Huckabee ilmoitti lisäävänsä abortin kiellon perustuslakiin, jos hänet valitaan.[2]

Huckabeen heikkona kohtana pidettiin ulkopolitiikkaa, jossa hän on itsekin myöntänyt olevansa kokematon.[3] Hän on pitänyt ulkopolitiikan tärkeimpänä päämääränä terrorismin vastaista sotaa.[4]

Julkisuuden henkilöistä Chuck Norris esiintyi Huckabeen mainoksissa tukemassa hänen presidenttiehdokkuuttaan. Huckabee on naimisissa ja hänellä on kolme lasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]