Jeb Bush

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeb Bush
Bush vuonna 2015.
Bush vuonna 2015.
Floridan 43. kuvernööri
Varakuvernööri Frank Brogan
Toni Jennings
Edeltäjä Buddy MacKay
Seuraaja Charlie Crist
Henkilötiedot
Syntynyt11. helmikuuta 1953 (ikä 71)
Midland, Texas, Yhdysvallat
Ammatti pankkiiri
kiinteistönvälittäjä
Puoliso Columba Bush
Tiedot
Puolue republikaanit
Uskonto katolisuus (ennen episkopaali)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.jeb2016.com

John Ellis "Jeb" Bush (s. 11. helmikuuta 1953) on Floridan entinen republikaaninen kuvernööri. Jeb Bush on presidentti George H. W. Bushin poika ja presidentti George W. Bushin veli.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeb Bush syntyi Texasin Midlandissa, mutta muutti perheensä mukana kuusivuotiaana Houstoniin. Hän kävi sisäoppilaitoksen Massachusettsissa veljensä tavoin. Seitsemäntoistavuotiaana hän lähti Leóniin Meksikoon opettamaan englannin kieltä. Yliopistollisen tutkintonsa hän suoritti University of Texas at Austinissa pääaineenaan Latinalaisen Amerikan tutkimus. Valmistumisensa jälkeen hän meni töihin Texas Commerce Bankin kansainväliselle osastolle. Sieltä hän siirtyi 1977 Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin harjoittamaan pankkiiritoimintaa.

Bush palasi Yhdysvaltoihin, sillä hän halusi työskennellä isänsä tukijoukoissa tämän valitsemiseksi republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi. Ronald Reagan voitti, ja George H.W. Bushista tuli kahdeksaksi vuodeksi varapresidentti. Reaganin kausien jälkeen George H.W. Bush oli yhden kauden Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 19891993 ennen Bill Clintonia. Jeb Bush puolestaan siirtyi Miamiin Floridaan, jossa teki menestyvää tietokonebisnestä kuubalaisen emigrantin Armando Codinan kanssa.

Floridan kuvernööriksi Bush pyrki ensimmäisen kerran vuonna 1994, mutta hävisi vaalin demokraattien ehdokkaalle, saaden 49 prosenttia äänistä. Vuonna 1998 hän onnistui voittamaan vaalit ja hänet valittiin uudelleen vuonna 2002. Hänen vaikutusvaltansa ja suosionsa etenkin amerikankuubalaisten keskuudessa myös auttoi hänen veljeään George W. Bushia tämän voittaessa kiistellyt vuoden 2000 presidentinvaalit sekä Floridan osalta selkeässä voitossa vuoden 2004 vaaleissa.

Bush oli Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleissa republikaanien esivaaleissa ehdokkaana, mutta luopui helmikuussa 2016 kisasta kolmannen esivaalin jälkeen.[1]

Jeb Bush ja Columba Garnica Gallo menivät naimisiin 23. helmikuuta 1974 ja parilla on kolme aikuista lasta, joista George P. Bush on myös aloittelemassa poliittista uraansa Texasin osavaltion tehtävissä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Republikaanien Jeb Bush luopuu presidenttikisasta 21.2.2016. Iltalehti. Viitattu 21.2.2016.
  2. Uusi Bush pyrkii politiikkaan mtv3.fi. 15.11.2012. MTV3 Uutiset. Viitattu 21.11.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]