Helsinki City Marathon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsinki City Marathonin logo vuonna 2017
City Marathonin lähtö elokuussa 2012

Helsinki City Marathon (HCM) on Suomen suosituin maraton. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Urheiluliitto ja omistajaseurat (Helsingin Kisa-Veikot, Viipurin Urheilijat ja Helsingin Poliisivoimailijat). Helsinki City Marathon on juostu joka vuosi vuodesta 1981 lähtien. Ensimmäisessä tapahtumassa oli mukana runsaat 1 500 juoksijaa. Ensimmäiset 37 kertaa Helsinki City Marathon järjestettiin elokuussa. Vuodesta 2018 lähtien tapahtuma siirtyi toukokuulle. Vuonna 2019 matkaan lähti noin 1 800 juoksijaa. Vuonna 2020 se pidettiin poikkeuksellisesti vasta lokakuun alussa.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2015 otettiin käyttöön uusi juoksureitti. Reitti alkaa Olympia­stadionin edestä Mäntymäen­tieltä, josta juostaan Urheilu­katua ja Mannerheimin­tietä Ruskeasuolle, sieltä Pikku-Huopa­lahden kautta Munkki­niemeen sekä edelleen Kuusi-, Lehti- ja Kaski­saaren kautta Lautta­saareen ja sieltä Ruoho­lahteen. Tämän jälkeen kierretään kanta­kaupungin eteläisiä rantoja myötäillen Eiran ja Kaivopuiston kautta Kauppa­torille saakka, josta palataan osittain samaa reittiä Ruoho­lahteen. Ruoholahdesta jatketaan Baanaa myöten Kansalaistorille ja sieltä Töölönlahden länsirantaa myöten Olympia­stadionille. Tämän jälkeen juostaan vielä toinen kierros muutoin samaa reittiä, mutta Ruoho­lahdesta ei poiketa rantoja myöten Kauppa­torille, vaan Lauttasaaren suunnalta Ruoholahteen saavuttua käännytään suoraan Baanalle ja sitä myöten Töölön­lahdelle. Juoksun maali on Olympia­stadionin remontin vuoksi sijainnut Töölön jalkapallostadionilla, nykyisellä Telia 5G Areenalla vuodesta 2016.[1][2]

Vuoden 2019 Helsinki City marathonilla juostut tulokset ovat tilastoissa epävirallisina reitinmittaukseen liittyvien epäselvyyksien takia. [3]

Vanha reitti, joka oli käytössä vuoteen 2014 saakka, alkoi sekin Olympia­stadionin edestä. Reitti kiersi aluksi Töölön josta jatkettiin Munkk­iniemen rantaa myöten Kuusi­saareen ja sieltä Lehti­saaren kautta Keila­niemeen Espoon puolelle. Sen jälkeen reitti kulki Länsiväylän pohjoispuolella olevaa kevyen liikenteen reittiä Lautta­saareen, sieltä edelleen Ruoho­lahteen ja kantakaupungin eteläisiä rantoja myötäillen Eiran ja Kaivopuiston kautta Kauppa­torille ja Esplanadille. Tällöin matkaa oli kertynyt jo 25 kilometriä. Esplanadilta Stadionille palattiin suurelta osin samaa reittiä kuin sinne oli tultukin, mutta ei poikettu Espoon puolelle vaan oikaistiin Lautta­saaresta Kaski­saaren kautta Lehti­saareen. Paluu­matkalla ei myöskään kierretty Töölöä vaan Munkkiniemestä juostiin suoraan Olympiastadionille.

Helsingin maratonreitille merkittävän leiman antavat meri ja puistot. Lähes puolet reitistä kulkee seuraten Itämeren rantaviivaa.

Reittiennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Miehet: 2.12.47 Martín Fiz, Espanja, 1993
  • Naiset: 2.36.14 Albina Galimova, Venäjä, 1991

[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reittikarta Helsinki City Marathon. Viitattu .8.2015.
  2. Tapahtumainfo, välilehti Reitti Helsinki City Marathon. Viitattu 17.8.2015.
  3. Tilastopaja tilastopaja.eu.
  4. Helsinki City Marathon juostaan tänään 16.8.2014. Yle Uutiset. Viitattu 16.8.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]