Sohn Kee-chung

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Sohn Kee-chung
Sohn Kee-chung
Maa:  Japani
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Berliini 1936 maraton

Sohn Kee-chung (hangul: 손기정; hanja: 孫基禎; uudistettu latinisaatio: Son Gi-jeong, 29. elokuuta 1912 Sinŭiju15. marraskuuta 2002 Soul) oli eteläkorealainen kestävyysjuoksija ja olympiavoittaja. Sohnista tuli ensimmäinen korealainen olympiamitalisti, kun hän vuoden 1936 Berliinin olympialaisissa voitti maratonkultaa osana Japanin joukkuetta.

Sohn Kee-chung syntyi nykyisen Pohjois-Korean alueella olevassa Sinŭijun kaupungissa. Vuosina 1933–1935 hän osallistui 13 maratonille, joista hän voitti kymmenen. 3. marraskuuta 1935 hän juoksi maailman kaikkien aikojen parhaan ajan: 2 tuntia, 26 minuuttia ja 42 sekuntia. Se säilyi parhaana aikana aina vuoteen 1947.

Japani miehitti Koreaa Berliinin kisojen aikaan ja Sohn Kee-chung pakotettiin osallistumaan osana Japanin joukkuetta ja käyttämään japanilaistettua nimeä Son Kitei. Hän voitti maratonin ajalla 2 tuntia, 29 minuuttia ja 19,2 sekuntia.[1] Sohn käytti erikoisia juoksutossuja, joissa oli oma lokero isovarvasta varten. Eräs korealaisista lehdistä, Dong-a Ilbo, poisti tarkoituksella Japanin lipun kuvasta, jossa Sohn Kee-chung vastaanotti mitaliaan. Tämä raivostutti japanilaiset: kahdeksan toimittajaa vangittiin ja lehden toiminta loppui yhdeksäksi kuukaudeksi.

Olympiamaraton jäi Sohn Kee-Chungin uran viimeiseksi. Myöhemmin hänestä tuli arvostettu maratonvalmentaja. Hän valmensi muun muassa Barcelonan vuoden 1992 olympiavoittajaa Hwang Young-chota.

Kotikisoissa Soulissa 1988 Sohn Kee-chung sai kunnian tuoda olympiatuli avajaisissa stadionille. Sohn kuoli 90-vuotiaana keuhkokuumeeseen.

  1. Sohn Kee-chung Olympedia. Viitattu 29.7.2021. (englanniksi)