3 000 metrin joukkuejuoksu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

3 000 metrin joukkuejuoksu oli kilpailulajina kolmissa olympialaisissa vuosina 1912–1924.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailuun osallistui neljä juoksijaa jokaisesta osallistuvasta maasta. Kolmen parhaan juoksijan sijaluvut laskettiin yhteen ja maat laitettiin palkintojärjestykseen pistesumman mukaisesti. Mitalin saivat vain ne urheilijat, joiden sijoitus laskettiin loppupisteisiin.

Tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukholmassa 1912 kultaa sai Yhdysvallat joukkueella Tell Berna, Norman Taber, George Bonhag. Suomi karsiutui alkuerissä jouduttuaan samaan erään Yhdysvaltain kanssa. Hannes Kolehmainen juoksi erässä maailmanennätyksen 8.36,8.

Antwerpenissa 1920 Yhdysvallat uusi voittonsa joukkueella Horace Brown, Arlie Alfred Schardt, Ivan Dresser. Suomi oli ilmoittautunut, mutta jäi pois, koska finaali juostiin vain päivää ennen maastojuoksua ja miehiä haluttiin säästää.

Pariisissa 1924 Suomi voitti kultaa joukkueella Paavo Nurmi, Ville Ritola, Elias Katz. Nurmi ja Ritola ottivat kaksoisvoiton Katzin ollessa viides. Suomen neljäs edustaja Sameli Tala jäi kolmanneksitoista.

Kohtalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkuejuoksussa ei koskaan jaettu henkilökohtaisia palkintoja ja se oli tyypillisesti pelkkä olympialaji, esimerkiksi Suomen mestaruuksista siinä ei koskaan kilpailtu. Laji jätettiin yhdessä maastojuoksun ja viisiottelun kanssa pois vuoden 1928 olympiaohjelmasta ja vaipui pian unohduksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hannus, Matti;: Yleisurheilu: Tuhat tähteä. WSOY, 1983. ISBN 951-0-11900-8.
  • Pihkala, Lauri; Jukola, Martti;: Olympialaiskisat ennen ja Pariisissa 1924. WSOY, 1924.