Vanderlei de Lima

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitalit
Vanderlei de Lima palatessaan Brasiliaan Ateenan olympialaisten jälkeen.
Vanderlei de Lima palatessaan Brasiliaan Ateenan olympialaisten jälkeen.
Maa: Brasilian lippu Brasilia
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Pronssia Pronssia Ateena 2004 maraton

Vanderlei Cordeiro de Lima (s. 11. elokuuta 1969 Cruzeiro do Oeste[1]) on brasilialainen kestävyysjuoksija.

168-senttinen ja 54-kiloinen de Lima aloitti työskentelyn maatiloilla kahdeksanvuotiaana isänsä kanssa. Hän osallistui Atlantan olympialaisten 1996 maratonkilpailuun sijoittuen sijalle 41. Myöhemmin hän voitti muun muassa Hampurin maratonin vuonna 2004.

Välikohtaus Ateenan kesäolympialaisissa 2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

De Lima johti vuoden 2004 kesäolympialaisten maratonia Ateenassa 48 sekunnilla, kun maaliin oli matkaa kahdeksan kilometriä. Katsoja kuitenkin hyökkäsi yllättäen hänen kimppuunsa ja hän menetti rytäkässä noin 20 sekuntia. Neljä kilometriä ennen maalia Italian Stefano Baldini ja Yhdysvaltojen Mebrahtom Keflezighi ohittivat hänet, mutta de Lima ylsi kuitenkin pronssimitalille. Myöhemmin kävi ilmi, että de Liman kimppuun hyökännyt katsoja oli Cornelius Horan, joka oli aiemminkin häiriköinyt urheilutapahtumia, muun muassa juoksemalla Formula 1 -kisassa Silverstonen radalla vuonna 2003.[2]

Brasilian yleisurheiluliitto teki tapahtumasta protestin, mutta se hylättiin. Juoksun jälkeen Kansainvälinen olympiakomitea palkitsi de Liman Pierre de Coubertin -mitalilla hyvästä urheiluhengen osoittamisesta, sillä hän juhli pronssiaan eikä ollut katkera välikohtauksesta.[2] De Lima valittiin Brasiliassa 2004 vuoden urheilijaksi. Rantalentopalloilija Emanuel Rego tarjosi de Limalle olympiakultamitaliaan, mutta de Lima ei liikuttuneena ottanut sitä vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vanderlei de Lima IAAF:n tietokannassa (englanniksi) Viitattu 18.7.2014.
  2. a b http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/olympics_2004/athletics/3610598.stm (englanniksi) Viitattu 18.7.2014.