Kestävyysjuoksu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maratonjuoksija Emily Levan vuoden 2005 yleisurheilun MM-kisoissa Helsingissä.

Kestävyysjuoksulla tarkoitetaan yleisurheilun pitkiä, yleisimmin yli 3 000 metrin mittaisia juoksulajeja. Tätä lyhyempiä matkoja, kuten 1 500 ja 800 metrin juoksuja nimitetään keskipitkiksi matkoiksi. Kestävyysjuoksu mittaa erityisesti aerobista kuntoa.

Yleiset juoksumatkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisurheilun arvokisoissa eli olympia-, maailmanmestaruus- ja Euroopan-mestaruuskilpailuissa juostavia kestävyysjuoksumatkoja ovat 5 000 ja 10 000 metriä, jotka juostaan urheilukentän juoksuradalla. Maraton on 42 195 metrin mittainen, kadulla juostava kilpailu. Lisäksi arvokisaohjelmassa on 3000 metrin estejuoksu.

Lisäksi erinäisissä muissa kilpailuissa juostaan muun muassa 3 000 metrin juoksuja ilman esteitä. Harvinaisempia juoksuradalla käytäviä lajeja ovat 20, 25 ja 30 kilometrin kilpailut ja tunnin juoksu. Radalla tai muussa ympäristössä juostavia, maratonia pitempiä matkoja kutsutaan yleisesti nimellä ultrajuoksu. Maastossa juostuja pitkänmatkan kilpailuja kutsutaan maastojuoksuksi.

Varhaisimmissa olympiakilpailuissa juostiin lisäksi myös joukkuejuoksuja, jotka olivat pitkien matkojen viestijuoksuja. Myös maastojuoksu kuului varhaisimpien olympiakilpailujen ohjelmaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]