Kävely

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kävelijän patsas Münchenin Schwabingissa (2004)

Kävely on juoksemisen ja ryömimisen ohella ihmisen ja muiden jalallisten pääasiallinen liikkumismuoto maalla. Normaalisti ihminen oppii kävelemisen noin yhden vuoden ikäisenä.

Kävely kuntoiluna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kävelyä voidaan harrastaa myös liikuntamuotona. Kävelyä voi harrastaa missä ja milloin tahansa. Se ei vaadi erityisiä välineitä. Riittävää on kun on sopivat jalkineet ja vaatteet. Kävelystä on apua kun haluaa kehittää kestävyyttään. Se on oiva apu kohottaa lihasten kimmoisuutta. Kävely parantaa ja ylläpitää tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa ja pitää myös painon kurissa. Jokapäiväisellä kuntokävelyllä on todettu ehkäistävän korkeaa verenpainetta ja parannettavan sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa.

Kävely kasvattaa myös fyysistä kuntoa ja kestävyyttä. Kävely on erinomainen harrastus jonkun muun urheiluharrastuksen ohella. Askelmittari on erinomainen apuväline aktiiviselle kävelijälle.

Kävely urheiluna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kilpakävely

Kävely on myös yleisurheilun kilpailumuoto.

Ensimmäistä kertaa kävely oli olympiakisojen ohjelmassa Ateenan välikisoissa 1906, jossa käveltiin 1 500 metrin matka. Seuraavissa kisoissa lajista tuli virallinen olympialaji. Maantiekävely korvasi ratakävelyn Melbournen kesäkisoissa vuonna 1956. Naisten kävely oli ensimmäistä kertaa ohjelmassa vuonna 1992 Barcelonassa. Nykyään arvokisoissa miehet kävelevät 20 kilometrin ja 50 kilometrin matkat ja naiset 20 kilometriä. Vuodesta 1961 alkaen on suurin piirtein joka toinen vuosi järjestetty kävelyn maailmancup.

Kävelynopeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalankulkijoiden kadunylittämisnopeutta selvittäneessä tutkimuksessa [1] alle 65-vuotiaiden kävelynopeus oli 5,4 km/h ja yli 65-vuotiaiden kävelynopeus oli 4,5 km/h.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta kävely.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Study Compares Older and Younger Pedestrian Walking Speeds

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.