Hölkkä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter hölkkää vuonna 1978.

Hölkkä on kevyttä juoksua. Ei voida määrittää tarkkaa nopeutta milloin juoksu ei enää ole hölkkää, ja paikallaankin on mahdollista hölkätä. Hölkkää pidetään yleisesti myös juoksun ja kävelyn välimuotona. Vuoden 1973 Juoksija-lehti määrittelee hölkän juoksuksi, jossa jalkoja liikutellaan "juoksun tapaan vuorotellen eteen, tasaiseen tahtiin ja täysin ilman ponnistelua.”[1]

Teknisesti juoksun ja hölkän voi erottaa askelluksesta. Hölkässä askelletaan kävelyn tapaan voimakkaasti kantapää edellä, polvi lähes suoraksi ojennettuna. Juoksussa ominaista on askeleen alustaantulo joko päkiä edellä, tasajalkaan tai aavistuksen kanta edellä, selkeän polvikulman yhteydessä. Hölkkäaskeleen mahdollistavat nykyaikaiset pohjapehmustetut jalkineet.

Hölkkääjä on yleensä kuntoilija, joka haluaa ylläpitää ja parantaa kuntoaan sekä pitää painoaan kurissa, muttei tähtää kisoihin eikä huipputuloksiin. Hölkkä auttaa vähentämään painoa, vahvistaa lihaksia ja luita sekä antaa hyvän olon[2]. Nopeuden jokainen hölkkääjä määrittelee itse. Yleisesti ottaen nopeus on hyvä, jos pystyy puhumaan ongelmitta samalla kun hölkkää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.