400 metrin juoksu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

400 metrin juoksu on yleisurheilulaji, jossa juostaan ulkoradoilla yksi täysi kierros. Kukin juoksija juoksee koko matkan omaa rataansa. 400 metrin juoksu on pisin juoksumatka, joka luokitellaan pikajuoksuksi. Olympialaisissa 400 metrin juoksu on ollut vuodesta 1900.

400 metrin juoksua pidetään erittäin vaativana juoksumatkana, sillä ihminen kykenee juoksemaan täyttä vauhtia vain 30–35 sekuntia, kunnes lihakset menettävät suurimman osan energiastaan. Ennen luultiin, että väsymyksen aiheuttaa maitohappo, mutta uusimpien tutkimusten mukaan maitohappo pyrkiikin auttamaan lihaksia ja korjaaman juoksun aiheuttamat pienrepeämät.[1]

Kuuluisia juoksijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

400 metrin juoksun tunnetuin urheilija on uransa jo lopettanut moninkertainen arvokisamitalisti ja voimassa olevan maailmanennätyksen (43,18) juossut Michael Johnson. Johnson on ainoa kahteen matkan olympiakultaan pystynyt miesjuoksija. Hänen lisäkseen tunnettuja 400 metrillä menestyneitä ovat muun muassa kuubalainen Alberto Juantorena, skotti Eric Liddell ja vuoden 1968 olympiavoittaja Lee Evans (Yhdysvallat). Juantorena oli ensimmäinen, joka voitti olympialaisissa sekä 400:n että 800 metrin juoksun, jos Ateenan 1906 välikisoja ei lasketa mukaan. Juantorena lopetti arvokisoissa kilpailemisen vuoden 1983 yleisurheilun MM-kilpailuihin.

Naisjuoksijoista menestynein on Ranskan Marie-José Perec. Hän oli ensimmäinen juoksija, joka onnistui voittamaan matkan olympialaisissa kahdesti. Perec on myös 400 metrin maailmanmestari. DDR:ää edustanut Marita Koch on matkan maailmanennätysnainen. Koch voitti myös 400 metrillä olympiakultaa Moskovassa 1980 ja on matkan kolminkertainen Euroopan mestari.

Suomalaisia juoksijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisista 400 metrin juoksijoista menestyneimpiä ovat Erik ”Erkka” Wilén, Voitto Hellstén, Riitta Salin ja Markku Kukkoaho. Kukkoahon Münchenin olympialaisissa vuonna 1972 juoksema SE-aika 45,49 on vieläkin voimassa.

Ennätyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.