Pierre de Coubertin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pierre de Coubertin
Pierre de Coubertin Anefo2.jpg
Kansainvälisen olympiakomitean 2. puheenjohtaja
1896–1925
Edeltäjä Demetrius Vikelas
Seuraaja Henri de Baillet-Latour
Tiedot
Syntynyt 1. tammikuuta 1863
Ranskan lippu Pariisi,Ranska
Kuollut 2. syyskuuta 1937 (74 vuotta)
Sveitsin lippu Geneve,Sveitsi
Ammatti pedagogi, historioitsija
Arvonimet paroni
Allekirjoitus Pierre de Coubertin (Signature).svg

Paroni Pierre de Coubertin (syntyjään Pierre de Frédy, s. 1. tammikuuta 1863, Pariisi2. syyskuuta 1937, Geneve) oli ranskalainen pedagogi ja historioitsija, mutta parhaiten hänet tunnetaan nykyaikaisten olympialaisten perustajana.

De Coubertin organisoi 23. kesäkuuta 1894 kansainvälisen konferenssin Sorbonnessa, Pariisissa. Hän ehdotti antiikin olympialaisten uudelleen järjestämistä. Tämä johti Kansainvälisen Olympiakomitean perustamiseen. De Coubertinista tuli sen pääsihteeri. Päätettiin myös, että ensimmäiset nykyaikaiset olympiakisat pidetään vuonna 1896 Ateenassa, Kreikassa ja että ne järjestetään joka neljäs vuosi. Näistä kisoista tuli menestys, ja de Coubertinista tuli KOK:n puheenjohtaja kreikkalaisen Demetrius Vikelasin väistyttyä syrjään kotimaassaan järjestettyjen kisojen jälkeen.

Vaikka ensimmäiset kisat menestyivät, seuraavat kisat vuonna 1900 Pariisissa (de Coubertinin kotikaupungissa) ja vuonna 1904 St. Louisissa järjestettiin maailmannäyttelyiden yhteydessä, eivätkä ne muun ohjelman seassa herättäneet juurikaan kiinnostusta. Coubertin kommentoi ylipäätään maailmannäyttelyinstituutiota sangen kriittisesti: hän syytti sitä viihteellistymisestä ja katsoi, että olympialaisten tapainen urheilullinen kilvoittelu ajaisi rauhanaatetta paremmin kuin teollinen kilpailu ja vertailu näyttelyissä. Sen lisäksi hän piti näyttelyissä pidettyjen tiedekonferenssien arvoa keskinkertaisina, koska tiedemiehet olivat näyttelyissä liiaksi lomatunnelmissa keskittyäkseen tieteen tekemiseen. Coubertin kuitenkin myönsi konferenssien olevan hyviä kontaktienluomispaikkoja ja lisäksi hän kiitteli vuoden 1893 Chicagon maailmannäyttelyä siitä, että vaikka sielläkin oli viihteellistyminen voimakasta, oli viihde erillisellä Midwayn alueella, kun taas vakavampi puoli oli White Cityssä.[1]

De Coubertin osallistui itse vuoden 1912 olympialaisiin taidelajeissa. Hänen runonsa Oodi urheilulle voitti kultamitalin. De Coubertin käytti kuitenkin salanimeä, ja teoksen kirjoittajiksi mainittiin saksalaiset Georges Hohrod ja Martin Eschbach.[2]

Pierre de Coubertin väistyi KOK:n johdosta ja olympiakomitean jäsenyydestä Pariisin 1924 kisojen jälkeen vuonna 1925[3], mutta toimi järjestön kunniapuheenjohtajana kuolemaansa asti. De Coubertin on haudattu Lausanneen, mutta hänen sydämensä on haudattu erilleen monumenttiin vanhan Olympian raunioiden lähelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taina Syrjämaa 2007: Edistyksen luvattu maailma. Edistysusko maailmannäyttelyissä 1851-1915. Suomalaisen kirjallisuuden seura.
  2. http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/de/pierre-baron-de-coubertin-1.html
  3. Virtamo, Keijo (toim.): Fokus-Urheilu 2, s. 117. Otava, 1970.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pierre de Coubertin.