FIE

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FIE:n logo

Kansainvälinen miekkailuliitto (ransk. Fédération Internationale d'Escrime, FIE) on olympiamiekkailun kansainvälinen lajiliitto. Sen nykyinen päämaja sijaitsee Lausannessa Sveitsissä, ja siihen kuuluu 117 kansallista lajiliittoa, jotka edustavat miekkailua kansallisissa olympiakomiteoissa.[1] Suomesta FIE:n jäsenenä on Suomen Miekkailuliitto.

Urheilumiekkailu alkoi varsinaisesti ensimmäisistä moderneista olympialaisista Ateenassa vuonna 1896, ja laji on yksi neljästä kaikissa olympialaisissa mukana olleesta lajista. Myös nykyolympialaisten isä paroni Pierre de Coubertin harrasti miekkailua. Urheilumiekkailun ensimmäiset vuodet olivat riitaisia ja sekavia eri maiden, erityisesti Ranskan ja Italian, miekkailukoulujen erojen vuoksi. Tilanne selkeytyi, kun FIE perustettiin Pariisissa 29. lokakuuta 1913. FIE:n tehtävänä on valvoa urheilumiekkailua ja huolehtia lajin säännöistä erityisesti kansainvälisten kilpailujen osalta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The FIE today FIE. Viitattu 8.4.2008. (englanniksi)
  2. Gérard Six: Fencing History - Brief history of a technique, of a science, an art, a sport and (or) a method of education FIE. Viitattu 23.1.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.