FIE

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
FIE:n logo

Kansainvälinen miekkailuliitto (ransk. Fédération Internationale d'Escrime, FIE) on olympiamiekkailun kansainvälinen lajiliitto. Sen nykyinen päämaja sijaitsee Lausannessa, Sveitsissä ja siihen kuuluu 117 kansallista lajiliittoa, jotka edustavat miekkailua kansallisissa olympiakomiteoissa.[1] Suomesta FIE:n jäsenenä on Suomen Miekkailuliitto.

Urheilumiekkailu alkoi varsinaisesti ensimmäisistä moderneista olympialaisista Ateenassa vuonna 1896 ja laji on yksi neljästä jokaisessa olympialaisessa mukana olleesta lajista. Myös paroni Pierre de Coubertin, modernien olympialaisten isä, harrasti miekkailua. Urheilumiekkailun ensimmäiset vuodet olivat riitaisia ja sekavia johtuen eri maiden, erityisesti Ranskan ja Italian, miekkailukoulujen eroista. Tilanne selkeytyi kun FIE perustettiin 29. lokakuuta vuonna 1913 Pariisissa. FIE:n tehtävänä on valvoa urheilumiekkailua ja huolehtia lajin säännöistä erityisesti kansainvälisten kilpailujen osalta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The FIE today FIE. Viitattu 8.4. 2008. (englanniksi)
  2. Gérard Six: Fencing History - Brief history of a technique, of a science, an art, a sport and (or) a method of education FIE. Viitattu 23.1. 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.