Oettinger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oettinger Performance GmbH on saksalainen Hessenin osavaltion Friedrichsdorfissa päämajaansa pitävä, lähinnä VAG-konsernin autojen ominaisuuksien kehittämiseen erikoistunut yritys, eräs lajinsa pioneereista.

Diplomi-insinööri Gerhard Oettinger (1920-1997) oli opiskellut moottoritekniikkaa Frankfurt (Main):issa ja palvellut toisen maailmansodan aikana Daimler-Benzin lentomoottorituotannossa. Hän perusti nimeään kantavan insinööritoimiston vuonna 1946. Jo vuonna 1947 se kokeili paranneltuja vaihteistorattaita VW Kuplassa moottoriurheilun parissa. Vuonna 1951 yhtiö valmisti Porschen 356A 1,1:n esimerkin mukaisen kahdella kaasuttimella ja esilämmitettävillä imusarjoilla varustetun moottorin VW Kuplaan. Moottori tuotti 36 hv, nosti Kuplan huippunopeuden yli 120 km/h, ja loi peruskiven yhtiön menestykselle. Samana vuonna yhtiö otti myös käyttöön OKRASA-nimen (Oettinger Kraftfahrtechnische Spezial Anstalt), mikä viittaa leikkisästi silloisen aikakauden hyvin tunnettuun, mieskuntoa kohottaneeseen "Okasa"-rohtoon [1].

Yhtiö kehittyi ripeästi, alkaen tuottaa itsenäisesti valuosia vuonna 1953 (sylinterikannet kaksoisimukanavilla) ja pidemmän iskun tuottavia kampiakseleita vuonna 1955. Näillä avuin 1,3 tai 1,4 litran iskutilavuuteen kasvatettu VW Kuplan moottori saatiin tuottamaan jo 50-70 hv, millä OKRASA-Kupla saavutti ällistyneiden katseiden saattelemana jo lähes Porsche 356:n suorituskyvyn [2]. Vuonna 1955 aloitettiin OKRASA-viritysosien myynti Yhdysvalloissa.

Vuosi 1956 toi mukanaan 1953 esiteltyjen kaksoiskanavaisten sylinterikansien ja kahden Solex 32PBIC-kaasuttimen (ilman esilämmitystä) yhdistelmän, sekä puristuksen noston 6,6:sta 7:1een. Syntyi "Okrasa TS"-moottori. Moottorisarjaa kehitettiin 1960-luvulla kasvattamalla sen iskua vastapainoin varustetulla erikoiskampiakselilla, jolloin syntyi "TSV"-moottorisarja. Tämän moottorisarjan kehittäminen jatkui aina 1980-luvun alkuun asti. Monia Oettinger-moottorien piirteitä käytettiin sittemmin Volkswagenin sarjatuotantomoottoreissa.

Tiivis yhteistyö Volkswagen AG:n kanssa alkoi vuonna 1963, ja vuodesta 1974 lähtien asiakas saattoi Saksassa tilata Oettinger-viritetyn uuden autonsa suoraan VW-piirimyyjältään. Monessa muussakin maassa Oettingerin ja maahantuojan yhteistyö oli ollut tiivistä jo 1960-kuvulta asti ja yhteistyömaiden luettelo kasvaa edelleen. Oettinger tunnetaan ennen kaikkea Volkswagenin virittäjänä, mutta tarjonta käsittää myös Audin, Seatin ja Škodan malleja näiden valmistajien siirryttyä VAG-konsernin piiriin. Lisäksi yhtiö on kehittänyt tuotteitaan muun muassa tiettyihin Mercedes-Benzin ja Volvon malleihin. Yksityiskohtaisempaa tietoa löytyy alla olevista norjalaisen ArtRacing:in erinomaisista englanninkielisistä historiikeista.

Friedrichsdorfin uusi tehdas vihittiin käyttöön vuonna 1987, ja se sijaitsee E451- eli A5-moottoritien varressa noin 20 km Frankfurt(Main):in pohjoispuolella. Vuonna 1988 Oettingerin yhtiöryhmään kuului OKRASAn ja valimo MOTOGEMAn lisäksi muun muassa VAG-piiriedustus Frankfurt am Mainissa, rakennus- ja kiinteistöyhtiöitä, osuus LÖBBECKE-pankissa sekä hotelli kuulun Nürburgringin varressa. Pelkästään OKRASA työllisti 120 henkilöä.

Suomalaisittain kiinnostava on Tallinnaan 1988 perustettu ESTTEC-yhteisyritys, jossa Oettingerillä oli 49% vähemmistöomistus, ja joka alkoi virittää Ladan moottoreita Eestin neuvostotasavallassa. Sijoittuminen Viroon selittynee osin sillä, että Gerhard Oettingerin isä oli 1920-luvulla ollut avaamassa Eestin nahkateollisuuden vientiä maailmalle. Oettingerin vävy Gert Scholl oli ottanut vastuun yhtiön teknisestä kehityksestä ja Friedrichsdorfin tehdas oli loppuvuonna 1988 nostanut Lada-koemoottorin tehon jo 128 hevosvoimaan [3]. Esttec-moottorien käyttäminen sallittiin suomalaisessa Formula 4-kilpaluokassa kaudelle 1990. Yhteisyrityksen myöhemmästä kohtalosta ei toistaiseksi ole löytynyt luotettavaa tietoa mutta se lienee jäänyt uudelleenjärjestelyjen 1990-1991 uhriksi.

Perustaja DI Gerhard Oettinger erosi yhtiöstään vuonna 1990, ja seuraavana vuonna MBO-kaupalla uudet osakkaat löytänyt yhtiö muutti nimensä nykyiseen muotoon. Gerhard Oettinger kuoli vuonna 1997.

Oettingerin moottoreiden kehitystyö tapahtuu yhtiön omissa laitoksissa, ja sen tuotteet ovat usein ennakoineet Volkswagenin myöhempää sarjatuotantoa, tai se on saanut kehitettäväkseen projekteja joiden tuotantomäärät olisivat jääneet suuryhtiön kannalta liian pieniksi. Tyypillistä Oettingerin moottoreille on kasvanut iskutilavuus ja varta vasten valmistettu taottu kampiakseli. Moottoreiden virittämisen ohella Oettingerin tuotevalikoimaan kuuluu ajo-ominaisuuksia parantavia alustasarjoja sekä ehostusta auton ulkonäköön tuovia korisarjoja.

Gerhard Oettinger: Hub ist meine Devise, das bringt Drehmoment (suom. Iskunpituus on välineeni, se tuo vääntöä) ja Hubraum ist durch nichts zu ersetzen - außer noch mehr Hubraum (suom. Iskutilavuus ei ole millään korvattavissa - paitsi vielä suuremmalla iskutilavuudella).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oettinger History, osa "Oettinger und Okrasa - ein Leben Für die Leistung Oettinger Sportsystems GmbH. Viitattu 24.11.2016. (saksaksi)
  2. Motor-Klassik 8/1989
  3. Manager magazin 9/1988

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]