Volkswagen Gol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volkswagen Gol.

Volkswagen Gol on Volkswagenin Brasiliassa tehty perheautomallisarja. Sitä saa 3- tai 5-ovisena viistoperäisenä pikkuautona, mutta tarjolla on myös sedanversio Voyage, farmariversio Parati ja pieni avolava-autoversio Saveiro. Gol on useana vuotena ollut Brasilian myydyin auto, ja muuallakin Etelä-Amerikassa se on menestynyt melko hyvin. Brasilian lisäksi Golia on tehnyt myös Shanghai-Volkswagen Kiinassa.

Gol G1 (1980–1994)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Volkswagen Gol I
Volkswagen Parati

Gol tuotiin markkinoille korvaamaan vanhentunut Volkswagen Brasilia, joka puolestaan oli aiemmin korvannut "Kuplan" Brasilian markkinoilla. Latinalaisen Amerikan markkinoille suunnitellun Golin ilmajäähdytteinen Kuplasta periytyvä boxermoottori oli sijoitettu eteen. 1980-luvun puolivälissä moottori korvattiin VW Passatista peräisen olevalla vesijäähdytteisellä koneella. Ensimmäinen sukupolvi kävi läpi kaksi kevyttä kasvojen kohotusta vuosina 1987 ja 1989. Vuoden 1988 Gol GTi oli ensimmäinen Brasiliassa valmistettu polttoaineen ruiskutuksella varustettu auto. Korimalleina olivat 4-ovinen sedan, 3-ovinen viistoperä, 2-ovinen coupé sekä 3-ovinen farmari (Parati).

Volkswagen Gol (2007).

Gol G2-G4 (1994-2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen sukupolven Gol tuli markkinoille syyskuussa 1994 kilpailemaan äskettäin esitellyn Chevrolet Corsan kanssa. Toisen sukupolven malli oli hyvin erinäköinen kuin edellinen vuodelta 1980. Gol II:n lempinimeksi on tullut "Gol Bolinha" (käännettynä "pyöristetty Gol")lähde?. Toisen sukupolven Gol tehtiin samalle pohjalevylle kuin edellinen eli BX-pohjalevylle. Tämän mallin ongelmia olivat muoviosien laatu, ja Argentiinassa valmistetuissa versioissa on ollut symmetriavikoja, esimerkkinä jotkut kuljettavat sanovat, että kuljettajan istuin ei ole samassa linjassa ohjauspyörän kanssa, vaan hieman "sijoiltaan" vasemmalla. Korimalleina olivat 3- tai 5-ovinen viistoperä, 3- tai 5-ovinen farmari (Parati) sekä 2-ovinen avolava (Saveiro). Mallia tehtiin Brasiliassa, Kiinassa, Iranissa ja Argentiinassa. Venäjällä myytiin vuonna 2005 lyhyen aikaa Golia Pointer-nimisenä, mutta myynti lopetettiin kysynnän vähäisyyden vuoksi. Pointer-nimisenä sitä myydään myös Meksikossa ja Egyptissä.

Toisen sukupolven Gol sai kaksi kasvojenkohotusta (joista sukupolvinimet G3 ja G4), ja mukana oli myös moottorin päivityksiä. Ensimmäinen tehtiin vuonna 1999, toinen 2005.

Gol G5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen sukupolven Volkswagen Gol
Volkswagen Voyage, tosin kuvassa Gol-nimisenä, sillä Voyagea ei myydä samalla nimellä kaikkialla.
Viidennen sukupolven Volkswagen Saveiro.
Sedan-korinen Volkswagen Gol.

Viidennen sukupolven Gol julkaistiin Brasiliassa 29. kesäkuuta 2008. Enää Golia ei rakennettu BX-pohjalevylle, vaan sillä on sama Volkswagenin PQ24-pohjalevy kuin Foxilla ja Pololla. Ensimmäisenä julkaistiin 5-ovinen viistoperä, moottorivaihtoehtoina 1,0:n tai 1,6:en litran Flex-moottorit. Kolmannen sukupolven Golin pituus on 3,90 m, leveys on 1,66 m, korkeus 1,45 m, akseliväli 2,47 m ja tavaratilan tilavuus on 285 litraa.

Volkswagenin VHT-teknologia otettiin käyttöön kolmannen sukupolven Gol-perheessä. Uusi tekniikka antaa mahdollisuuden Flex-moottorille saada aikaan korkea vääntömomentti alemmilla kierroksilla, jolloin moottori tuottaa korkeamman vääntömomentin ja enemmän hevosvoimia etanoli polttoaineena.

Voyage G5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2008 Volkswagen esitteli sedanversion viidennen sukupolven Golista, jonka nimeksi tuli Voyage. Voyageen saa samat moottorit kuin viistoperäiseenkin Goliin. Vakiona on saatavana ABS-jarrut ja kahdet etu- ja sivuturvatyynyt. Voyagen tavaritilan tilavuus on 480 litraa.

Saveiro G5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2009 VW Brasilia esitteli viidennen sukupolven Saveiron. Uusi Saveiro on saatavana kahdella ohjaamopituudella ja ne jakavat saman akselivälin, joka on 152 mm pidempi kuin Golin ja Voyagen akseliväli. Vain moottorit ovat samaa luokkaa. Saveiron kantavuus on lyhyellä ohjaamolla 715 kg ja pidemmällä 700 kg.

Volkswagen Gol Pohjois-Amerikassa 1987-1993[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4-ovinen Volkswagen Fox
2-ovinen Volkswagen Fox Coupé

Volkswagen do Brasil valmisti Brasiliassa Pohjois-Amerikan markkinoille sinne sovellettuja versioita ensimmäisen sukupolven Golista. Siitä tuli uusi hinnat alkaen-malli sikäläisillä markkinoilla, ja Golia myytiin Pohjois-Amerikassa nimellä Volkswagen Fox. Tarjolla olivat kaksi- (coupé) ja nelioviset sedanit. Moottorivalikoimaan kuului ainoastaan 1,8 litran bensiinimoottori, joka tuottaa 81 hevosvoimaa (60 kW). Lisäksi saatavilla oli monia eri tavalla varustettuja versioita, joiden nimet olivat Fox, GL, GTS, GLS, GL Sport, Polo sekä Wolfsburg Edition. Näiden erikoisvarusteltujen versioiden valikoimiin kuuluivat muun muassa ilmastointi, viisinopeuksinen manuaalivaihteisto sekä metalliväri. Automaattivaihteistoa ei ollut saatavilla. Kattoon oli saatavissa karttavalo, ja myös hansikaslokeroon ja tavaratilaan sai vaihtoehtoisesti valot. Pohjoisamerikkalainen Gol sai faceliftin vuonna 1991, jolloin vaihtuivat ajovalot, vilkut, pölykapselit sekä hinauskoukkujen määrä väheni neljästä kahteen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]