Koordinaatit: 47°3′N, 8°18′E

Luzern

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luzern
Lucerne, Lucerna
Reussjoki virtaa Luzernin läpi
Reussjoki virtaa Luzernin läpi
Vaakuna
Vaakuna

Luzern

Koordinaatit: 47°3′N, 8°18′E

Valtio Sveitsi
Kantoni Luzern
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 29,06 km²
Korkeus 436 m
Väkiluku (2010) 76 702
 – Tiheys 2 639 as./km²

Luzern (ransk. Lucerne, ital. Lucerna) on samannimisen kantonin pääkaupunki Sveitsissä. 1. tammikuuta 2010 kaupungissa oli 76 702 asukasta[1]. Luzern on tunnettu matkailukaupunki, liikenneristeys ja suosittu kongressikeskus. Kaupungissa on merkittävää metalliteollisuutta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luzern sijaitsee Keski-Sveitsissä Vierwaldstätterseen luoteisrannalla, lähellä Pilatusvuorta. Kaupunki sijaitsee 436 metrin korkeudella merenpinnasta ja sen alueen pinta-ala on 24,15 neliökilometriä.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luzernin ehkä tunnetuin maamerkki on Euroopan vanhin puusilta Kapellbrücke vuodelta 1333. Sveitsin suosituin museo, Sveitsin liikennemuseo (saks. Verkehrshaus der Schweiz), sijaitsee Luzernissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luzern oli alun perin kalastuskylä, joka kasvoi kaupungiksi, kun St. Leodegarin benediktiiniluostari perustettiin noin vuonna 750. Noihin aikoihin myös Luzernin latinankielinen nimi Luceria mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran.

1200-luvulla kaupungista tuli tärkeä kauppakeskus tavaran kuljettamisessa Alppien yli, kun Gotthardin solan kulkuväylä avattiin. Oltuaan Habsburg-suvun vallassa vuodesta 1291 Luzern liittyi Sveitsin vanhaan valaliittoon vuonna 1332. Vastauskonpuhdistuksen aikana kaupunki oli katolilaisten linnoitus ja jesuiittojen tukikohta heidän yrityksissään taistella reformoituja vastaan.

Vuonna 1601 maanjäristys ja tsunami tuhosivat suuren osan kaupunkia ja tappoivat paljon ihmisiä. Luzern oli myös talonpoikaiskapinan keskus vuonna 1653 kaupungin aatelisvaltaa vastaan. Napoleonin sotaretkien aikaan Luzern oli vähän aikaa Helvetian tasavallan pääkaupunki vuosina 1798–1803. Vuonna 1841 Luzern erosi Sveitsin valaliitosta, mikä johti Sonderbundin sotaan vuonna 1847. Luzernin sallittiin palata takaisin valaliittoon vuonna 1848.

Luzernissa on kallionkoloon sijoitettuna Bertel Thorvaldsenin luoma Ranskan suuren vallankumouksen alkuvaiheessa Tuileries-palatsissa kuningasta puolustaneiden, jakobiinien hyökkäyksessä kaatuneiden sekä antautumisen jälkeen murhattujen luzernilaisten sveitsiläiskaartilaisten muistomerkki Kuoleva leijona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]