Bertel Thorvaldsen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poniatowskin ratsastajapatsas Varsovassa

Bertel Thorvaldsen (19. marraskuuta 1770 Kööpenhamina24. maaliskuuta 1844 Kööpenhamina) oli huomattava tanskalainen uusklassista suuntaa edustanut kuvanveistäjä. Hänen isänsä oli muuttanut Islannista, mutta hän itse syntyi Kööpenhaminassa.[1] Hän ei mennyt naimisiin, mutta hänellä oli julkisesti tunnustettu tytär, jolle hän jätti omaisuutensa.

Bertel Thorvaldsenin taiteelliset taipumukset havaittiin jo lapsena, ja hän pääsi 11-vuotiaana Tanskan kuninkaalliseen taideakatemiaan. Hän sai pienen ja suuren hopeamitalin sekä kultamitalin ansioistaan.

Hän teki opintomatkan Roomaan ja pistäytyi myös Maltalla. Hän sai vaikutteita italialaisista uusklassisista taiteilijoista, ja häntä on verrattu Antonio Canovaan, joskin häntä pidetään tyyliltään kreikkalaisempana.

Kotimaassa hänen päätyönsä on Vor Frue Kirke, jossa hän vastasi Kristuksen ja kahdentoista apostolin veistoksista kirkon sisätiloihin, kun kirkko jälleenrakennettiin sen tultua brittien pommittamaksi Napoleonin sotien aikoihin 1807.

Hän veisti myös muotokuvat marsalkka Józef Antoni Poniatowskista sekä Nikolaus Kopernikuksesta. Nämä sijaitsevat Varsovassa.

Kööpenhaminassa on myös hänen nimikkomuseonsa, joka avattiin jo 1848.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bertel Thorvaldsen Encyclopedia Britannica. Viitattu 27.7.2014.
  2. About Thorvaldsen and the Museum Thorvaldsen Museum. Viitattu 27.7.2014.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bertel Thorvaldsen.