Brömsebron rauha

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brömsebron rauhansopimuksen alueluovutukset. Ruotsin pysyvästi saamat alueet keltaisella, 30 vuodeksi saatu Halland punaisella.

Brömsebron rauha solmittiin 13. elokuuta 1645. Se lopetti vuonna 1643 alkaneen sodan Ruotsin ja Tanska-Norjan välillä. Rauhanneuvottelut aloitettiin Ranskan aloitteesta, kun se lähetti tammikuussa 1644 diplomaatti Gaspard Coignet de la Thuillerien hoitamaan asiaa. 25. joulukuuta hän sai Ruotsin ja Tanska-Norjan allekirjoittamaan sopimuksen rauhanneuvottelujen aloittamisesta Brömsebrossa helmikuussa 1645.

Neuvotteluissa Ruotsia edusti Axel Oxenstierna ja Tanskaa Corfitz Ulfeldt.

Ensimmäinen neuvottelu pidettiin 8. helmikuuta 1645 rajakivellä pienellä saarella Brömsebrossa. Siitä eteenpäin rauhanneuvottelut etenivät niin, että de la Thuillerie matkusti ruotsalaisten ja ranskalaisten tukikohtien välillä. 13. syyskuuta osapuolet tapasivat uudelleen rajakivellä vaihtaakseen kuninkaiden hyväksymät ja allekirjoittamat rauhansopimukset.

Ruotsin sotamenestys tuki tiukkoja rauhanehtoja. Rauhanehtoihin sisältyi, että Tanska-Norja luovutti Jämtlandin, Härjedalenin, Gotlannin ja Saarenmaan Ruotsille. Ruotsi sai myös Hallandin 30 vuodeksi ja tullivapauden Juutinraumassa.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.