Doggerland

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Doggerland sijaitsi jääkaudella nykyisen Pohjanmeren paikalla.
Doggerlandin eri vaiheet.
Vasemmalla nykyisen Doggermatalikon kohta. Keskellä Doggerlandin ja Pohjanmeren rantaviivojen kehitys aikavälillä 16 000 eea.–5500 eaa. Oikealla mannerjäätikön suurin laajuus noin 20 000 eaa.

Doggerland ("Doggermaa") oli jääkaudella ja jonkun aikaa sen jälkeenkin Pohjanmerellä sijainnut maa-alue, joka peittyi mannerjäätiköiden sulamisvesien alle noin 5200 eaa. Tämä kadonnut maa-alue on saanut nimensä Doggermatalikosta.[1] Ainakin osa Doggerlandista oli jäätöntä viime jääkauden kylmimpänä aikanakin.[2]

Doggerlandin kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 18 000 vuotta sitten Doggerland oli laaja alue, jossa oli pitkiä jokia.lähde? Käytännössä koko Pohjanmeri oli Doggerlandia, lukuun ottamatta esimerkiksi Norjan hautaa.[3] Doggerland kattoi Englannin kanaalin ja ulottui Orkneysaarille ja Shetlandsaarille asti. Pohjoinen Britannia ja Norja olivat jäässä. Ei tiedetä, oliko Doggerlandin pohjoisosa tuolloin mannerjään alla. Vedenpinta oli noin 100 metriä nykyistä alempana noin 18 000 vuotta sitten.

Kun jääkausi päättyi, jää suli nopeasti ja vedenpinta nousi Doggerlandissa. Toisaalta jääkauden huippukaudella ehkä autio Doggerland asutettiin luultavasti viimeistään noin 15 000–14 000 vuotta sitten. Asuttajat olivat kivikautisia metsästäjä-kalastajia, jotka lienevät eläneet vuodenkierron mukaan. Noin 10 000 vuotta sitten Englannin kanaali oli yhä kuivaa maata, samoin kuin nykyinen Doggermatalikko yhteydessä Eurooppaan.

9 000 vuotta sitten vedenpinnan nousu oli erottanut nykyisen Doggermatalikon omaksi saarekseen. Noin 8 200 vuotta sitten Agassiz-jääjärven nopea tyhjeneminen nosti merenpintaa noin 60 senttimetriä, mikä luultavasti hävitti kutistuneen Doggerlandin rippeen. Samoihin aikoihin Norjan rannikolla tapahtui valtava Storeggan maanvyöry, joka nosti nykyisen Doggermatalikon alueelle ulottuneen hyökyaallon.[4] Kaivausten perusteella ei tiedetä esimerkiksi, miten Doggerlandin viimeisille asukkaille kävi. He saattoivat hukkua Doggerlandin kanssa tai muuttaa kanooteilla tai lautoilla pois. Esimerkiksi Englannin, Saksan ja Tanskan mesoliittisissa kulttuureissa uskotaan olleen samaa kuin Doggerlandin kulttuurissa.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Storegga slides Encyclopedia Britannica
  2. Tage Nilsson: The Pleistocene. 1983, s. 242.
  3. National Geographic Suomi 2012, Numero 12, natgeo.fi. Artikkeli s. 26-37 "Pohjanmeren Atlantis", Laura Spinney, s 31
  4. National Geographic Suomi 12/2012, s. 37.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Spinney L: Doggerland National Geographic. Viitattu 1.2.2013. (englanniksi)