Volkswagen Polo III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volkswagen Polo III
VW Polo front 20090329.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Argentiina
 Espanja
 Saksa
Valmistaja Volkswagen
Konserni Volkswagen Group
Valmistusvuodet 1994–2001
Muut nimet Volkswagen Derby
Korimalli 3-ovinen hatchback
4-ovinen sedan
5-ovinen hatchback
5-ovinen farmari
Luokka B-segmentti
Edeltäjä Volkswagen Polo II
Seuraaja Volkswagen Polo IV
Teknisesti samankaltaisia SEAT Arosa
SEAT Córdoba (Typ 6K)
SEAT Ibiza (Typ 6K)
SEAT Inca
Volkswagen Caddy (Typ 9K)
Volkswagen Golf III
Volkswagen Lupo
Volkswagen Vento
Tekniset tiedot
Pohjalevy Volkswagen Group A03
Moottori R4
Iskutilavuus 1,0–1,9 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
4-vaihteinen automaatti

Volkswagen Polo III (Typ 6N) on Volkswagenin Polo-mallin kolmas sukupolvi, jota valmistettiin vuosina 1994–2001. Kolmas sukupolvi oli ensimmäinen Polo, jonka sai kolmiovisen ohella myös viisiovisena korimallina.[1]

Volkswagen Polo (1994–2001)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen sukupolven Volkswagen Polo tuli markkinoille vuonna 1994. Auto oli kokonaan uudistettu malli, mutta moottorit olivat peräisin edeltäneestä sukupolvesta.[2] Polo perustui Golfin lyhennetylle alustalle, kuten myös sisarmallinsa SEAT Ibiza. Useat osat olivat vaihtokelpoisia näiden mallien kesken, mutta yksikään ulkopuolen koripaneeli ei ollut Polossa sama kuin Ibizassa. Mallit kuitenkin jakoivat keskenään kojelaudan.

Viisiovinen Volkswagen Polo III.

Uudesta Polosta pyrittiin tekemään edeltäjäänsä mukavampi, käytännöllisempi ja turvallisempi auto. Se olikin aikansa suunnannäyttäjä ja toi pienten autojen luokkaan aiemmin vain suuremmissa malleissa nähtyjä varusteita ja teknisiä ratkaisuja. Uusia turvallisuusvarusteita olivat ovien sivutörmäyspalkit, turvavöiden esikiristimet sekä alkuvaiheessa lisävarusteiset kuljettajan ja etumatkustajan turvatyynyt.[2] Turvallisuudessa Polo olikin luokkansa kärkitasolla, mistä osoituksena oli kolmen tähden tulos vuoden 1997 Euro NCAP -kolaritestissä.[3] Yhtä hyvään tulokseen samassa kokoluokassa ylsi ainoastaan Ford Fiesta.[4]

Volkswagen Polo Classic
Volkswagen Polo Variant

Vuonna 1995 esiteltiin uusina korimalleina neliovinen sedan (Classic) ja viisiovinen farmari (Variant). Nämä olivat uudelleennimettyjä SEAT Córdobia eli Ibizan sedan- ja farmarimalleja, joten koripaneelitkin poikkesivat hatchback-Poloista. Ne myös valmistettiin SEATin tuotantolinjalla Espanjassa. Sedania myytiin Meksikossa nimellä Volkswagen Derby vuoteen 2008 saakka.

Polo koki loppuvuonna 1999 kasvojenkohotuksen, jossa Volkswagenin mukaan uusittiin 70 prosenttia auton komponenteista. Ajovaloumpiot ja puskurit olivat uudenmalliset ja sisusta uudistettiin täydellisesti. Sedan ja farmari saivat hatchbackien tavoin uuden sisustan, mutta eivät täydellistä ulkopuolista uudistumista.

Uudistettu Polo ylsi neljään tähteen Euro NCAP -kolaritestissä vuonna 2000.[5]

Facelift-mallin Volkswagen Polo III.
Volkswagen Polo III GTI

Vuonna 2000 markkinoille tuli urheilullinen Polo GTI, jossa oli 16-venttiilinen 1,6-litrainen (125 hv) bensiinimoottori muuttuvalla venttiilien ajoituksella. GTI erosi perusmalleista erilaisilla puskureillaan, hunajakennosäleiköllään, sivuhelmoillaan ja 15 tuuman BBS-kevytmetallivanteilla. Vakiovarusteina oli muun muassa automaatti-ilmastointi, xenon-ajovalot, kuuden levyn CD-vaihtaja sekä nahkaverhoiltu ohjauspyörä ja vaihteenvalitsimen nuppi. Esittelyajankohtanaan GTI oli tehokkain koskaan valmistettu Polo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Volkswagen Polo Autotalli.com. Viitattu 13.2.2016.
  2. a b Der Polo III Planet-Polo: Die VW Polo Fanseite. 17.4.2004. Viitattu 12.2.2016. (saksaksi)
  3. Volkswagen Polo 1997 Euro NCAP. Viitattu 12.2.2016. (englanniksi)
  4. Ford Fiesta 1997 Euro NCAP. Viitattu 12.2.2016. (englanniksi)
  5. Volkswagen Polo 2000 Euro NCAP. Viitattu 24.3.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]