Lincoln Mark VIII

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lincoln Mark VIII
Valmistustiedot
Valmistaja Lincoln
Korimalli 2-ovinen coupé
Edeltäjä Lincoln Mark VII
Tekniset tiedot
Moottori V8
Iskutilavuus 4,6 l
Vaihteisto 4-vaihteinen automaatti

Lincoln Mark VIII on Ford Motor Companyn Lincoln-divisioonan vuosina 1993–1998 valmistama ylellinen coupé-tyyppinen henkilöauto. Mark-sarjan autojen mukaisesti sen takakontin luukku on muotoiltu pyöreäksi jäljitellen vanhoja autoja jossa tällä kohdalla oli vararengas pystyssä. Mark VIII:t valmistettiin Fordin Wixomin tehtaalla Michiganissa, ja malli perustuu Fordin FN10-alustaan.

Mark VIII oli saatavana kahtena mallina: perusmallina ja LSC-mallina. Vuonna 1995 LSC-malli sai 10 hevosvoimaa lisää tehoja perusmalliin verrattuna. LSC oli paremmin varusteltu, siinä oli kaksoispakoputket, parempi vaihdelaatikko ja erilaiset värivaihtoehdot kuin perusmallissa.

Facelift-mallin Lincoln Mark VIII.

Mark VIII oli ensimmäinen sarjavalmisteinen auto jossa oli HID-tyyppiset Xenon-ajovalot. Sitä oli saatavana myös kaarrevalojärjestelmällä varustettuna. Nämä valot kääntyvät kaarteessa ohjauskulman mukaan.

Mark VIII:n voimanlähteenä on 4,6-litrainen nelinokka-akselinen (32-venttiilinen) V8, jossa tehoa on 280 hevosvoimaa. Moottoriin sytytysjärjestelmä on siitä erikoinen, että siinä ei ole suurjännitejohtoja ollenkaan, vaan puolat ovat suoraan tulpissa kiinni. Voimansiirtona on nelivaihteinen automaattivaihteisto.

Ensimmäisen ja ainoan kasvojenkohotuksensa Mark VIII sai vuotta ennen tuotannon loppumista, vuonna 1997. Keula ja perä muuttuivat pyöreämmiksi, HID-ajovaloista tuli vakiovaruste ja peileihin tuli valot, jotka osoittavat maahan kun ovi avataan. Peileihin tuli myös LED-vilkut ja sisälle autoon tuli niin sanottu teatterivalaistus, joka auttaa pimeässä hallintalaitteiden käyttöä. Ennen tuotannon lopettamista Lincolnilta tuli kaksi erikoismallia, Spring Feature ja Collectors Edition. Mark VIII oli tähän mennessä viimeinen Mark-sarjan coupé-malli. Mark-nimeä käytettiin sen jälkeen Lincolnin mallistossa Lincoln Mark LT -mallissa, joka on ylellinen lava-auto.