Korimalli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Focuksen sedan-, farmari- ja hatchback-korimallit.

Korimalli on auton korin mallityyppi. Korimalleja on monia erilaisia ja ne määräävät esimerkiksi jalkatilan, mahdollisuuden lemmikkien kuljettamiseen, auton tavaratilan koon, polttoaineen kulutusmäärän ja rengasmelun.[1]

Henkilöautojen korimalleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cadillac Series 62 Convertibleavoauto
Porsche 911 Carreracoupé-mallinen urheiluauto
Opel Astra – malliesimerkki nykyaikaisesta hatchbackistä
Nissan Qashqai – Suomessakin suosittu crossover
Volkswagen Touran – farmaria isompi, mutta pakettiautoa pienempi tila-auto
Ford F-150 on yksi maailman myydyimmistä lava-autoista
Mercedes-Benz Sprinter on tunnettu pakettiauto
Jeepin valmistamat maastoautot ovat tulleet niin tunnetuiksi, että jeepistä on tullut puhekielessä synonyymi maastoautolle

Avoauto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auton korimalli, jossa on taittuva tai kokoonvetäytyvä katto. Tämä tehdään yleensä joustavasta kankaasta tai vinyylistä, mistä nimitys rättikatto. Cabrioletit, eli avoautot, ovat joitain poikkeuksia lukuun ottamatta kaksiovisia. Amerikanenglannissa avoautosta käytetään nimitystä convertible. Jos autossa on kangaskatto mutta kiinteät sivuseinät, kuten Citroën 2CV:ssä, termi on cabrio coach.

Coupé[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksiovinen matalakattoinen auton korimalli. Hardtop coupéssa ei ole B-pilareja.

Hatchback / liftback[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korimalli, jossa tavaratilan luukku ulottuu yleensä katon reunasta alas puskuriin ja takaikkuna on osa luukkua. Suomessa siitä on epävirallisesti auton muodosta riippuen käytetty nimiä viistoperä ja pystyperä. Liftback-termiä yleensä käytetään isommista autoista, jotka ovat periaatteessa korityypiltään hatchbackejä (viisiovisia), mutta kuitenkin muotoiluiltaan muistuttavat enemmän sedania. Saabin termi viisioviselle hatchbackille on combi coupé.

Sedan / porrasperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porrasperässä auton takaikkunan alaosan ja tavaratilan luukun välissä on ”porras” eikä luukkua ole saranoitu takaikkunan kanssa yhteen. Sedanit ovat kaksi- tai neliovisia, kun taas hatchbackit ovat kolmi- tai viisiovisia.

Farmari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auton kattoa on jatkettu perään saakka tavaratilan kasvattamiseksi. Korimallissa on monikäyttöiset sisätilat ja tavaratila saadaan vielä suuremmaksi takapenkin selkänojaa kääntämällä. Lähes poikkeuksetta viisiovisia.

Tila-auto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallista henkilöautoa tilavampi auto, joka on suunniteltu henkilöiden kuljettamiseen takaosassa. Tavara- ja henkilökuljetustilaa ei ole yleensä eroteltu.

Crossover / katumaasturi / SUV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajoneuvoja, jotka ovat varusteltu perinteisesti maastoautoista tutuilla ominaisuuksilla, mutta ovat kuitenkin suunniteltu käytettäväksi pääosin kaupungeissa ja tavallisilla autoteillä.

Pakettiauto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isompi yleensä umpinainen auto, jonka takaosa on suunniteltu ensisijaisesti tavaroiden kuljettamiseen. Tavaratila on usein erotettu hytistä, jossa on tilaa korkeintaan kolmelle hengelle. Pakettiauton takaosa voi olla myös henkilöiden kuljetusta varten, eikä tällöin ensimmäisen penkkirivin takana välttämättä ole väliseinää.

Minibussi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pakettiauton kaltainen umpiauto, joka on tarkoitetu henkilöiden kuljettamiseen. Tavaratila yleensä on erotettu matkustamosta. Penkkirivejä matkustamossa voi olla 2-5. Nimi tulee Volkswagen T1 Kleinbusista.

Lava-auto / avolava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavarankuljetukseen tarkoitettu yleensä erillisrunkoinen ajoneuvo, jossa ohjaamon takana on avonainen kuormatila.

Maastoauto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auto, joka on suunniteltu kulkemaan vaativissa tieolosuhteissa ja maastossa tieverkoston ulkopuolella.

Ruumisauto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruumisauto korityyppinä tarkoittaa farmariakin pidempää ja korkeampaa korimallia, joka on tarkoitettu sopimaan ruumisarkkujen kuljettamiseen.

Limusiini[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkä loisto- tai vuokra-auto, joka on perinteisesti väriltään musta tai valkoinen. Limusiinin rakenteelle tyypillistä on ohjaamon ja matkustamon erottaminen väliseinällä. Seinässä voi olla avattava ikkuna.

Landau[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Limusiinin kaltainen loisto- tai vuokra-auto, jossa ajajan tila on avonainen kun taas matkustamo umpinainen. Myös landaulette.

Phaeton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksiovinen avo- tai umpiauto, jossa tuulilasin A-pilarien ja takalasin välissä ei ole B-pilareja.

Roadster / Spyder[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksiovinen avoauto, jossa ei ole takapenkkejä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koeajolle.com: Auton korityypit - mitä eroja ja hyötyjä eri korimallit tarjoavat? Koeajolle.com. 1.3.2023. Viitattu 16.8.2023.