Katumaasturi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”SUV” ohjaa tänne. SUV on myös Suomen Urheiluveneliiton virallinen lyhenne. SuV tarkoittaa myös eduskunnan suurta valiokuntaa.
Ford Expedition, tyypillinen yhdysvaltalainen SUV-luokan auto.

Katumaasturi tarkoittaa maastoajo-ominaisuuksilla varusteltuja ajoneuvoja, jotka on kuitenkin suunniteltu käytettäväksi pääosin kaupungissa ja vilkasliikenteisillä teillä.

Termin merkitys on monitahoinen. Englanninkielisellä termillä SUV, joka tulee sanoista sport utility vehicle (tai aikaisemmin myös suburban vehicle), viitataan useisiin erilaisiin autotyyppeihin, joita voivat olla katumaasturit, maastoautot ja tila-autot. Englanninkielisessä terminologiassa on kuitenkin olemassa myös toinen katumaasturien alaluokka, Crossover Utility Vehicle (CUV), joka on risteytys katumaasturista ja tavallisesta henkilöautosta. Arkikielessä puhutaan myös kaupunki- tai citymaastureista, joilla tarkoitetaan pienen kokoluokan CUV-ajoneuvoja. Katumaasturit sen sijaan luokitellaan tavallisesti SUV-luokan ajoneuvoiksi.[1] Suomalaisessa mediassa katu- ja kaupunkimaasturit kuitenkin monesti sekoitetaan toisiinsa.[2][3]

USA:ssa katumaasturit nousivat suureen suosioon yhdessä lava-autojen (esimerkiksi Ford F150 ja Chevrolet Silverado) kanssa. Tämä johtui lähinnä siitä, että autojen verotusta muutettiin ja SUV:t laskettiin hyötyajoneuvoksi. Nykyisin miltei jokaisella automerkillä Yhdysvalloissa on tarjolla oma SUV-malli, isoimmilla monia. SUV:t tulivat muotiin myös Euroopassa. Vuoden 2005 lopulla öljyn hinnan noustessa reippaasti näiden autojen myynti Yhdysvalloissa on laskenut rajusti. Vuoden 2008 talouskriisin myötä kiinnostus niitä kohtaan on vähentynyt kaikkialla maailmassa.

Käyttötarkoitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkujaan termillä SUV tarkoitettiin maastoajoon tarkoitettuja suurikokoisia nelivetoisia autoja. SUV:illa on kuitenkin myös muita käyttötarkoituksia, kuten erilaisten perävaunujen hinaaminen (kuten asuntovaunu tai hevosvaunu) tai yli viiden hengen kuljettaminen. Suuren ihmisjoukon kuljettamiseen SUV:t sopivat huonommin kuin tila-autot. Suomen kielessä käytetty termi kaupunkimaasturi tai joskus myös katumaasturi vastaa crossover-SUV:tä, joka on henkilöautomainen tyypillisesti nelivedolla varustettu korkea auto. Nämä autot eivät ole varsinaiseen maastoajoon tarkoitettuja.

SUVit tulivat Yhdysvalloissa ja Kanadassa 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa useista syistä suosituiksi. Autonostajia houkuttelivat suuret sisätilat, suurempi korkeus ja koettu turvallisuus. Lisäksi useimmilla täysikokoisilla SUVeilla on perinteisiä autoja parempi vetokyky, joka mahdollistaa asuntovaunujen, perävaunujen ja veneiden vetämisen.

Yhdysvalloissa naisille suunnattu mainostaminen selittää suuren kasvun SUV-autojen suosiossa. Enemmän kuin puolet SUV-kuljettajista koostuu naisista ja SUVit ovat yksi suosituimmista autovalinnoista naisilla.

Yleinen syy SUVien suosiolle, jonka omistajat mainitsevat, on suurempi koettu turvallisuus kolarissa tavallisen auton kanssa. Tosiasiassa jättikokoisella autolla kolaroiminen aiheuttaa yleensä tavallista henkilöautoa enemmän kuolemantapauksia niin vastapuolelle kuin jalankulkijoille. Suurempi koko mahdollistaa paremman näkyvyyden ja vaaran huomaamisen aiemmin, mutta suurempi massa pidentää jarrutusmatkaa ja pienentää kapealla tiellä välimatkoja sivusuunnassa muihin ajoneuvoihin, jolloin kolaririski kasvaa. Suurempi paino vähentää riskiä loukkaantua SUVin kyydissä, vaikkakin lisää riskiä vastapuolen kohdalla, mutta SUV-auton herkempi kaatumiskynnys kumoaa tämän hyödyn. Lisäksi brittiläisen televisio-ohjelman ”Fifth Gearin” epävirallisessa testissä Land Rover Discoverylle kävi huomattavasti huonommin kuin monikäyttöauto Renault Espacelle, kun autot kolaroitiin keskenään. Land Rover Discovery oli tosin huomattavasti paljon vanhempi kuin Espace, mikä pääasiassa selittää tulosta. Uudemmat SUV:t ovat menestyneet törmäystesteissä pääosin henkilöautojen veroisesti. Tietty osa SUVien menestyksestä johtuu niiden ”hyödyllisyydestä” tai ”suurempi on parempi” -ajattelutavasta, jossa auton suuri koko ja paino lisäisivät omistajansa kunnioitusta. 1990-luvun lopulla ja varhain 2000-luvulla autonvalmistajat myivät SUVeja paljon suuremmalla katteella kuin normaaliautoja ja siksi valmistajat mielellään myivätkin juuri näitä autoja. Suurempi kate johtui siitä, että vaikka rakenne oli normaaliautoa yksinkertaisempi (ja turvattomampi), autoja saatiin myydyksi kalliimmalla hinnalla.

2000-vuosikymmenen puolivälissä SUVien suosio väheni Yhdysvalloissa bensiininhintojen nousun, katolleensuistumistapauksien ja suuremman saastuttamisen vuoksi. Keväällä 2006 Yhdysvaltojen suurimpien SUV-mallien tankkaus vaati yli 100 dollaria, joka tekee niiden käytön kalliiksi. Nykyiset crossover-malliset SUVit on suunniteltu sen totuuden mukaan, että 98 prosenttia näiden autojen omistajista ei koskaan aja teiden ulkopuolella. Tämän vuoksi autojen maavaraa on laskettu ja jousitus rakennettu päällystettyjä teitä ajatellen.

Polttoaineiden jyrkän hinnannousun johdosta keväällä 2008 katumaastureiden myyntimäärät romahtivat Euroopassa. Ranskassa myyntimäärät putosivat puoleen entisestä.[4] Muissa merkittävissä eurooppalaisissa teollisuusmaissa pudotusta oli useita kymmeniä prosentteja.

Suomessa ei ole koettu varsinaista SUV-innostusta, vaikka AKE:n ensirekisteröintitilastojen mukaan esimerkiksi Honda CR-V ja Toyota RAV -malleja on myyty huomattavia määriä[5]. Suomessa katumaasturien suosio alkoi nousta 2000-luvun alussa. Vuonna 2002 rekisteröitiin vajaat 1 500 citymaasturia, kun taas seuraavana vuonna niitä myytiin jo yli 2 800.[6] Hallituksen syksyllä 2007 päättämän autoverotuksen uudistuksen myötä verotuksessa siirryttiin suosimaan vähäpäästöisiä malleja. Tällöin paljon kuluttavista eli suurempipäästöisistä SUVeista tuli Suomessa ostohinnaltaan entistä kalliimpia 1. tammikuuta 2008 lähtien. Syksyllä 2009 Suomessa Autoalan keskusliitosta arvioitiin, että katumaasturi-innostus on lopullisesti ohitse eikä se enää palaa päästöihin perustuvan verotuksen johdosta.[7]

Pääartikkeli: Maastoauto

Maastoautot eli maasturit ovat autoja, joilla voidaan liikkua muuallakin kuin tasaisella tiellä. Yleensä maastureissa on neliveto, alennusvaihteet, tasauspyörästön lukot sekä muita maastossa liikkumista parantavia varusteita. Tällaiset autot ovat välttämättömiä monissa kehitysmaissa, joissa monet tiet ovat huonokuntoisia. Teollisuusmaissa monet maasturit ovat ylellisesti varusteltuja niin kutsuttuja herrasmiesmaastureita. Niiden maastokelpoisuudesta huolimatta niillä ajetaan enimmäkseen hyvin pinnoitetuilla teillä. Oma ääripäänsä on Hummer H1. Tämä kulkuneuvo kehitettiin armeijan käyttöön suunnitellusta HMMWV-ajoneuvosta.

Nimitystä SUV käytetään Yhdysvalloissa yleensä vain varsinaisista maastoautoista. Henkilöautotekniikkaan perustuvia kaupunkimaastureita kutsutaan crossovereiksi. Vitsikästä ”cutie-utie” tai CUV-nimitystä saatetaan myös käyttää.

Esimerkkejä maastoautoista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SUV-luokan ajoneuvot ovat saaneet kritiikkiä muun muassa ympäristöjärjestöiltä.

Päästöt ja polttoaineenkulutus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SUV-mallit kuluttavat enemmän polttoainetta ja ovat siten ikäisiään tavanomaisia henkilöautoja saastuttavampia. Monet eurooppalaiset kaupungit ovat pohtineet SUV:ien kieltämistä keskusta-alueella, jossa niille ei ole juurikaan käyttötarvetta. Isot SUV:t vievät myös melkoisesti tilaa, joka on varsinkin suurkaupungeissa jo nyt iso ongelma.

Yksi yleisimmistä syistä SUV:n ostamiseen on sen mainostettu turvallisuus, vaikka todellisuudessa näin ei välttämättä ole; Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan SUV:n ajajat kuolevat auto-onnettomuudessa 11 prosenttia todennäköisemmin kuin normaalin henkilöauton ajajat,[8] joskin tutkimuksessa otettiin huomioon myös se, että SUV:ita ajetaan yleensä varomattomammin, SUV:n ajajat syyllistyvät todennäköisemmin rattijuopumukseen ja että SUV:n ajajat pitävät vähemmän todennäköisesti turvavyötä[9].

Turvallisuus muille

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SUV:itä pidetään turvallisuusriskeinä myös muille käyttäjille, mutta pääasiassa tästä kritisoidaan isompia SUV-malleja. Jos iso SUV ja normaalikokoinen tai pieni henkilöauto törmäävät toisiinsa, on varsin todennäköistä, että pienempi auto selviytyy heikommin törmäyksestä.

Öljyn hinnan jyrkkä kallistuminen ja vuonna 2008 iskenyt talouskriisi romahdutti jättikokoisten SUV-mallien kysynnän Yhdysvalloissa. Näihin malleihin voidaan lukea esimerkiksi Chevrolet Suburban ja Ford Excursion. Euroopassa SUV:t olivat niitä harvoja autoluokkia, joiden kysyntä kasvoi koko 2000-vuosikymmenen ajan aina kevääseen 2008 saakka. Talouskriisin seurauksena SUV:ien myynti sukelsi myös Euroopassa.[10] Hybridimallien suosio kasvaa melko varmasti, mutta kasvu koskee luultavasti vain kompakteja malleja, esimerkiksi BMW X3 ja Toyota RAV4, sillä vaikkapa Chevrolet Suburbanin muuttaminen hybridiversioksi parantaisi polttoaineenkulutusta vain kompaktin tai pienikulutuksisen keskikokoisen SUV:n tasolle. Tammikuussa 2007 presidentti George W. Bush vaati kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan autojen polttoaineenkulutuksen pudottamista 20 prosenttia vuoteen 2012 mennessä. Yhdysvaltain autoteollisuuden kamppaillessa vuosikymmenen lopulla jo pelkästään olemassaolostaan, on tilanne kaikin puolin epäselvä.

  1. Opel Finland: Kaikki katumaasturityypit opel.fi. Viitattu 7.6.2018.
  2. Kuurio, Harry: Kymppitonnin katumaasturit kiinnostavat - tässä neljä var­tee­no­tet­ta­vaa vaihtoehtoa Kaleva. Viitattu 13.6.2018.
  3. MTV: Näistä syistä katumaasturi on huonoin mahdollinen auto mtv.fi. Viitattu 7.6.2018.
  4. Katumaasturien kysyntä laskee Euroopassa 6. kesäkuuta 2008. YLE Uutiset. Viitattu 7. kesäkuuta 2008.
  5. Ensirekisteröinnit henkilöautomalleittain Trafi Tieliikenne. 24.7.2010. Web Archive: AKE. Viitattu 17.10.2015.
  6. Hartikainen, Jukka; Aro, Kaarina; Suramo, Ari: Mitä Missä Milloin 2005, s. 8. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2004. ISBN 951-1-19469-0.
  7. Petri Korhonen: Katumaasturien aika on lopullisesti ohi Taloussanomat. Viitattu 29.9.2009.
  8. Danny Hakim: Safety Gap Grows Wider Between S.U.V.'s and Cars 17.8.2004. The New York Times Company. Viitattu 28.10.2007. (englanniksi)
  9. Overview of vehicle combatibility/LTV issues National Highway Traffic Safety Administration. Viitattu 28.10.2007. (englanniksi)
  10. Jarko Simanainen: Jos ei sukupuutto, niin harvennus 3.10.2008. Aamulehti.fi. Viitattu 18.1.2009. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]