Jeep Wrangler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeep Wrangler
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Valmistaja DaimlerChrysler
Korimalli 2-ovinen SUV
Seuraaja Wrangler Unlimited
Iskutilavuus 2987–5654 cm³
Teho 160–240 kW
Vetotapa neliveto

Jeep Wrangler on Chryslerin valmistama Jeep-merkin alla myytävä maastoauto. Wrangler on avomaastoauto johon saa katon. Wranglerin seuraajamalli on Wrangler Unlimited joka on neliovinen ja Wrangleria pidempi auto. Wranglerista on kehitetty myös hybridi ja sähköauto jotka tulevat markkinoille Suomeenkin lähitulevaisuudessa.milloin?

JK[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JK on se tavallinen Wrangler.selvennä Se on lyhyempi kuin Unlimited ja kaksiovinen.

JKU[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JKU eli Wrangler Unlimited on Wrangleria pidempi neliovinen versio.

Sukupolvet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980–luvulle tultaessa kuluttajat kaipasivat entistä enemmän henkilöautoista tuttuja mukavuusominaisuuksia. AMC vastasi tähän tarpeeseen lakkauttamalla CJ–mallisarjan ja esittelemällä vuonna 1987 Jeep Wranglerin.

Vaikka Jeep Wrangler perustuikin samaan avoimeen korimalliin kuin CJ-7 ei siinä juuri ollut muita yhteisiä osia edeltäjänsä kanssa. Mekaanisesti Jeep Wranglerilla oli enemmän yhteistä Jeep Cherokeen kuin CJ-7:n kanssa. Wranglerissa oli neliönmalliset ajovalot ensimmäistä – ja viimeistä – kertaa Jeepin historiassa. YJ–mallia valmistettiin yli 630 000 kappaletta.

Viides elokuuta 1987, vajaa vuosi Wranglerin esittelemisen jälkeen, AMC myytiin Chrysler Corporationille, jolloin siitä tuli osa Chryslerin Jeep/Eagle–osastoa.

Vuonna 1997 Jeep Wrangler näytti hyvin samankaltaiselle kuin CJ-7. Sen ulkoasu oli harkiten säilytetty, mutta mekaanisesti kyse oli täysin eri autosta. Lähes 80 prosenttia autossa käytetyistä osista oli uudelleen suunniteltuja. TJ:ssä käytettiin samantapaista neljä-linkki jousitusta kuin Jeep Grand Cherokeessa. Myös matkustamo oli täysin uusi, sisältäen muun muassa kuljettajan ja etumatkustajan turvatyynyt.

Jeep Wranglerissa näkyivät edelleen monet klassiset Jeep–elementit, kuten pyöreät ajovalot, taittuva tuulilasi ja irrotettavat ovet, samoin kuin mahdollisuus valita kangaskaton ja irrotettavan kovakaton välillä. Turvakaari oli vakiona.

Jeep Wranglerien sarja on sittemmin täydentynyt 2000-luvulla esitellyillä Jeep Wrangler Rubiconilla, pidemmän akselivälin omaavalla Jeep Wrangler Unlimitedillä ja viimeisimpänä Jeep Wrangler Unlimited Rubiconilla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.