Mazda

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo japanilaisesta autovalmistajasta. Mazda on myös GE:n käyttämä tuotemerkki.
Mazda Motor Corporation
Mazda logo yhdistetty.svg
Perustettu 1920
Perustaja Jujiro Matsuda
Toimitusjohtaja Masamichi Kogai
Toimiala autoteollisuus
Tuotteet autot
Kotisivu www.mazda.com

Mazda Motor Corporation (マツダ Matsuda) on japanilainen autonvalmistaja. Yhtiö tuottaa vuosittain noin 1 300 000 ajoneuvoa, joista noin miljoona Japanissa.

Tausta, organisaatio ja omistussuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mazda Motors sai alkunsa Toyo Cork Kogyo Co., Ltd -yhtiössä, joka perustettiin Japanissa vuonna 1920. Toyo Kogyo siirtyi konetyökalujen valmistamisesta ajoneuvoihin vuonna 1931, jolloin se esitteli Mazda-Gon. Yhtiö omaksui virallisesti nimen Mazda vasta vuonna 1984, vaikkakin kaikki sen myymät ajoneuvot ovat olleet Mazdoja. Mazda on nimetty persialaisen jumalan Ahura Mazdan mukaan, mutta sillä on äänteellinen yhteys myös yhtiön perustajan, Jujiro Matsudan nimeen. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Fuchūn kaupungissa Hiroshiman prefektuurissa.

Ford Motor Company on omistanut Mazdasta neljänneksen vuodesta 1979 lähtien ja nosti osuuttaan yhtiössä 33 prosenttiin vuonna 1996.[1] Vuoden 2008 lopulla Ford myi talousvaikeuksiensa takia 2/3 omistuksestaan Mazdassa, minkä jälkeen sen omistusosuus putosi 13,4 prosenttiin, jolla ei enää saanut valta-asemaa yrityksessä. Toimitusjohtaja Hisakazu Imaki siirtyi syrjään ja uudeksi johtajaksi nousi Takashi Yamanouchi.

Mazda Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeen tuotiin tiettävästi koko Euroopan ensimmäiset Mazdat, kaksi Mazda 800 Familia Sedania ja kaksi farmarimallista Mazda 800 Estatea, 2. syyskuuta 1965. Haka-Auto Oy aloitti merkin säännöllisen maahantuonnin vuonna 1967 malleilla 1500 ja Luce. Nykyisin Mazdan maahantuojana toimii Inchcape Motors Finland Oy.

Vuoden 1999 lopussa Mazda oli Suomen seitsemänneksi yleisin automerkki 113 066 autolla. Eniten tästä määrästä oli malleja 323 (54 375 kpl) ja 626 (44 911 kpl).

Autotuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mazda 6

Mazda oli pitkään ainut autovalmistaja, joka käyttää wankelmoottoreita sarjavalmisteisissa autoissaan (RX -sarja). Mazda hankki oikeudet wankelmoottoriin länsisaksalaiselta NSU:lta vuonna 1967. Mazda kuitenkin luopui wankelmoottorin käytöstä vuonna 2012 koska se ei enää täyttänyt kiristyneitä päästömääräyksiä.[2].

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]